Radetinac: "Gäller att bygga vidare på det här"

2–0 mot Elfsborg, 1–0 mot IFK Norrköping. Djurgården har fått en fin start på allsvenskan. –Nu gäller det bara att bibehålla och bygga vidare på det här, säger matchhjälten Haris Radetinac.

Haris Radetinac blev matchvinnare för Djurgården.

Fotboll2021-04-18 21:07

Säsongen 2019 slutade med SM-guld och i fjol slutade allsvenskan med en fjärdeplats.

I år jagar Djurgården en ny topposition – och klubben har minst sagt fått en fin start på säsongen.

2–0 borta mot Elfsborg i premiären följdes upp av en 1–0-seger hemma mot IFK Norrköping.

Förklaringen till klubbens två raka fullpoängare?

En bättre balans i truppen, i alla fall enligt Haris Radetinac.

– Det här är den bredaste truppen vi har haft. Tidigare har vi haft bred trupp också, fast då med fel positioner för många mittfältare och backar, säger han.

– Nu känns det som att hela laget fungerar bra, det är det som är det viktiga, att alla de här små delarna hänger ihop; när man har boll, när man pressar, när man har rörelse … det ser bra ut.

Kan bli bättre

Mittfältaren är dock tydlig med att Djurgården inte är nöjda, det finns detaljer som fortfarande kan bli bättre.

En sådan, som Radetinac tar upp, handlar om effektiviteten.

Och det var också något som syntes mot IFK Norrköping.

– Förra året hade vi perioder där vi kunde börja dåligt i första halvlek och släppa in billiga mål, och så fick vi uppförsbacke, säger han.

– Nu spelade vi bra i första men gjorde inget mål. Man får inget gratis. Är man så pass bra måste man göra mål.

I första halvlek hade Djurgården 10–2 i avslut, 6–1 i hörnor.

Statistik som tydligt visar skillnaden mellan lagen på Tele2 arena, och att Djurgården dominerade totalt.

Pressen på gästernas bollhållare var brutal och stressen ledde till tidiga återerövringar, flera hörnor – fyra stycken redan efter nio minuter – och chans, på chans, på chans.

Men det som saknades effektivitet.

– När man spelar så bra måste man göra mål, annars lever man farligt, säger Radetinac.

Radetinac avgjorde

Till slut var det just inhopparen Radetinac som stod för fullträffen som säkrade segern.

I 69:e minuten drog han av sig uppvärmningsvästen och klev in i matchen på Tele2 arena.

Nio minuter senare bidrog Radetinac med det mål som Djurgården hade saknat.

Efter ett inlägg från högerkanten hamnade mittfältaren långt ner i IFK Norrköpings straffområde – vilket blev hemmalagets lycka.

Magnus Erikssons snedträff hamnade nämligen framför inhopparen och Radetinac tryckte distinkt in 1–0-målet bakom målvakten Oscar Jansson i 78:e minuten.

– Jag stod på rätt plats och försökte bara träffa mål, säger Radetinac.

– Det är klart man mår bra, vi vinner matchen och jag får avgöra matchen.

Statistiken efter 90 minuter: 20–8 i avslut, 10–3 i hörnor.