"Räcker inte att ha sett fotboll från läktaren"

Han står envist kvar som kandidat till ordförandeposten i Svenska fotbollförbundet (SvFF). Lars-Christer Olsson är inte imponerad över motkandidaten Fredrik Reinfeldts fotbolls-cv.
–Det räcker inte att ha sett fotboll från läktaren, säger Olsson.

Lars-Christer Olsson, tidigare generalsekreterare i Uefa och ordförande i Svensk elitfotboll utmanar den tidigare statsministern Fredrik Reinfeldt om posten som ny ordförande i Svenska fotbollförbundet.

Lars-Christer Olsson, tidigare generalsekreterare i Uefa och ordförande i Svensk elitfotboll utmanar den tidigare statsministern Fredrik Reinfeldt om posten som ny ordförande i Svenska fotbollförbundet.

Foto: Johan Nilsson/TT

Fotboll2023-03-24 06:00

På lördag väljs en ny ordförande i Svenska fotbollförbundet efter avgående Karl-Erik Nilsson. Två personer gör upp om svensk idrotts kanske mäktigaste position.

Valberedningens förslag Fredrik Reinfeldt, den tidigare statsministern (2006–2014) och Moderatledaren (2003–2015).

Och Lars-Christer Olsson, tidigare Uefa-vd (Europeiska fotbollsförbundet) och före detta ordförande i Svensk elitfotboll (Sef).

Splittrad rörelse?

TT: Varför står du kvar som kandidat när valberedningen har pekat på Fredrik Reinfeldt?

– Det beror på att de som har nominerat mig vill att jag ska göra det, de flesta Norrlandsdistrikten, säger Lars-Christer Olsson.

TT: Och varför vill Norrlandsdistrikten att du ska bli ordförande?

– De var väl inte riktigt nöjda med dels valberedningens arbete och dels är de bekymrade över risken att det blir en konflikt i fotbollsrörelsen. De tycker att min profil skulle passa bra för att minska riskerna.

Ordförandevalet i sig tydliggör en splittring mellan elit och distrikt. I exempelvis herrallsvenskan (två röster per förening) pekar 12 av 16 klubbar på Olsson som ordförande, enligt Fotbollskanalens genomgång. Två stöttar Reinfeldt medan Värnamo och Kalmar inte vill uppge vem som får deras röster.

Samtidigt har exempelvis Stockholm – landets största distrikt med 18 röster på förbundsmötet – uppgett att rösten faller på Reinfeldt. Skåne (15), Småland (12) och Göteborg (11) offentliggör inte sitt ställningstagande före mötet.

– Röstfördelningen på förbundsmötet är till distriktens fördel, men jag gör ju en bedömning att det är ganska jämnt skägg mellan oss två som är kvar i racet, säger Olsson.

"Uppskattat öppen debatt"

Röstberättigade har mött Fredrik Reinfeldt under en 45 minuter lång digital presentation och utfrågning. Detsamma har Lars-Christer Olsson fått göra.

Förutom presskonferensen när Reinfeldt presenterades som huvudkandidat och ett par framträdanden i tv-kanaler i samband med detta har han dock inte gett några intervjuer. Olyckligt, anser Lars-Christer Olsson, som själv har ställt upp i otaliga intervjuer och även skickat ett öppet brev till valberättigande.

– Jag är för att man ska ha ett öppet resonemang och jag är också av den uppfattningen att man före ett val bör man deklarera vad det är man tycker är viktigt och vilken typ av ledarskap man vill använda, säger Olsson och fortsätter:

– Medan Fredrik har sagt tvärtom – han ska inte meddela det förrän han är vald. Jag hade uppskattat en öppen debatt och diskussion om frågorna som är viktiga. Då blir det lättare för distrikten och föreningarna som ska fatta beslutet.

Fredrik Reinfeldt har ingen bakgrund alls inom fotbollsrörelsen.

– Jag saknar det på hans cv. Han har naturligtvis haft riktigt framträdande positioner inom politiken och har varit statsminister. Det är det främsta ämbetet i landet, men det räcker inte att ha sett fotboll från läktaren. Den här typen av uppdrag kräver att man känner till rörelsen tycker jag, säger Olsson.

"En ny generation ledare"

Olssons fotbolls-cv talar för sig själv, men han är 73 år gammal och kan vara ordförande som längst i sex år eftersom han tidigare har varit en del av förbundsstyrelsen.

TT: Du har också varit en del av det som folk kanske vill förändra – varför är du trots det en bra kandidat?

– Jag ser mig själv som den som skulle kunna brygga över de motsättningar som finns och tillsammans med rörelsen i övrigt plocka fram en ny generation ledare, säger Lars-Christer Olsson.

Fredrik Reinfeldt har tackat nej till en intervjuförfrågan från TT.

Fakta: Lars-Christer Olsson

Född: 6 februari 1950.

Bor: Lund.

Meriter: Generalsekreterare Svensk elitfotboll (Sef) 1990–1991, generalsekreterare Svenska fotbollförbundet 1991–2000, fotbolls- och marknadsföringsdirektör på Uefa 2000–2003, vd för Uefa 2004–2007, ordförande Sef 2012–2021, ordförande i ligaorganisationen European Leagues 2016–2021, ledamot i Uefas exekutiva kommitté 2018–2021, andre vice ordförande Svenska fotbollförbundet 2015–2021.


Fakta: Så väljs en ny förbundsordförande

På förbundsmötet den 25 mars ska en ny ordförande väljas i Svenska fotbollförbundet efter avgående Karl-Erik Nilsson, som tillträdde 2012.

Valberedningen har föreslagit den tidigare statsministern Fredrik Reinfeldt som ordförande, men Lars-Christer Olsson står kvar vid sin kandidatur.

Totalt uppgår antalet röster vid förbundsmötet till 259. Röstberättigade är distriktsförbunden och elitklubbarna i allsvenskan, superettan, damallsvenskan och elitettan.

De 24 distriktsförbunden har sammanlagt 172 röster. Tre röster per distrikt och sedan 100 tilläggsröster som fördelas proportionerligt efter hur många klubbar distrikten har. Exempelvis är Stockholms fotbollförbund störst och har 15 extraröster. Näst störst är Skåne, som har 12 extraröster.

Föreningarna i herr- och damallsvenskan har två röster vardera, medan föreningarna i superettan (herr) och elitettan (dam) har en röst vardera.

Elitklubbarna har sammanlagt 87 röster – Utsiktens BK (superettan) och Linköpings FC (damallsvenskan) har ingen rösträtt på grund av för sent inbetald årsavgift.

Vid en omröstning om vem som ska bli ordförande krävs att personen som ska bli vald stöds av en absolut majoritet av de avlagda rösterna – det vill säga hälften av rösterna plus en.

Om ingen person når absolut majoritet sker en andra omröstning och då krävs det enkel majoritet – det vill säga flest erhållna röster – för att bli vald.

Om en andra omröstning slutar oavgjord ska en tredje omröstning ske, återigen gäller enkel majoritet för att bli vald.

Är det oavgjort även efter en tredje omröstning blir det lottdragning om vem som blir ordförande.

Även Caroline Waldheim, Jens T Andersson, Hélène Barnekow, Tommy Andersson, Annika Grälls och Birger Jonsson var tidigare kandidater, men har hoppat av under processen.

Källa: Svenska fotbollförbundet

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!