Rafflande upplösning i kvalet – men SIF klarar sig kvar

"Åker vi ur eller klarar vi oss kvar?". Det var frågan alla i Storebro IF ställde sig efter lördagens avslutande kvalmatch, där det blev uddamålsförlust mot Ruda. Svaret? Ja, det mesta, om inte allt, tyder på att SIF spelar i division 5 även nästa år. "Det känns skönt", säger tränaren Torbjörn Allvin.

Ruda IF firar avancemang till divsion fem efter matchen på Bruksvallen.

Ruda IF firar avancemang till divsion fem efter matchen på Bruksvallen.

Foto: Haris Dreco

Fotboll2022-10-15 16:43

1–2 på resultattavlan efter 93 minuter på Bruksvallen. Det bryter ut vilda glädjescener bland Ruda IF:s spelare och tillresta supportrar. För deras del var det inget snack. Segern mot Storebro innebär att de vinner kvalgruppen och spelar division 5-fotboll 2023.

I hemmalaget var det en märklig stämning. Torbjörn Allvin, tränare för SIF, förklarar:

– Vi gick inte fullt sista tio minuterna, eftersom vi tror att det ska räcka att bli tredje bästa tvåa bland alla kvallag. Det är rapporterna vi fått. Och Peter (Magnusson, SIF-tränaren som fick följa matchen hemifrån på grund av sjukdom) säger att det ska räcka att bli tredje bästa andralag. Men just nu är det inte helt glasklart, säger han.

undefined
Det var en märklig stämning i Storebro IF efter förlusten mot Ruda. Det mesta, om inte allt, talar för att man ändå klarar sig kvar i division fem.

Cirka en halvtimme efter matchslut stod det klart att Storebro faktiskt blir andra bästa tvåa bland lagen i de sex kvalgrupperna. Det ska med andra ord räcka för att hålla sig kvar.

SIF låg under med 0–2 en bra bit in i den andra halvleken, efter att Ruda gjort två snabba mål på hörna i den första halvleken. I den 81:a minuten dök Linus Hemmingsson upp på bortre stolpen och knoppade in en hörna till 1–2. Ett mål som visar sig vara viktigt.

– Linus mål var viktigt. Vi behövde faktiskt inte ett reduceringsmål fram till i slutet på andra halvlek. Då gjorde Mörbylånga ett mål, vilket förändrade förutsättningarna för oss. Sista kvarten ville jag trycka upp allt vi hade, men så kom nya rapporter och det var viktigt att inte släppa in ett tredje mål då, säger Allvin.

Är det inte en märklig känsla, när det är så osäkert?

– Jo, jättemärklig. Man kan varken fira eller deppa nu.

undefined
Torbjörn Allvin får rapporter om övriga matcher under mötet mellan Storebro och Ruda.

Spelmässigt var Ruda bättre i den första halvleken, medan Storebro tog över mer och mer i den andra.

– Vi gör ingen bra första halvlek utan står på hälarna och agerar inte. Det var en besvikelse, trots att Ruda inte skapar så jättemycket utöver sina hörnor. I andra står vi upp på ett helt annat sätt och gör det bra, säger Torbjörn Allvin och fortsätter:

– Sen är Ruda bland de bästa lagen vi mött i år. Det syns att de flesta har spelat på en högre nivå.

Hur ser du på säsongen som helhet?

– Säsongen var som väntat. Jag trodde att vi skulle hamna ungefär där vi hamnade i serien. Det har varit så för Storebro senaste åren, att man hamnat nia, tia. Vi har använt 46 spelare under säsongen och det är klart att det är svårt att bygga kontinuitet då.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!