"Riskerar ödelägga damfotbollens utveckling"

Fifa drömmer om dubbla mästerskap varje år. För damfotbollen vore det förödande, tror kritikerna. –Det är katastrof, säger landslagsstjärnan Olivia Schough.

Olivia Schough är en av flera spelare i svenska damlandslaget som är starkt kritiska till Fifas förslag om dubbla mästerskap varje år.

Olivia Schough är en av flera spelare i svenska damlandslaget som är starkt kritiska till Fifas förslag om dubbla mästerskap varje år.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Fotboll2021-10-21 06:00

Internationella fotbollsförbundet (Fifa) planerar att införa VM vartannat år för både damer och herrar, vilket har fått flera nationsförbund att rasa.

De nordiska länderna har gemensamt hotat att lämna Fifa om förslaget blir verklighet och på onsdagen uppgav nyhetsbyrån AP att ytterligare tolv europeiska fotbollsförbund står bakom det som en sista utväg.

"Skulle ödelägga utvecklingen"

Frågan har minst sagt slagit in en kil i fotbollsvärlden, där åsikterna går kraftigt isär men där argumenten märkligt nog ofta är desamma.

Jill Ellis, tidigare förbundskapten för USA:s damer, jobbar numera inom Fifa med fokus på att utveckla damfotbollen. Hon tror att damsidan skulle gynnas av en sådan förändring, medan de nordiska förbunden tror precis tvärtom.

”Damfotbollen befinner sig i en fantastisk period av utveckling som innefattar sportslig expansion, fler fans, större matcher och turneringar och fler kommersiella investerare och sponsorer. /.../ Fifas plan om att hålla VM vartannat år skulle ödelägga hela den utvecklingen och göra det svårt för damfotbollen att fortsätta framåt", sade Jesper Møller, ordförande i Danmarks fotbollsförbund, i ett uttalande förra veckan.

De svenska spelarna delar hans betänkligheter. Bayern Münchens Hanna Glas blir inte eld och lågor över tanken på att spela VM vartannat år och EM varje år däremellan.

– Om man tittar på till exempel OS så är det extremt speciellt eftersom det är så sällan. Då får det en enorm betydelse. Tittar man på till exempel hockey-VM så är det jättemånga av de bästa spelarna som inte ens bryr sig om att komma. OS är däremot en större grej och då dyker de upp. Det blir mer urvattnat om det blir oftare, säger Glas.

Tufft som det är

Att damerna varje år ska slåss med herrarna om fansens intresse lockar inte heller.

– Det blir kanske inte bra vare sig för oss eller för herrarna, säger Hanna Glas.

Rosengårds Olivia Schough låter än mer kritisk:

– Det är ju katastrof. Just den biten får de ju verkligen se över om det här skulle ske. Det låter väldigt dumt. Jag tycker att det fungerar väldigt bra just nu, så varför ändra på något som de flesta verkar vara nöjda med, säger Schough.

Hon ser också ett stort problem i antalet matcher. Dagens elitfotbollsspelare har belastning så att det räcker och blir över, säger 30-åringen.

– Jag tycker att det låter lite mycket. Blir det något mästerskapsfritt år då? Nej, det tycker jag inte låter bra. Det är väl kul för supportrar men för oss spelare låter det tufft.

Inte fått inbjudan

Fifas ansikte utåt för förslaget är tidigare Arsenaltränaren Arsène Wenger. Fransmannen är i dag Fifas chef för fotbollens globala utveckling, och bjöd i veckan in alla herrlandslagens förbundskaptener för att diskutera frågan.

Någon motsvarande inbjudan för damernas förbundskaptener tycks inte ha skickats ut.

– Nej, det har jag inte fått någon, säger Sveriges förbundskapten Peter Gerhardsson, som i nuläget ställer sig bakom sitt nationsförbunds invändningar mot förslaget.

– Jag är tveksam. Men jag hoppas, oavsett om det handlar om fotboll eller politik, och det här är kanske politik, att man sätter till folk som har kunskap och sedan fattar ett klokt beslut.

TT: Är det inte konstigt att ni på damsidan inte har fått motsvarande inbjudan?

– Det kan man ju tycka. Jag har ingen aning om varför. Det får man fråga Fifa.

Hanna Glas, i mitten, tror att VM skulle kännas urvattnat om det hölls varje år.
Hanna Glas, i mitten, tror att VM skulle kännas urvattnat om det hölls varje år.
Fakta: Nordiska förbundens invändningar

De nordiska fotbollsförbunden träffades i Köpenhamn förra fredagen för att bland annat lägga grunden för en gemensam kandidatur för damernas fotbolls-EM 2025. Samtidigt diskuterades Fifas uppmärksammade förslag att VM, både för damer och herrar, ska hållas vartannat i stället för vart fjärde år.

Norden är starkt kritiskt till detta och man slog fast följande argument mot förslaget:

+ Det innebär fler matcher för redan hårt pressade spelare.

+ Det omkullkastar hela fotbollens ekosystem, där förbunden gemensamt ska komma överens om exempelvis matchkalendern.

+ Man ”kannibaliserar” på befintliga turneringar: EM, både för damer och herrar, blir överflödigt om det arrangeras VM vartannat år.

+ EM och VM för damer kommer att hamna utanför rampljuset om det är internationella herrturneringar vartannat år.

Källa: Danmarks fotbollsförbund.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!