Rasistiska pÄhoppen fördöms: "OförlÄtligt"

De engelska straffmissarna ledde till en rasistisk hatstorm mot skyttarna. Nu har Twitter raderat över 1 000 tweets och stĂ€ngt av flera konton för rasism. "Uefa fördömer starkt den avskyvĂ€rda rasism riktad mot flera engelska spelare", sĂ€ger Uefa i ett uttalande.

De engelska spelarna försöker trösta sin lagkamrat Bukayo Saka efter straffmissen.

De engelska spelarna försöker trösta sin lagkamrat Bukayo Saka efter straffmissen.

Foto: Carl Recine/AP/TT

Fotboll2021-07-12 14:52

Jadon Sancho och Bukayo Saka gick fram till straffpunkten för sina livs hittills kanske viktigaste tillslag pÄ bollen.

Men bÄde 21-Ärige Sancho och 19-Ärige Saka fick se Italiens Gianluigi Donnarumma rÀdda deras straffar, och det tog inte mÄnga minuter innan kritiken kom: Hur kunde förbundskapten Gareth Southgate lÄta den unga duon ta ett sÄ stort ansvar?

– Ansvaret ligger pĂ„ mig. Det ligger helt pĂ„ mig, sĂ€ger förbundskaptenen till BBC efter att ha fĂ„tt trösta Saka pĂ„ innerplan.

Kritikstormen pÄ sociala medier övergick pÄ vissa hÄll till rasistiska pÄhopp och hot mot framförallt Bukayo Saka, men Àven mot Marcus Rashford och Sancho som ocksÄ hade missat sina straffar.

– Det Ă€r oförlĂ„tligt. En del har kommit frĂ„n andra lĂ€nder, har vi fĂ„tt höra, men en del kommer frĂ„n det hĂ€r landet, sĂ€ger Englands förbundskapten Gareth Southgate.

Fördöms pÄ flera hÄll

Det engelska fotbollsförbundet FA gick under natten ut med ett uttalande dÀr pÄhoppen fördöms. FA uppmanar Àven regeringen, polisen och sociala medier-plattformarna att agera snabbt i frÄgan.

"FA fördömer Ä det starkaste alla former av diskriminering och det Àr avskyvÀrt att rasismen pÄ internet har riktats mot nÄgra av Englands spelare pÄ sociala medier", skriver FA och fortsÀtter:

"Vi kan inte vara tydliga nog om att den som visar sÄdant vidrigt beteende inte Àr vÀlkommen att följa vÄrt landslag. Vi kommer att göra allt vi kan för att stötta spelarna och uppmanar till hÄrdast möjliga straff för de ansvariga för inlÀggen".

Senare under mÄndagen följe Uefa efter:

"Uefa fördömer starkt den avskyvÀrda rasism riktad mot flera engelska spelare pÄ sociala medier efter EM-finalen. Den har ingen plats varken inom fotbollen eller i samhÀllet. Vi stÄr tillsammans med spelarna och det engelska förbundets vÀdjan för kraftigaste möjliga straff", sÀger Uefa i ett uttalande.

Flera stÀngs av

Även Boris Johnson fördömer de rasistiska pĂ„hoppen.

"De ansvariga för dessa förskrÀckliga pÄhopp borde skÀmmas", sÀger premiÀrministern.

I maj bojkottade flera engelska spelare och klubbar sociala medier i protest mot rasismen och hatet som spreds pÄ de olika plattformarna.

Och innan avspark i matcherna under EM, genom hela turneringen, har de engelska landslagsspelarna knÀböjt i protest mot rasism.

Londonpolisen uppger pÄ Twitter att de ska inleda en brottsutredning om inlÀggen.

Senare under mĂ„ndagen meddelade Twitter via en talesperson att över 1 000 tweets raderats och flera konton stĂ€ngts av med motiveringen att "avskyvĂ€rda rasistiska övergrepp" inte har nĂ„gon plats pĂ„ plattformen, enligt Reuters.

Englands förbundskapten Gareth Southgate tröstar Bukayo Saka efter strafflÀggningen.
Englands förbundskapten Gareth Southgate tröstar Bukayo Saka efter strafflÀggningen.
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!