Rooney och Vieira invalda i PL:s Hall of Fame

Manchester United-ikonen Wayne Rooney och Arsenal-legendaren Patrick Vieira blir årets första spelare att väljas in i Premier League-fotbollens Hall of Fame. –De två bästa spelarna i sin position, säger ligans vd Richard Masters.

Wayne Rooney och Patrick Vieira i kamp när det begav sig. Nu har de båda valts in i Premier Leagues Hall of Fame. Arkivbild.

Wayne Rooney och Patrick Vieira i kamp när det begav sig. Nu har de båda valts in i Premier Leagues Hall of Fame. Arkivbild.

Foto: Jon Super /AP/TT

Fotboll2022-03-23 10:20

I fjol blev forna anfallsstjärnorna Alan Shearer och Thierry Henry de två första spelarna att få en plats i Premier Leagues Hall of Fame.

De fick senare sällskap av David Beckham, Dennis Bergkamp, Eric Cantona, Steven Gerrard, Roy Keane och Frank Lampard.

Nu har 2022 års första namn utsetts. Det rör sig om Englands Wayne Rooney och Frankrikes Patrick Vieira.

"De är två av de bästa spelarna som spelat i sin respektive position och välförtjänta tillägg till spelarna som presenterades förra året", säger Premier Leagues vd Richard Masters till ligans hemsida.

Klubbens främsta målskytt

Wayne Rooney är Manchester Uniteds främsta målskytt genom tiderna med 253 mål för klubben, varav 183 av dessa i Premier League.

36-åringen representerade även Everton och amerikanska MLS-klubben DC United innan han rundade av karriären i Derby County i Championship där han numera är tränare.

"Det är en stor ära för mig att bli invald i Premier Leagues Hall of Fame, tillsammans med den otroliga grupp spelare som redan valts in. Det här är väldigt speciellt för mig personligen och jag är tacksam över att bli uppmärksammad", säger Wayne Rooney.

Förlorade inte en match

Patrick Vieira, 45, är mest känd för sin tid i Arsenal där han verkade mellan 1996–2005. Fransmannen dominerade mittfältet och var lagkapten för det lag som kallades "The Invincibles" efter att ha vunnit ligan utan att förlora en enda match säsongen 2003–2004.

Vieira avslutade karriären i Manchester City och är i dag tränare för Premier League-laget Crystal Palace.

"Att bli invald i Hall of Fame är en fantastisk bedrift. När jag hörde det tänkte jag på när jag var en ung pojke som spelade i Senegal. Jag blir extra stolt över att höra mitt namn nämnas som ett exempel för hur nya, unga mittfältare vill spela", säger han.

Nästa helg ska sex nya namn väljas in där fansen själva får rösta fram spelarna utifrån 25 valda kandidater.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!