I fjol deltog endast en kvinna i SvFF:s tränarutbildning Uefa B. Kursen är en vidareutbildning för den som vill satsa på en karriär inom tränaryrket, inriktad på senior- och proffsfotboll.
I dagsläget är endast sex procent av alla Uefa B-licensierade tränare kvinnor.
Men nu är det på väg att förändras. SvFF meddelar att man tagit emot 210 ansökningar från kvinnor att gå kursen i år.
Bakom siffrorna ligger en satsning från förbundet kallad "Tränarlyftet". Den syftar till att öka antalet kvinnliga elittränare genom att, tillsammans med en samarbetspartner, erbjuda fler kvinnor att ta plats på kursen.
"En outnyttjad resurs"
– Vi gör en satsning för att få fler tjejer och kvinnor att bli tränare på högre nivå. Det är en outnyttjad resurs för svensk fotboll att ha så få kvinnliga tränare, säger Per Widén, chef för utbildning- och utvecklingsavdelningen på SvFF, till TT.
Han menar att det är viktigt för svensk fotboll att få fram fler kvinnliga tränarförebilder, vilket Widén hoppas ska leda till att fler tjejer fortsätter att spela fotboll.
– Men jag vill också understryka att även pojkar förhoppningsvis får kvinnliga förebilder, vilket kan vara minst lika viktigt.
Kvinnor ville inte söka
Antalet kvinnor som kommer gå Uefa B-utbildningen har i år ökat från 24 till 96 stycken. En av dem är Angelica Bengtsson, som är distriktstränare för Medelpad FF.
– Jag tycker att det är viktigt att utbilda mig vidare för att kunna bidra till att våra ungdomar får en bra spelarutbildning. Det är bra för svensk fotboll att man följer med i Uefas (Europeiska fotbollsförbundet) utbildningspaket, säger hon.
Få kvinnliga deltagare har gjort att kvinnor tidigare undvikit att söka kursen, säger Per Widén.
– Tjejer och kvinnor har dragit sig från att söka för att de oftast blir ensam kvinna där. Nu försöker vi blanda grupperna 50/50, vilket kommer att gynna kursmiljön. Utbildningen har även varit en ekonomisk utmaning som vi nu lyckats lösa med vår samarbetspartner.
Svensk fotboll gynnas
Angelica Bengtsson instämmer:
– Nu vet jag ju att det kommer att vara fler tjejer som är med, vilket känns bra och inspirerande. Det är bra att fler tjejer hoppar på, det behövs fler kvinnliga förebilder och ledare i svensk fotboll.
Per Widén säger att svensk fotboll kommer att skörda frukterna av initiativet.
– Vi kommer att gå från att ha en handfull utbildade kvinnliga tränare på den här nivån till att förhoppningsvis ha över 100 stycken. Det är en enorm ökning. Innebär detta att fler vill fortsätta spela fotboll kommer både bredd och elit att gynnas i det långa loppet.