Rafflande guldstrid väntar – så är läget i VIF:s konkurrenter

På fredag brakar det igång på allvar. Då är det höststart i den lokala fotbollen. Vimmerbys herrlag är först ut och får på förhand en knallhård uppgift, Hemgårdarna på bortaplan. VIF är fyra i återstarten och vi har pejlat läget hos alla toppkandidater.

Vimmerby IF-rivalen har svårt att se laget som serieetta i höst.

Vimmerby IF-rivalen har svårt att se laget som serieetta i höst.

Foto: Magnus Strömsten

Fotboll2024-07-30 15:25

Vi ställde fem frågor till Myresjö/Vetlanda, Haga, Nässjö och Hemgårdarna. 

Här kan ni se vad de sa till Sporten. 

• MYRESJÖ/VETLANDA 28 poäng (+20)

Har det hänt något i spelartruppen inför hösten?

– Mittbacken Armin Hercegovac har gått tillbaka till sin moderklubb på grund av bristande speltid. I gengäld har vi plockat in den unge talangen Leon Smakolli Johansson från Sävsjö. Han är en spännande spelare med lovande framtid. I övrigt har vi några killar som provspelar med oss.  Vi får se vad det leder till. Generellt är jag väldigt nöjd med den trupp vi har, samtidigt som vi alltid håller ögonen öppna, säger tränaren Gabriel Popanicic. 

Tankar om höstsäsongen?

– Jag tycker att det är oerhört roligt att vi har satt oss i det här fina läget. Det var också planen, haha. Det är också kul att det står mellan fyra lag, vilket jag tror. Matchen på fredag, mellan Hemgårdarna och Vimmerby, blir såklart viktig för Vimmerby. För att kunna gå hela vägen krävs det att man har lite flyt med skador och avstängningar. Vi har tränat på bra under uppehållet och har en cupmatch mot Färjestaden innan höstpremiären mot Nässjö. Känslan är att vi är redo. 

Vad är du mest nöjd med under vårsäsongen?

– Som alltid jobbar vi hårt som lag. Det är jag nöjd med. Att vi trots en hel del rotation i backlinjen lyckats få ihop försvarsspelet så bra är jag också väldigt nöjd med. Vi står alltid för ett hårt jobb och har tränat på bra även under uppehållet.  

Vad var mindre bra under vårsäsongen?

– Som alltid finns det saker att förbättra. Jag tycker att vi borde haft ett högre poängsnitt sett till alla målchanser vi skapat. Effektiviteten kunde ha varit bättre. Sen har vi åkt på några som jag tycker, onödiga plumpar på bortaplan. Vi kryssade både mot Valdemarsvik och Vista. 

Intryck av Vimmerby IF?

– Jag hoppas att vi kan norpa alla tre poäng när vi möts på Ceosvallen. Vi blev nästan "rånade" (0–1) när vi mötte dem här i våras. Generellt tycker jag vi är väldigt lika spelmässigt, vi och Vimmerby. Sen har de en skicklig och erfaren tränare (Fredrik Falkevall). 

Vad är ditt tips?

– Jag tror hårt på mitt eget lag. Faller min dröm in så står vi där som seriesegrare. Vem som blir tvåa spelar mig ingen roll, haha. 

undefined
Hemgårdarna står för motståndet i Vimmerbys höstpremiär på fredag.

• IF HAGA 28 poäng (+19)

Har det hänt något i spelartruppen inför hösten?

– Det har varit en ganska lugn sommar på den fronten. Vi har fått in en ny spelare från Husqvarna FF, Elliot Wik. Han är en bra ytterback som kommer hjälpa oss att spetsa till truppen och är även användbar på flera positioner, säger tränaren Anton Ringvall.

Tankar om höstsäsongen?

– Jag tror det kommer bli en tajt strid ända in till sista omgången för de fyra topplagen i serien. Vi har satt oss i en bra position så man kan väl säga att det egentligen ligger i våra egna händer för att vi ska kunna ta steget upp till nästa division.

Vad är du mest nöjd med under vårsäsongen?

– Att vi oftast är det spelförande laget och att vi är väldigt skickliga med bollen. I helhet tycker jag det mesta på planen såg bra ut och det finns mycket att glädjas över. Om man ska vara mer specifik tycker jag att vi har utnyttjat vår styrka med bollen lite bättre än de flesta lagen under våren.

Vad var mindre bra under våras?

– Det hände i några matcher att vi blev alldeles för bekväma när vi hade ledningen. Vi blev tillbakatrycka och mot slutet såg det ganska lojt ut på planen ibland.

Intryck av Vimmerby IF?

– Det var en bra match där vi ägde första halvleken och sen jobbade Vimmerby in sig i den andra halvleken och tog över. Man märker att de har fått in en ny tränare i år. De har blivit betydligt mer spelskickliga och säkrare med bollen.

Vad är ditt tips?

– Såklart tror jag på mitt eget lag och hoppas det är vi som kniper förstaplatsen. Ska man se det från mitt perspektiv så tror jag Haga kommer topp två i serien.

• NÄSSJÖ FF 27 poäng (+30)

Har det hänt något i spelartruppen inför hösten?

– Vi har nog två spelare på ingång som jag inte har riktigt koll på men vad jag har hört ska de vara duktiga och kunna tillföra en bra bredd i vår trupp. Vi har vår första träning ikväll (tisdag) så då kommer jag och grabbarna snacka ihop oss om två eventuella övergångar, svarar tränaren Jerker Einarsson.

Tankar om höstsäsongen?

– Det kommer bli väldigt spännande att vara med i en så jämn strid. Jag tror att tur kommer spela en viktig faktor samt att inget lag hamnar i en svacka, då kan det bli tufft för det laget och risken finns att man halkar efter.

