Ryske stjärnan nobbar landslagssamling

Artiom Dziuba, 33, har valt att tacka nej till det ryska fotbollslandslagets samling i mars. "Han bad om att inte bli kallad, av familjeskäl", säger Rysslands förbundskapten Valerij Karpin.

Artiom Dziuba, Ryssland, har tackat nej till landslagssamlingen i mars. Arkivbild.

Artiom Dziuba, Ryssland, har tackat nej till landslagssamlingen i mars. Arkivbild.

Foto: Jonathan Nackstrand/AP/TT

Fotboll2022-03-15 10:47

"I söndags pratade vi med Artiom i telefon. Han försäkrade oss om att han verkligen vill spela för landslaget, men han bad nu, med tanke på den svåra situationen i Ukraina där han har många släktingar, om att inte bli kallad, av familjeskäl. Vi kom överens om att hålla kontakten och vi kommer följa hans prestationer i Zenit", säger Rysslands förbundskapten Valerij Karpin i ett uttalande på förbundets hemsida, inför landets träningsläger i mars.

Zenit-anfallaren uttalade sig för första gången om kriget i Ukraina för knappt två veckor sedan. Då fick han kritik för att inte ha tagit ställning mot den ryska invasionen.

”Fram till nyligen ville jag inte uttala mig om händelserna i Ukraina. Jag ville inte, inte för att jag är rädd, men för att jag inte är någon expert på politik. Krig är skrämmande och jag är chockad av mänsklig aggression och hat”, skrev Dziuba på Instagram.

Han fortsatte, med anledning av de många sanktionerna mot ryska idrottare:

”Jag är emot att man diskriminerar folk på grund av deras nationalitet. Jag skäms inte för att vara ryss, jag är stolt över att vara ryss – och jag förstår inte varför idrottare ska lida nu”.

Efter invasionen av Ukraina har Ryssland uteslutits ur VM-kvalspelet och Polen är därför direktkvalificerat till finalen den 29 mars. Där väntar vinnaren i mötet mellan Sverige och Tjeckien.

En brasklapp är att det ryska fotbollsförbundet överklagat avstängningen till idrottens skiljedomstol, Cas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!