RANKING: De fotbollslagen har varit bäst 2021

Under året har vi bevakat många lokala fotbollslag. Några har imponerat, andra har misslyckats. Här är en lista på de åtta bästa lagen – utifrån förutsättningar och prestationer. Dessutom tre lag som vi hade förväntat oss mer av.

Kisa, Djursdala och Vimmerbys damer var några av de lokala lagen som lyckades bäst under den gångna säsongen.

Kisa, Djursdala och Vimmerbys damer var några av de lokala lagen som lyckades bäst under den gångna säsongen.

Foto: Magnus Strömsten

Fotboll2021-11-04 16:00

1) KISA BK. Etta i division 4.
Kommentar: Vad säger vi... jo, vinnare av division fem säsongen 2020. Vinnare av division fyra säsongen 2021. I ett tidigare skede skrev Vimmerby Tidning att KBK definitivt inte kommer vara någon blyg nykomling i fyran. Det förstod och insåg nog de flesta fotbollskännare. Att därifrån sedan ro hem hela rasket är ändå steget långt. Kisa fick ihop alla komponenter på ett utmärkt sätt. Ett vinnande sätt. Att vinna två raka serier är få förunnat. Kisa ordnade det. Vi får se vad vi säger när vi är i startgroparna för säsongen 2022? Blir det med samma intryck: KBK kommer inte vara en blyg nykomling – i division tre. 

2) DJURSDALA SK. Etta i division 5.
Kommentar: Djursdala var väldigt nära att ramla ur division fem 2020. Efter att säsongen var färdigspelad fick DSK en friplats sedan ett annat lag i femman dragit sig ur. I år vann de istället serien efter en hård kamp i toppen. En stark defensiv (bara nio mål insläppta), en bra lagmoral och fina tillskott på spelarsidan bidrog mycket till framgången. Nästa år spelar Djursdala i division fyra. 

3) SÖDRA VI IF. Trea i division 5.
Kommentar: Tidigt på försäsongen fanns farhågor om att Södra Vi skulle gå en tung säsong till mötes. Ett par tongivande spelare lämnade och det fanns klara frågetecken kring andra. Nu ordnade det mesta upp sig. SVIF fick in några bra nyförvärv, Filip Frejd gjorde comeback och viktiga duon Adrian Mathiasson och Robin Hammar stannade. Att det skulle gå så bra som det ändå gjorde var otippat. Det blev en tredje kvalrunda på raken för Södra Vi. 

4) HM IS DAM. Tvåa i division 4.
Kommentar: Nära serieseger. HM slutade tvåa, tre poäng bakom Eksjö i seriespelet. Laget tog 19 av maximala 24 poäng och vi kan summera en stark säsong. HM IS gjorde flest mål i serien (37), där Emma Sjökvist stod för 14, vilket var dubbelt så många fullträffar än den som gjorde näst flest mål i serien. 

 5) VIMMERBY IF DAM. Trea i division 2.
Kommentar: VIF siktade på guldet och en återkomst i division ett. Gulsvart vann sju av nio matcher, ändå räckte det "bara" till en tredjeplats i serien bakom Tjust och Eksjö. Laget imponerade i flera matcher, men föll tyvärr mot fel motståndare (just Tjust och Eksjö). Vimmerby öste in mål och snittade mer än fem mål per match (!). Det var faktiskt 20 mer gjorda mål än serievinnarna. 

6) HULTSFREDS FK HERR. Fyra i division 5.
Kommentar: Förutom säsongen 2019 har Hultsfreds herrlag prenumererat på topplaceringar de senaste åtta åren, antingen i division fyra eller fem. Titta här: 2014: (tvåa i div fem). 2015: (trea i div fyra). 2016: (tvåa i div fyra). 2017: (trea i div fyra). 2018: (trea i div fyra). 2020: (fyra i div fem). Och så nu, 2021, blev det en ny fjärdeplats i division fem. Att HFK skulle bli ett topplag även den här säsongen var det nog inte så många som anade på försäsongen, med ett ungt och oprövat lag.

7) VIMMERBY IF HERR. Fyra i division 4.
Kommentar: Var länge med i den absoluta toppstriden och fightades om seriesegern med Myresjö och Haga. Men så kom förlusten mot just Myresjö och efter den matchen kunde inte längre VIF matcha de allra bästa. Blev fyra i serien till slut. Godkänt. Snittade på 1.72 poäng per match och nådde 19 pinnar efter elva omgångar. 

8) HÄGERSTADS IF. Fyra i division 6. 
Kommentar: Snittade nära på två poäng per match, men i konkurrensen var inte det tillräckligt högt. Kan blicka tillbaka på en bra säsong, där bara de tre topplagen, Malmen, Falerum och Stjärnorp var för svåra. Noterbart: HIF gjorde hela 36 mål på åtta matcher. Näst bäst i serien bakom Falerum (42). 

Här är lagen vi hade förväntat oss mer av

IFK TUNA. Tolva i division 4.

Kommentar: Hade ett konkurrenskraftigt lag – på papperet. I verkligheten, på den gröna fotbollsplanen, blev det inte så. Med flera spännande nyförvärv fanns klara förhoppningar om en mer framskjuten placering än säsongen innan, då Tuna kom på nionde plats. Fakta: IFK kom sist 2021 med bara sex inspelade poäng och får börja om i femman. 

SK LOJAL. Tolva i division 5.

Kommentar: Efter en hel del bestyr, fick SK Lojal ihop en trupp till division fem. En intressant trupp, med många individuellt skickliga spelare. Venalaget var också med bra i flera matcher, men hade förtvivlat svårt att omsätta spelet till segrar.  Det blev – faktiskt – inte en enda vinst under 2021 i serien. Förvånande nog mäktade de rödsvarta bara med 13 mål på 11 matcher. Jumbo i femman. 

FRÖDINGE/BRANTESTAD SK. Åtta i division 6.

Kommentar: Med en slutlig åttondeplats av tio lag var säsongen en besvikelse för FBSK. Lyckades knyta till sig flera spelare inför säsongen och det fanns en tro om att klubben skulle kunna vara med i den absoluta toppstriden. Det var inte nära. Stod för några starka insatser, bland annat storsegrarna mot Överum och Hebe samt uddamålsförlusten mot serievinnarna Tjust, men helheten räckte inte. Tog åtta poäng på nio matcher. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!