Rapport: EM-huliganer skapade livsfara

Tusentals supportrar forcerade ingångarna och tog sig in på EM-finalen på Wembley i juli. Nu har en utredning gällande kaoset färdigställts. "En minoritet av Englands fans förvandlade en dag av nationell stolthet till en dag av skam", skriver Louise Casey i rapporten.

Engelska supportrar på Wembleys läktare i EM-finalen. Arkivbild.

Engelska supportrar på Wembleys läktare i EM-finalen. Arkivbild.

Foto: Andy Rain/AP/TT

Fotboll2021-12-03 13:10

Före avspark i EM-finalen mellan hemmanationen England och Italien uppstod tumult bland supportrarna utanför nationalarenan.

I efterhand visade det sig att engelska landslagssupportrar utan biljetter försökt tvinga sig in på arenan.

I utredningen framkommer det att omkring 2 000 obehöriga fans lyckades ta sig in på arenan – i många fall med hjälp av våld.

"Riskerade liv"

"Uppförandet från en stor minoritet av Englands supportrar var inte bara skamligt, utan utsatte människor för livsfara på ett hänsynslöst sätt", skriver Louise Casey, en erfaren före detta regeringstjänsteman, som lett utredningen.

Utredningen konstaterar att det är ett "kollektivt misslyckande" som tillät kaoset att utbryta.

Den uppeldade stämningen utanför Wembley, där över 100 000 supportrar samlats trots att coronarestriktioner fortfarande gällde, gav bränsle till atmosfären.

Dessutom saknades flera erfarna vakter på grund av pandemin.

"Vilket lämnade organisationen kring Wembley i ett sårbart tillstånd när de konfronterades med den mest aggressiva och bråkiga publik som Wembley någonsin upplevt", skriver Louise Casey.

Hårdare tag

Vidare anser hon att det engelska fotbollsförbundet (FA) och Wembley borde ta hårdare tag mot supportrar som inte sköter sig.

"FA och Wembley, tillsammans med andra parter, borde visa mer handlingskraft och radera sådant beteende från fotbollen, genom att vägra släppa in supportrar som skriker förolämpningar och/eller är synbart påverkade av alkohol och/eller droger".

FA:s vd Mark Bullingham:

"Inget evenemang är uppstyrt för att kunna hantera sådant skamligt beteende från tusentals supportrar utan biljetter. Vi måste på ett kollektivt plan se till att detta aldrig inträffar igen", säger han i ett uttalande.

Italien vann finalen på straffar sedan matchen slutat 1–1 efter full tid.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!