Rosengårdstalangen: "Vi måste steppa upp"

Rosengård vann sin premiär. Spelmässigt var dock inte det regerande mästarlaget nöjt efter 2–0 hemma mot nykomlingen Brommapojkarna. –Vi måste steppa upp till nästa match, säger talangen Bea Sprung, som satte ledningsmålet.

Rosengårds Bea Sprung (till höger) jublar med sina lagkamrater efter att 17-åringen satt 1–0 hemma mot Brommapojkarna i premiären.

Rosengårds Bea Sprung (till höger) jublar med sina lagkamrater efter att 17-åringen satt 1–0 hemma mot Brommapojkarna i premiären.

Foto: Johan Nilsson/TT

Fotboll2022-03-28 20:53

Mästarlaget Rosengård inledde säsongen 2022 med tre poäng, men det blev ingen promenadseger hemma mot nykomlingen Brommapojkarna. Trots mängder av chanser hade Malmöklubben endast en skör 1–0-ledning efter 60 minuters spel.

– Så länge det är 1–0 är matchen levande och eftersom vi släpper in motståndarna i matchen känner de också att de har en chans. Det blir halvchanser som vi egentligen bjuder upp till. Vi har bara oss själva att skylla, säger Rosengårds lagkapten Caroline Seger.

"Mer eller mindre över"

I det läget av matchen var det nära att BP kvitterade, men Rosengårdsmålvakten Teagan Micah räddade med fingerspetsarna när bortalagets lagkapten Mathilda Johansson Prakt svarade för en lurig nick.

I anfallet efter tog dock Rosengård död på spänningen när anfallaren Mimmi Larsson lyfte in 2–0 på en retur efter att Olivia Schough prickat stolpen.

– När vi får 2–0 är det väl mer eller mindre över, säger Seger.

Talangen Bea Sprung visade vägen med sitt 1–0-mål i den 19:e minuten.

– Vi börjar bra och det är bra fram till vi gör 1–0 egentligen. Men det är för mycket slarviga passningar och för dåligt tempo på bollen, säger Seger.

Sprung gjorde allsvensk debut i fjol och svarade då för ett mål på åtta matcher, varav sju var inhopp. Nu slog hon till direkt i sin första allsvenska premiär från start.

– Det var skönt att göra mål och att vi kunde vinna den här matchen, säger 17-åringen.

Hon är egentligen mittfältare och har endast tränat på anfallspositionen i några dagar. Nu var Bea Sprung en av Rosengårds främsta spelare när hon fick chansen som central anfallare.

– Jag är glad att få spela, då spelar det ingen roll var på planen jag är.

På söndag väntar ett betydligt mer namnkunnig motstånd på bortaplan i form av Vittsjö, som inledde säsongen med 1–1 borta mot Linköping.

– Vi måste steppa upp till nästa match. Vi får träna på i veckan, utvärdera matchen och se vad vi kan göra bättre, säger Bea Sprung, som blev utbytt efter 57 minuter.

"Kan vara stolta"

Brommapojkarna är en av tre nykomlingar – tillsammans med IFK Kalmar och Umeå IK – när damallsvenskan denna säsong utökar från 12 till 14 lag. Bortalaget stod stundtals upp bra mot Rosengård, men BP-målvakten Maggie Smither fick göra ett par fina räddningar och hade ibland hjälp av både ribban och stolpar.

– Vi kan vara stolta i dag över arbetsinsatsen, framför allt. Rosengård på bortaplan visste vi skulle bli tufft, det var vi förberedda på, säger BP:s lagkapten Mathilda Johansson Prakt.

TT: Det är kanske inte mot just Rosengård ni ska ta era poäng?

– Vi vill plocka poäng över allt, men vi visste ju som sagt på förhand att det här är en av de tuffaste matcherna. Just nu känns det bara skönt att vara i gång, säger Johansson Prakt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!