Rydström: "Nu går vi mot Europa"

Kvalspel till nya Europa Conference League på Studenternas till sommaren? Tja, varför inte. Sirius är med i kampen om platserna i den allsvenska toppen. 2–1 borta mot IFK Norrköping öppnar möjligheter till både medalj och ett kommande äventyr i Europa. –Jag sade det till spelarna efteråt. Nu går vi mot Europa, säger tränaren Henrik Rydström.

Yukiya Sugita i duell mot Alexander Fransson. Sugita var en av målgörarna när Sirius vann med 2–1 på Östgötaporten.

Fotboll2020-10-04 19:30

Yukiya Sugita och Mohammed Saeid fixade trepoängaren i den underhållande toppmatchen på Östgötaporten. En seger som ger Sirius närkontakt med trean Norrköping och fyran Elfsborg. De båda har visserligen 36 poäng mot Sirius 35, men tabellfemman har en match mindre spelad.

Seger i hängmatchen och klubben ligger trea.

– Vi tar det match för match, men det är kul att kunna fajtas om en sån plats. Vi jobbar som ett lag och har kul tillsammans, säger Saeid.

– Med den historia som finns i Sirius är det inte självklart att man tittar på Europa. Det har varit lite ambivalent för oss. Ska vi titta uppåt eller ska vi titta nedåt? Nu tog vi ett avstamp uppåt i dag. Men vi måste gå på alla cylindrar, gör vi inte det har vi inte en lägstanivå som Norrköping, Malmö eller Djurgården som kan vinna även när de spelar sämre, säger Rydström.

Underhållande i höstrusket

Det bjöds ett batteri av chanser åt båda håll i höstrusket. Så där som det kan bli när två lag möts, där näsorna i första hand riktas mot motståndarmålet.

– Det är så här fotboll ska spelas, säger Rydström.

IFK Norrköpings manager Jens Gustafsson håller med:

– En rättvis seger för Sirius i en bra fotbollsmatch med hög skicklighet mellan två anfallsglada, skickliga lag.

Saeid borde ha firat ett tidigt mål, frispelad som han blev av snabbe japanen Sugita. Norrköping svarade med chanser för skyttekungen Christoffer Nyman och högerbacken Linus Wahlqvist samt ett tungt skott av Alexanders Fransson. Att den rappa och roliga matchinledningen inte toppades med några mål berodde på de här två herrarna: Isak Pettersson i Norrköpings mål och kollegan Lukas Jonsson.

Sirius seger blev inte mindre imponerande av att Norrköping tog ledningen. Med kraft vann Nyman bollen i straffområdet, vände och september månads spelare i allsvenskan sköt sitt 13:e mål för säsongen.

Poäng för konstnärlighet delas inte ut i fotboll, men om så skett borde Sugita fått tiopoängare för både fotarbetet och prickskyttet när han kvitterade minuten (38:e) senare. Japanen var ett ständigt hot och när Norrköping lät honom få utrymme att attackera rättvänd gick det som det gick.

Starten som gav seger

Sirius har fler offensiva verktyg än Sugita och Stefano Vecchia i sin låda. Det rörliga, skickliga passningsspelet pressade ned Norrköping djupt på egen planhalva i början av andra halvlek. Det var snudd på belägring, attackerna rev allt större hål och till slut kom utdelningen när Mohammed Saeid styrde in 1–2 på Axel Björnströms inlägg.

Rimligt sett till matchutvecklingen, rättvist eftersom Sirius inledning av andra halvlek var lysande, bland det bästa laget presterat den här säsongen.

– Det är 10-15 minuter där som tillhör våra toppar. Vi hade en liknande period även hemma mot Norrköping (4–2 i juli), säger Henrik Rydström.