Saknaden efter fotbollsfamiljen blev för stor

Stopp. Det fick vara nog med fotboll. Maria Anspach och Frida Pöder la av. Nu är de tillbaka, med full kraft. Och de stortrivs, i Vimmerby IF. "Fotbollen är som en andra familj för mig", säger Maria Anspach.

Frida Pöder och Maria Anspach är två rutinerade tillskott i Vimmerbys trupp inför den kommande säsongen.

Frida Pöder och Maria Anspach är två rutinerade tillskott i Vimmerbys trupp inför den kommande säsongen.

Foto: Magnus Strömsten

Fotboll2022-04-06 17:00

AVSPARK 2022

För ett år sedan tvingades Maria Anspach ta beslutet att lägga fotbollsskorna på hyllan.

– Jag blev skadad i slutet av säsongen 2020. Jag fick problem med slemsäcken i knäet som blev vätskefylld. Just då kändes det ändå som ett bra tillfälle att runda av karriären, säger 33-åringen som kom till Vimmerby IF 2013.

I höstas kunde hon inte låta bli att plocka fram skorna igen och göra ett par träningar med laget.

– Det kändes helt okej då med knäet så jag sa till tränaren att jag kunde vara med i någon match om det behövdes och så blev det.

undefined
Maria Anspach har saknat fotbollen och laget som är som en andra familj för henne.

Comebacken fick henne att få tillbaka suget för fotbollen och inse hur mycket hon hade saknat den.

– Fotbollen har alltid varit som en andra familj för mig och så länge kroppen känns bra kommer jag att vara med och köra så mycket jag hinner.

Som tvåbarnsmor är det inte alltid lätt att få tiden att räcka till.

– Nej, utan en familj och släkt som ställer upp hade det inte gått, säger hon och skänker dem en tacksamhetens tanke.

I laget har hon också fått axla rollen som mamma, till viss del.

– Jag jobbar som fritidsledare till vardags med ungdomar i högstadieåldern. Därför känner jag mig inte så gammal bland spelarna i laget. Jag försöker bidra med en positiv inställning och skapa en bra atmosfär i truppen. Då blir det lättare för de yngre tjejerna att komma in i laget.

För VIF-tränaren Mikael Rinaldo är det tacksamt att få tillbaka en så rutinerad spelare. Både när det gäller träningar och matcher. 

– Maria och de andra rutinerade spelarna i laget bidrar med sin inställning till att driva upp tempot på träningarna. På matcher är hon oerhört tacksam att ha som spelare. Med sina fina fötter och sin blick för spelet passar hon på de flesta positioner. Även om hon kommer mest tillrätta på en kant som ytterback eller mittfältare.

Anspach tycker själv att det är utvecklande att få prova nya positioner.

– Visst tycker jag om att spela på kanten för då vet jag vad jag ska göra. Samtidigt är det utvecklande att spela på andra positioner också, som jag fått göra på försäsongen.

undefined
Frida Pöder har fått tillbaka suget efter fotbollen igen efter två säsonger utan den.

En annan spelare som gjort comeback i VIF inför säsongen är Frida Pöder. Hon har varit ifrån fotbollen helt i två säsonger och är nöjd över att ha tagit beslutet att börja igen.

– Jag har längtat efter att få träffa spelarna i laget. Det har kommit upp en del yngre spelare i laget sedan jag var med senast, så jag känner mig nästan lite gammal trots att jag bara är 23, haha. Samtidigt finns det väldigt många duktiga spelare i laget och det gör att jag egentligen känner mig motiverad än någonsin.

Varför valde du att sluta med fotbollen?

– När jag kom till Vimmerby var vi i division ett och den säsongen gick det inte som vi ville och vi åkte ur. Då tappade jag sugen för fotbollen. Med facit i hand var det ändå bra för jag känner att den pausen behövdes för att jag skulle sakna den och inse hur roligt det är med lagsport.

Den här säsongen kommer Frida Pöder få chansen att bilda anfallspar med skyttedrottningen Nathalie Johansson. En chans hon sett fram emot.

– Vi skulle ha spelat ihop 2018, men då blev hon skadad. Därför är det läge för revansch för oss i år. Jag tycker att vi har hittat varandra bra under försäsongen. Hon är en så vass avslutare och jag trivs i rollen som framspelare.

Vimmerby IF 2022

Nyförvärv: Wilma Isaxon, Rimforsa IF, Julia Johansson och Matilda Älvehag, Rosenfors IF, Elin Lindqvist, Hultsfred, Ida Klintborg, Lammhult, Maria Anspach, Frida Pöder och Greta Koponen, comeback.

Förluster: Malin Söderlund, Nathalie Milton, Johanna Bellander, Andrea Lundgren, Elin Börjesson, Kajsa Gunnarsson, Johanna Hultkvist och Elin Borgstrand.

Huvudtränare: Mikael Rinaldo 

Ass tränare: Karin Hillström och Håkan Ericsson 

Lagledare: Jörgen Nilsson 

Målvaktstränare: Kicki Rödin 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!