Regeln inför gruppfinalen: "No contact"

VM-temperaturen stiger. Med en plats i åttondelsfinalen på spel spelar det ingen roll att det står kompisar på andra sidan planhalvan. –Jag skämtar inte före matcher. Jag känner några hemifrån, men före matcherna: No contact, säger Milanproffset Kosovare Asllani inför lördagens gruppfinal mot Italien.

Kosovare Asllani och Fridolina Rolfö under fredagens presskonferens med det svenska landslaget inför lördagens VM-match mot Italien.

Kosovare Asllani och Fridolina Rolfö under fredagens presskonferens med det svenska landslaget inför lördagens VM-match mot Italien.

Foto: Christine Olsson/TT

Fotboll2023-07-29 07:00

Om det svenska damlandslaget besegrar Italien i Wellington på lördagen är avancemanget till åttondelsfinal i fotbolls-VM klart. Då spelar det ingen roll hur det går i sista gruppspelsmatchen mot Argentina.

Men italienskorna, rankade 16:e i världen, är ingen lätt nöt att knäcka, försäkrar Italienproffset Kosovare Asllani. Man ska inte stirra sig blind på deras insats i EM förra året, när Italien slutade sist i sin grupp med endast en inspelad poäng.

– Vi ska inte underskatta dem, de har en väldigt fin utveckling från förra året och har utvecklat sitt spel väldigt mycket. Det är en helt annan nivå på deras spel i det här VM:et jämfört med då, säger Asllani.

En klubbkamrat

I Italiens VM-trupp finns en av Asllanis lagkamrater från Milan, målvakten Laura Giuliani, och den svenska mittfältsstjärnan har bra koll på många av lördagens motståndare.

Hon har dock en tydlig regel. Eventuella vänskapsband bryts tillfälligt dagarna före match, så det är inte aktuellt med några meddelanden till italienskorna, hur hjärtliga de än må vara.

– Jag skämtar inte före matcher. Efteråt kommer vi såklart att prata. Men jag gillar inte att ha någon kontakt före matcher. Jag känner några hemifrån, men före matcherna: No contact.

Hon räknar med en riktigt tuff match om gruppsegern. Italiens premiärseger mot Argentina (1–0) var minst sagt av det fysiska slaget.

– Det kommer att smälla i duellerna, säger Asllani.

– Vi är förberedda på att det kommer att bli en fysisk match, det kommer att smälla och de kommer att ligga tätt på oss. Men det gör också att det kommer att öppna upp andra ytor för oss, som jag hoppas att vi kommer att kunna utnyttja. Men vi tackar aldrig nej till en fysisk kamp.

Betydelselösa möten

Sverige har mött Italien två gånger sedan Peter Gerhardsson tog över som förbundskapten 2017, och har haft det tufft båda gångerna. I oktober 2018 blev det en 0–1-förlust i en landskamp i Cremona. Och i Algarve Cup i fjol blev det 1–1 under ordinarie tid innan Sverige tog hem segern efter straffläggning.

Men de insatserna betyder ingenting, säger Gerhardsson.

– Jag vet vad vi gick in med för lag och att vi testade lite olika saker. Nu är det den första tävlingsmatchen så det kommer att bli helt annorlunda i hur vi ser på matchen.

Det finns dock delar där Sverige måste vara bättre än i premiären mot Sydafrika (2–1), om det ska kunna bli seger och en säkrad plats i åttondelsfinalen redan på lördagen.

– Nu har vi spelat en match och premiärer är premiärer, och nu går vi in i match två och jag hoppas att vi kan ha lite mer mod. Spelarna vet att de får misslyckas. Det är något som ingår i fotboll.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!