RANKING – här är de tyngsta spelartappen 2022

Nyligen rankade Sporten de bästa nyförvärven i lokalfotbollen. Här är en ny lista – med de 15 tyngsta spelarförlusterna.

Här ser ni några av spelarna som lämnat sina klubbar efter säsongen 2022. På bilden ser ni David Cederholm, Stephen Kigongo, Arbnor Mataj, Gustav Stejdahl och Ahmed Tarabeih.

Här ser ni några av spelarna som lämnat sina klubbar efter säsongen 2022. På bilden ser ni David Cederholm, Stephen Kigongo, Arbnor Mataj, Gustav Stejdahl och Ahmed Tarabeih.

Foto: Magnus Strömsten/Torbjörn Allvin/Haris Dreco

Fotboll2022-12-31 12:00

1) ERIK LINDBLAD, Kisa BK

Kommentar: Övergången kom som en riktig kalldusch, i frimånadens elfte timme. 21-åringen var kapten och KBK-fostrad i ett Kisa som de senaste åren haft många spelare utifrån. Spelmässigt en stark lagspelare centralt på mittfältet, som med sin energiska speltid alltid tar ett stort ansvar på planen – i båda riktningarna, framför allt defensivt. Kommer nu spela division fyra-fotboll i nykomlingen Gottfridsberg.

2) KARLO GORANCI, Gullringens GoIF

Kommentar: Blev ett stort lyft för Gullringen, både som spelare och tränare. Växlade mellan olika positioner och var i princip lika bra var han än spelade. Har ett lugn och en trygghet med bollen som ingen annan spelare i trakten. Ett tungt tapp för Gullringen – och förmodligen svider det extra att han lämnade för kommunrivalen Vimmerby IF.

3) MARKUS AHL, Djursdala SK

Kommentar: Efter många år på vift högre upp i Vimmerby och Gullringen återvände mittfältskämpen till moderklubben DSK inför säsongen 2021. Där blev han som väntat genast en nyckelspelare. Med sin hårdhet, sin uppoffrande spelstil och sin karaktär gick Markus i bräschen, i match efter match. Kommer vara saknad i Djursdala, efter att ha lagt skorna på hyllan.

4) GUSTAV STEJDAHL, HM IS

Kommentar: Lämnar division fem för att testa lyckan i division tre med Hvetanda GIF. 22-åringen går därmed till samma klubb som brorsan Oskar landade i under hösten efter uppehållet från fotbollen. I Gustav Stejdahl får GIF en mångsidig spelare, med många kvaliteter. Han blir också svår att ersätta för HM IS.

5) AHMED TARABEIH, Vimmerby IF

Kommentar: Blev precis så lyckad som vi trott i VIF. Var genomgående en av lagets allra bästa spelare under 2022, både i rollen som ytterback och forward. Är supersnabb, jobbar stenhårt och har fin teknik. Kommer förmodligen spela i Luleå och division två under nästa säsong.

6) DAVID CEDERHOLM, Rimforsa IF

Kommentar: 19-åringen är en målskytt av rang. Eller vad sägs om 21 fullträffar på 31 matcher de senaste två säsongerna i division fyra. Anfallaren vill dessutom mycket med sin fotboll och väljer nu att lämna RIF för spel i trean med Ljungsbro. Cederholm är vad vi kan kalla en gångna tiders centertank; stor, stark och målfarlig.

7) OSKAR OLSSON GRÖNQVIST, Kisa BK

Kommentar: Var närmast sensationellt bra i Kisas försvarsspel. Ganska ung och grön, men visade upp en pondus och en självklarhet i sitt spel så att man kunde tro att han var betydligt mer erfaren än vad han i själva verket var. Kombinerade sin starka defensiv med att också vara ett riktigt hot framåt på fasta situationer med sin nickstyrka. 2023 spelar han i seriekonkurrenten Ljungsbro.

8) RASMUS SAMUELSSON, HM IS

Kommentar: Vi såg betydelsen av Samuelssons närvaro i HM IS under våren. Sen blev han knäskadad. Den rappe anfallaren gjorde tolv mål på 13 matcher och slutade trea i seriens skytteliga. Får han ordning på sitt knä har Samuelsson alla möjligheter i världen att bli en betydande spelare i Hultsfred, nykomling i fyran.

9) THEO EKLUND, Storebro IF

Kommentar: Slet stenhårt på Storebros centrala mittfält och var mycket viktig för sitt lag med sin löpstyrka och sitt starka duellspel. Hade också en viktig roll med sina enormt långa inkast. 21-åringen blev vald till Storebros bäste spelare under säsongen. Lämnar ett tomrum efter sig när han nu väljer spel i IFK Tuna.

10) STEPHEN KIGONGO, Kisa BK

Kommentar: Snabb, kreativ, teknisk, målfarlig. Ja, det går att skriva många superlativ om Stephen Kigongo och hans säsong i Kisa BK. Var otroligt svårfångad och stundtals omöjlig att ta bollen ifrån när han var i "zonen". Sejouren i KBK blev bara ett-årig. Kommer spela i division två med Mjölby AI nästa år.

11) LUDWIG STRÖMBOM, Vimmerby IF

Kommentar: Kom tillbaka efter en lång och svår skadeperiod med sitt ena knä. Nådde kanske inte riktigt upp till den höga nivå han hade innan skadan, men var ändå bra i VIF i flera matcher i sin återkomst. Har en flödande spelstil, där han gärna följer med i offensiven från sin ytterbacksposition. Lämnar ett tomrum efter sig i Vimmerby. Ska spela i Ljungsbro.

12) DZENAN HRNIC, Djursdala SK

Kommentar: Mittbacken har varit en av Djursdalas bästa de senaste åren. Är intensiv och mycket svårpasserad – och också skicklig på att läsa av när han ska falla av hemåt för att säkra ytan mellan målvakt och backlinje. Byter lag i kommunen och kommer bli en viktig kugge i Storebro kommande säsong.

13) NIKLAS GUNNARSSON, Vimmerby IF

Kommentar: Gunnarsson följer inte med VIF på resan till division tre, utan väljer spel i femman istället. I Södra Vi kommer han självklart bli en nyckelspelare. Hade också en betydande roll i Vimmerby, inte minst med sitt stenhårda skott och den fina känslan i vänsterfoten, men också för sin förmåga att prestera bra på flera olika positioner.

14) RICKY GUSTAFSSON, Gullringens GoIF

Kommentar: Vände hem till moderklubben efter några säsonger i Djursdala. I gulsvart visade han klass, inte minst på vårsäsongen. Både i spelet och i känslan framför mål. Ricky var effektiv och stod för tolv mål på våren. I höstas spelade han inte lika frekvent, där straffmålet mot Aneby blev hans enda. Södra Vi IF är nästa klubbadress, där han också ska vara assisterande tränare.

15) ARBNOR MATAJ, Storebro IF

Kommentar: Det blev bara en säsong i grönvitt för den tekniske och bollskicklige mittfältaren. Där visade han stundtals upp sin briljans. Nu kommer han till en bättre omgivning och har ännu större möjligheter att visa upp sin skyhöga potential, trots att det är en division upp. Hittar han rätt i Gullringen finns förutsättningar att Mataj kan bli årets utropstecken i klubben.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!