Vad är du mest nöjd med under vårsäsongen?

– Försvarsspelet i truppen är något jag är otroligt nöjd med. Jag hade nog sagt att vi har den starkaste backlinjen i serien vilket känns extra roligt då vi inte har lagt någon större tyngd på det under träningarna. Det är rutinerade spelare som inte har behövts finslipas. Sedan har vårt anfallsspel sakta men säkert börjat klicka.

Ni är det enda obesegrade laget i trean. Hur kommer det sig?

– Mycket beror ju såklart på det defensiva arbetet vi har gjort men samtidigt så räcker inte bara det. Från mittfältet till anfallsspelet har det varit noggrant och stenhårt jobb hela tiden vilket har resulterat i det här.

Vad var mindre bra under vårsäsongen?

– Om det är något som ska nämnas är det väl kanske vårt anfallsspel som inte klickade som jag ville i början av säsongen. Nu ser det annorlunda ut och vi gjorde ganska många mål i slutet av vårsäsongen.

Intryck av Vimmerby IF?

– När vi spelade mot VIF märkte man hur farlig deras offensiv är. De har unga energiska spelare som kan sätta skräck i vilket försvar som helst i serien. Samtidigt så tycker jag att vi gjorde det bra och tog över matchen efter cirka 20 minuter och kanske var värda en seger istället för bara ett 2–2-resultat.

Vad är ditt tips?

– Nja, det är svårt att säga haha. Jag tycker ändå vi ska vara topp två tillsammans med Haga. Det var nog det bästa laget vi har mött enligt mig själv.

• HEMGÅRDARNA 18 poäng (+10)

Har det hänt något i spelartruppen inför hösten?

– Ilhan Pepeljak har lämnat för Lojal och Laith Etawi ska spela i Malmslätt. Det är två erfarna och duktiga spelare som dessutom är väldigt bra personer. Det är ett tapp för oss, men ingen av dem har möjlighet att prioritera fotbollen i det här läget. Vi tappar också Rojman Ismail. Eventuellt kan det bli så att ytterligare någon spelare lämnar i dagarna, men det vet vi inte än, säger tränaren och tillika sportchefen Adil Dzuho Kizil. 

Handlar det om Mohammed Mido Ali (stortalang)?

– Det får vi se, säger han något kryptiskt. 

Får ni in någon ny spelare?

– Vi har en ny kille som vi förhoppningsvis kan göra klart med mycket snart, men det är inget som jag kan droppa just nu eftersom det inte är hundra procent klart.

Tankar om höstsäsongen?

– Vi är redo att steppa upp ett steg till. Vi är trots tabelläget (femma) väldigt nöjda med matcherna prestationsmässigt. Men vi hade otroligt mycket stolpe ut, inte minst mot de fyra topplagen där vi förlorade samtliga. Bland annat då mot Vimmerby, vilket var en väldigt tung förlust med tanke på att de gjorde två mål på övertid. Och jag nog aldrig tidigare varit med om att missa så många straffar. Vi bommade alla fyra vi hade och då har det varit jämnt i matcherna. Samtidigt är det väl så att en tabell sällan ljuger. 

– Jag tycker att vi fick bra svar i träningsmatchen nyligen mot Ljungsbro (0–0). Det är ett bra division två-lag och vi saknade flera tongivande spelare. Vi har ju många unga spelare i laget och de har verkligen visat hela säsongen att de har tagit kliv. 

Vad är du mest nöjd med under vårsäsongen?

– Att just alla våra unga killar, många födda 2007 och 2008 har varit så duktiga. Vi tog ett föreningsbeslut att satsa på de här grabbarna och det har visat sig helt rätt. De har växt in i seniorkostymen på ett fint sätt. 

Vad var mindre bra under vårsäsongen?

– Det är svårt att ha synpunkter på att vi tappat flera poäng på små marginaler, som det är svårt att förutse och göra något åt egentligen. Men är det något som vi inte riktigt är nöjda med så är det att vi har släppt in alldeles för många mål på fasta situationer. Det har vi jobbat på under slutet av våren och jag tycker också att vi har kommit tillrätta med det. 

Intryck av Vimmerby IF?

– Jag var säker på att Vimmerby skulle vara bra och de ligger ungefär där jag trodde på förhand. De är solida och hade bara en plump i våras (0–4 mot Hjulsbro). Det är ett fysiskt lag och har en del spets, bland annat då Stejdahl (Oskar). Jag kan tycka att det är tydlig skillnad i kvalitet mellan oss fem som ligger först i tabellen. Vi har mer struktur än de andra och är helt enkelt bättre fotbollslag. Jag hoppas att vi ta revansch mot Vimmerby på fredag. 

Slutligen, vad är ditt tips?

– Det är jämnt mellan fem lag, men Haga, Nässjö och vi anser jag vara något bättre än de andra två (Myresjö och Vimmerby). 

Så spelar de fem lagen i sina två öppningsmatcher i höst:

Myresjö/Vetlanda: 9/8: Nässjö (b), 18/8: Valdemarsvik (h).

Haga: 10/8: Vimmerby (h), 17/8: Vista (b).

Nässjö: 9/8: Myresjö/Vetlanda (h), 17/8: Vimmerby (b).

Vimmerby: 2/8: Hemgårdarna (b), 10/8: Haga (b)

Hemgårdarna: 2/8: Vimmerby (h), 11/8: Waggeryd (h).

• Vi TV-sänder Vimmerbys höstpremiär borta mot Hemgårdarna på fredag! Matchen startar 19.30.

undefined
Topplagen i division tre.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!