Räddade Sverige i VM-premiären: "Riktigt skönt"

Sverige var storfavorit inför VM-premiären i Wellington mot Sydafrika. Men det var Sydafrika som tog ledningen efter paus. Svenskorna lyckades vända till seger sedan Amanda Ilestedt nickat in 2–1 i den 90:e minuten. –Det var inget skönspel, säger matchhjälten.

Amanda Ilestedt nickade in det svenska segermålet i premiären.

Fotboll2023-07-23 07:50

Det var regnigt i den nyzeeländska huvudstaden när Sveriges fotbolls-VM skulle inledas.

Och det bistra vädret tycktes smitta av sig till spelet på planen.

Den första halvleken bjöd inte på någon champagnefotboll.

– Det känns fantastiskt skönt att få med sig en seger i premiären. Det var inte alltid skönspel, vi fick kriga för det här och riktigt skönt att vi fick med oss segern till slut, säger Amanda Ilestedt i Viaplay.

Den andra skulle bjuda på dramatik. Sverige hade aldrig tidigare förlorat mot Sydafrika, utan vunnit samtliga möten mot den regerande Afrikanska mästerskapen-segraren.

Chockunderläge efter paus

Sveriges facit var hotat när Sydafrika tog ledningen i den 48:e minuten.

Hildah Magaia stötte in en målvaktsretur från Zecira Musovic i det svenska målet, som fick chansen från start i stället för Jennifer Falk.

Musovic lyckades inte hålla ett styrt skott och på returen kunde Magaia trycka in ledningsmålet.

En rejäl kalldusch – men Sverige skulle resa sig.

Johanna Rytting Kaneryd kom runt på kanten och hittade Fridolina Rolfö med ett inlägg. Barcelonastjärnan styrde in kvitteringsmålet till 1–1.

"Var ingen tillfällighet"

Till sist skulle ett segermål komma. Sverige var som farligast när de långa lyrorna seglade in mot målet och det var precis det som skulle ge utdelning.

I den 90:e minuten nådde Kosovare Asllanis hörna mittbacken Amanda Ilestedt som steg till väders och knoppade in bollen 2–1.

– Det var ingen tillfällighet att vi avgjorde på en fast situation. Det är det vi har nött mest på, säger förbundskapten Peter Gerhardsson i Viaplay.

Det räckte till tre sköna premiärpoäng. På lördag väntar nästa gruppspelsmatch mot Italien med avspark klockan 09.30 svensk tid.

Fakta: Svenska VM-premiärer

2023: 2–1 mot Sydafrika.

2019: 2–0 mot Chile.

2015: 3–3 mot Nigeria.

2011: 1–0 mot Colombia.

2007: 1–1 mot Nigeria.

2003: 1–3 mot USA.

1999: 1–2 mot Kina.