Rusat mot eliten: "Vill lyfta SM-bucklan med MFF"

Malmö FF:s återstartade damlag rusar mot damallsvenskan. Nu är skånskorna klara för elitettan och MFF är en av totalt åtta så kallade dubbelklubbar i fotbollseliten. –Jag har aldrig tidigare varit i en mer professionell klubb, säger anfallaren Malin Gunnarsson, som 2015 tog SM-guld med Rosengård.

Malin Gunnarsson tog SM-guld 2015 med Rosengård, men har nu varit med på Malmö FF:s resa från division 4 till elitettan.

Malin Gunnarsson tog SM-guld 2015 med Rosengård, men har nu varit med på Malmö FF:s resa från division 4 till elitettan.

Foto: Johan Nilsson/TT

Fotboll2023-09-27 10:00

Inför säsongen 2020 återstartade Malmö FF sitt damlag i division 4. Facit sedan dess? Fyra raka seriesegrar efter 69 raka segrar av lika många möjliga.

Seriesegern i division 1 säkrades den gångna helgen och nästa år spelar MFF i elitettan, som är landets näst högsta damserie.

– Jag har varit med hela vägen och det har varit en fantastisk resa, säger anfallaren Malin Gunnarsson.

Klubben har redan en plan för nästa säsong.

– Vi har redan förberett oss för det. Vi ska vara med och fajtas i toppen där för att ta ett steg till, men samtidigt är vi fullt medvetna om att motståndet kommer vara mycket tuffare i elitettan, säger klubbens vd Niclas Carlnén.

"En fantastisk resa"

MFF blir nu den åttonde så kallade dubbelklubben i Sverige – en klubb som har lag i landets två högsta serier på dam- och herrsidan under en och samma säsong.

– Jag tror absolut det är bra för damfotbollen – för det finns en massa synergieffekter som man får om man har fler än ett elitlag på samma ställe. Jag tror att herrklubbarnas organisation gynnar damfotbollsutvecklingen, säger han.

Malin Gunnarsson kan jämföra förutsättningarna i MFF med spel i andra damallsvenska klubbar. Säsongen 2015 var anfallaren med och tog SM-guld med Rosengård – hon har även gjort en damallsvensk säsong med Limhamn/Bunkeflo.

– Jag har aldrig tidigare varit i en mer professionell klubb med alla förutsättningar, säger 28-åringen, som är en av flera spelare i laget med damallsvenska meriter.

Nästan semiprofessionella

MFF-spelarna lever inte på sin fotboll i nuläget utan får arbeta eller studera vid sidan av. Exempelvis Malin Gunnarsson arbetar 80 procent som idrottslärare.

– Just nu har ju alla har mer eller mindre en ersättning. Vi är inte riktigt semiprofessionella än, men är ganska nära, säger Niclas Carlnén.

Tränaren Maxim Khalil, som i år också är sportchef, är den ende som har en heltidsanställning knuten till damlaget. I ledarstaben ingår dock även två assisterande tränare, en lagledare, två målvaktstränare, en fystränare och en fysioterapeut.

Vissa har ett civilt arbete vid sidan om, andra har även andra roller i MFF.

– Det finns ledare som har en annan roll i föreningen och därmed en heltidsanställning, säger Niclas Carlnén.

Till elitettan kommer dock organisationen kring laget att stärkas upp.

– Det är en av fördelarna att ha organisationen som vi har. Det är lite enklare för oss att tillsätta någon som kanske arbetar för damlaget på halvtid och gör något annat halvtid för föreningen, säger Carlnén.

"Målet är att lyfta SM-bucklan"

Precis som för MFF-herrarna – som dominerat svensk herrfotboll i ett drygt årtionde – är målet för damlaget att vinna SM-guld och spela i Europa i framtiden.

– Absolut, men jag tror att vi har en hel del att lära när vi väl tar steget upp i allsvenskan. Om det tar ett, två, tre eller något mer år innan vi faktiskt fajtas om guldet på riktigt så får det göra det, säger Niclas Carlnén.

Malin Gunnarsson ser gärna att laget utmanar om Kronprinsessan Victorias pokal så fort som möjligt.

– Målet är att lyfta SM-bucklan med Malmö FF, säger anfallaren bestämt.

Trion Anna Welin (till vänster), Rebecka Holm och Malin Gunnarsson har meriter damallsvenskan. Welin har exempelvis gjort runt 130 matcher i högsta serien för fyra klubbar och värvades från danska Brøndby i somras.
Trion Anna Welin (till vänster), Rebecka Holm och Malin Gunnarsson har meriter damallsvenskan. Welin har exempelvis gjort runt 130 matcher i högsta serien för fyra klubbar och värvades från danska Brøndby i somras.
Fakta: Damfotbollen i Malmö FF

1970: En damsektion upprättas i föreningen.

1980: Damlaget säkrar avancemang till högsta serien efter att ha vunnit sin division 2-serie.

1986: Tar första SM-guldet efter finalseger mot Sunnanå.

1988: Är ett av lagen i premiärupplagan av damallsvenskan. Slutar trea.

1990: Tar andra SM-guldet och vinner även svenska cupen för första gången.

1991: Säkrar det tredje SM-guldet.

1993: Nytt SM-guld – det fjärde i ordningen.

1994: Tar sitt femte och senaste SM-guld under namnet Malmö FF.

1997: Ny seger i svenska cupen.

2004: Damsektionen bryter sig ur moderklubben och bildar en egen självständig förening under namnet Malmö FF Dam. Föreningen byter 2007 namn till Ldb Malmö och i slutet av 2013 till FC Rosengård.

2019: MFF-styrelsen vill se en sammanslagning med Limhamn/Bunkeflo (LB07), som då har ett damlag i allsvenskan, men medlemmarna röstar nej. I stället skapas ett damlag som startar i botten av seriepyramiden.

2020: Överlägsen seger i division 4 efter tio segrar av tio möjliga och 139–0 i målskillnad.

2021: Vinner division 3 efter 18 raka segrar och 158–3 i målskillnad.

2022: Serieseger i division 2 efter att återigen ha gått rent – 20 segrar av 20 möjliga och 143–5 i målskillnad.

2023: Säkrar avancemang till elitettan med fem omgångar kvar att spela. Har 21 segrar av 21 möjliga i division 1 södra med målskillnaden 97–16.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!