Radetinac slog till sent – Djurgården klar tvåa

SM-guldet stod inte längre på spel – däremot att bli bäst i Stockholm och näst bäst i Sverige. Djurgården tog god tid på sig att uppnå de målen. Haris Radetinac slog till med matchens enda mål i den sjunde tilläggsminuten borta mot IFK Norrköping. –När man missar guldet är det skönt att komma tvåa och bli bäst i Stockholm, säger Radetinac.

Haris Radetinac jublar efter segermålet (1–0) borta mot IFK Norrköping djupt in på tilläggstid.

Fotboll2022-10-31 21:26

Det var snudd på ett rån. Norrköping hade de flesta och bästa chanserna – men Djurgården visade varför laget tillhör allsvenskans främsta och går som tåget i Europaspelet.

Den individuella skickligheten avgjorde till slut – den här gången genom veteranen Radetinac.

Norrköping gick för seger, Christoffer Nyman kunde ha fixat den men nicken på tilläggstid gick över. I stället tog Radetinac, som sitter på ett utgående kontrakt, vara på Godwill Ekpolos rensande nick och tryckte in matchens enda mål.

– Jag försökte läsa andrabollen, den kom perfekt. Jag försökte bara träffa målet. Den gick in. Jäkligt skönt, säger Radetinac till Discovery+.

Glen Riddersholm, dansken som fått uppdraget att göra ett topplag av IFK Norrköping igen, satsade offensivt i årets sista hemmamatch. Med kontraktet säkrat var ordern vaksamhet bakåt och full fart framåt.

Inte lätt mot Djurgården – allsvenskans defensivt starkaste lag sett till insläppa mål (bara 24 på 29 matcher).

Men det fanns möjligheter. Som när Jonathan Levi iscensatte en kontring och spelade fram Arnor Sigurdsson med en djupledsboll. Islänningen, tillbaka efter skada, fick på en rejäl träff med högervristen.

Jacob Widell Zetterström hann kasta upp högernäven och styrde undan ett av få avslut på mål under den första halvleken.

Hampus Finndell prickade stolpen, annars hade Djurgården inte ett avslut på mål under de första 45.

Tände till lite överallt

Starten för de sista 45 försenades med sju minuter sedan pyrotekniskt intresserade individer i bortaklacken plockat fram och tuttat på en ansenlig arsenal av fyrverkeripjäser.

Domaren Victor Wolf, som gjorde sin 100:e allsvenska match, skickade in spelarna till omklädningsrummen, men vindarna var gynnsamma på gamla Idrottsparken och röken skingrades snabbt.

Efter eldandet på läktarplats slog det gnistor på planen. Christoffer Nyman borde ha fått en straff, Laorent Shabani var nära att styra in matchens första mål och Hampus Finndell fick på ett tungt distansskott som smet utanför.

Hett blev det också.

Riddersholm fick rött

Wolf varnade Arnor Sigurdsson för allt för starka protester. Då gick topplocket på Riddersholm, som fräste och spottade och fick rött kort.

– Jesus Christ, muttrade Norrköpings tränare som inte får leda laget borta mot Häcken i söndagens sista omgång.

Djurgården avslutar hemma mot Mjällby. Innan dess, på torsdag, väntar Shamrock Rovers i Europa Conference Leagues gruppavslutning. Djurgården har redan säkrat gruppsegern och spel i turneringens åttondelsfinal i mars.

Tre lätta för Elfsborg

I kvällens andra match förlängde Elfsborg sin förlustfria svit till fyra matcher. Alexander Bernhardsson, framspelad av Johan Larsson, fick hål på redan nedflyttningsklara Helsingborg i första halvlek.

Bernhardsson slog till igen efter pausen, varpå 19-åringen Ahmed Qasem firade sitt första allsvenska mål.

Norrköpings tränare Glen Riddersholm fick rött kort och tvingades avsluta matchen på läktarplats.
Fakta: Allsvenskans sista omgång

Häcken har firat SM-guldet, Djurgården är klart för kval till Europa Conference League, liksom i praktiken även tabelltrean Hammarby. Helsingborg och Sundsvall får lämna serien redan efter en säsong.

Det mesta är med andra ord avgjort inför söndagens 30:e och sista omgång.

Den sportsliga spänningen kretsar kring vilken klubb som får möta Öster i två kvalmatcher om en plats i allsvenskan till våren. Degerfors och Varberg går en duell om att slippa kvalplatsen.