Rolfö om EM-final i Sverige: "En stor dröm"

Champions League-kvartsfinalen inför över 90 000 åskådare på Camp Nou är det mäktigaste Fridolina Rolfö varit med om. Men nu har möjligheten öppnats för något som smäller ännu högre. En EM-final i Sverige. –Det är en stor dröm, säger Fridolina Rolfö.

Barcelonastjärnan Fridolina Rolfö är en av Sveriges viktigaste spelare inför de kommande VM-kvalmatcherna mot Georgien och Irland.

Barcelonastjärnan Fridolina Rolfö är en av Sveriges viktigaste spelare inför de kommande VM-kvalmatcherna mot Georgien och Irland.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Fotboll2022-04-07 06:02

Det har gått en vecka sedan den historiska fotbollskvällen i Barcelona. 91 553 personer utgjorde publiken på anrika Camp Nou och såg till att sätta nytt världsrekord i antal åskådare för en klubbmatch på damsidan.

Gårdagens landslagsträning på ett öde Micheil Meschi-stadion i Tbilisi, inför kvällens VM-kvalmatch mot Georgien i Gori, var en grådaskig kontrast till den katalanska karnevalstämningen som rådde när Barcelona avfärdade Real Madrid i Champions League-kvartsfinalen (8–3 totalt).

– Det är väl en del av fotbollskarriären, ena dagen är det en slutsåld arena, nästa dag är det en liten guppig plan i Georgien. Och någonstans är det väl kanske charmen med det, att det inte alltid är prima. Vissa dagar är bättre, andra är sämre, men det är fortfarande den här glädjen till fotbollen som är där, säger Fridolina Rolfö.

"Mäktigaste i min karriär"

En regnig träning i Georgien räcker givetvis inte för att få henne att glömma förra onsdagens match. Damfotbollen har passerat häftiga, epokgörande ögonblick tidigare, men det här var något utöver det vanliga, säger den svenska Barcelonaanfallaren.

– Ja, var ska jag börja? Jag hade aldrig kunnat föreställa mig att det skulle bli så mäktigt som det blev, säger Fridolina Rolfö.

– Vi visste att det skulle vara fullsatt, men hela upplevelsen med att komma till arenan … det var fullt av folk och bengaler. Och sedan att komma ut på matcharenan, att se tifot och höra vår låt, och marschera in – hela upplevelsen var bara så mäktig.

TT: Varför blev du förvånad?

– Stämningen var så otrolig. Jag har varit på många matcher på stora arenor tidigare, men jag har aldrig varit med om en så stämningsfull match tidigare. Ljudnivån, det sjöngs hela matchen och tifot visades upp tio gånger under matchen, det var mäktigt. Den mäktigaste upplevelsen i min karriär.

Men en svala gör ingen sommar. Tur då att publikfesten upprepar sig den 22 april.

Slutsålt på ett dygn

För när Barcelona släppte biljetterna till den första Champions League-semifinalen mot tyska Wolfsburg, återigen på Camp Nou, sålde de slut på bara lite mer än 24 timmar. 50 000 biljetter som var reserverade för medlemmar försvann redan på måndagen, resten gick åt dagen därpå.

– Det är superkul att det inte var en engångsföreteelse utan att det fortsätter på det här spåret. Det är något stort på gång. Det var ett sådant tryck på första matchen och många som inte fick några biljetter. Jag tror att de som var där ville tillbaka, och de som inte fick biljetter ville gå nästa gång.

Så mycket mäktigare än en stor och viktig match på Barcelonas hemmaarena blir det inte, det är Fridolina Rolfö väl medveten om. Men på torsdagen öppnade sig möjligheten för en match som på ett emotionellt plan faktiskt skulle väga ännu tyngre.

Sverige har bestämt sig för att söka fotbolls-EM 2025 tillsammans med Danmark, Finland och Norge. Tanken är att finalen ska gå på Friends arena i Solna.

"Det vi älskar att göra"

Och upplevelsen att spela hem ett mästerskapsguld på hemmaplan, inför fullsatta läktare, skulle till och med kunna bräcka det som ägde rum på Camp Nou förra veckan.

– Det skulle det absolut kunna göra. Jag minns själv när jag var 18 år och Sverige spelade på hemmaplan senast (EM 2013). Då tänkte man att det aldrig skulle spelas ett mästerskap i Sverige igen, men nu är det möjligt att det kan bli så. Det är en stor dröm att få spela i Sverige och jag hoppas att det är möjligt, säger Fridolina Rolfö.

TT: Hur vore det att få spela en EM-final på hemmaplan?

– Det hade varit otroligt häftigt. Vi älskar att spela inför svenska fans och att få spela på hemmaplan, det längtar man efter. Det är det vi älskar att göra, och i ett mästerskap skulle det var något alldeles speciellt.

Barcelonaspelarna jublar efter att ha tagit sig vidare till semifinal i Champions League, framför världsrekordpublik (91|553 åskådare) på hemmaarenan Camp Nou.
Barcelonaspelarna jublar efter att ha tagit sig vidare till semifinal i Champions League, framför världsrekordpublik (91|553 åskådare) på hemmaarenan Camp Nou.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!