Ronaldo köper Cruzeiro: "Dags att återvända"

För 28 år sedan slog den brasilianske fotbollsikonen Ronaldo igenom i klubben Cruzeiro från Belo Horizonte. I helgen slutförde 45-åringen köpet av sin forna klubb. "Det är dags att återvända", skriver han i ett öppet brev.

Ronaldo har köpt upp sin forna klubb. Arkivbild.

Ronaldo har köpt upp sin forna klubb. Arkivbild.

Foto: Manu Fernandez/AP/TT

Fotboll2021-12-19 22:17

Han betalade 70 miljoner dollar (cirka 640 miljoner kronor) för 90 procent av krisklubbens aktier.

Cruzeiro, som är en av Brasiliens största fotbollsklubbar, har varit fast i andradivisionen i två år och har stora ekonomiska bekymmer.

Supportrarna firade givetvis Ronaldos återkomst – men den tidigare målsprutan manar till tålamod.

I ett öppet brev skriver han att han inte är någon superhjälte som på egen hand kan förändra verkligheten. Men han hoppas kunna lyfta klubben på lång sikt.

"Jag har inte svaren på alla frågor som jag ställer mig själv, och jag kommer kanske inte ha svaren på alla frågor som ni kommer att ställa till mig heller", skriver Ronaldo.

"Men det jag vet är att som barn lärde jag mig i Cruizeiro att drömmar kan bli verklighet, och det får mig att tro att det går att rädda klubben från den här krisen".

Ronaldo representerade bland annat Real Madrid, Barcelona, Inter och Milan under sin aktiva karriär. Han gjorde även 67 mål på 97 landskamper för Brasilien och var en tongivande spelare när landet vann VM 2002.

Den tidigare anfallsstjärnan utsågs till världens bästa spelare tre gånger (1996, 1997 och 2002) och nämns ofta som en av de bästa genom tiderna.

Sedan 2018 är Ronaldo även majoritetsägare i den spanska klubben Real Valladolid.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!