Ryssland uppges kunna kastas ut ur EM

Sverige ställs mot Ryssland i sommarens fotbolls-EM. Enligt Daily Mail kan ryskorna nu uteslutas ur mästerskapet. –Det finns anledning att ifrågasätta ett deltagande, säger SvFF:s generalsekreterare, Håkan Sjöstrand, till TT.

Sveriges Kosovare Asllani och Rysslands Nadezjda Smirnova i fotbolls-EM 2017 i Nederländerna. Arkivbild.

Sveriges Kosovare Asllani och Rysslands Nadezjda Smirnova i fotbolls-EM 2017 i Nederländerna. Arkivbild.

Foto: Maja Suslin/TT

Fotboll2022-02-24 20:08

I morgon, fredag, kommer Uefa hålla ett krismöte med anledning av Rysslands invasion av Ukraina. Bland annat väntas ett beslut om att flytta Champions League-final från S:t Petersburg tas.

Dessutom kommer Rysslands medverkan i fotbolls-EM i England i sommar att diskuteras, hävdar Daily Mail. Tidningen skriver att Ryssland kan uteslutas – och nämner även ett alternativ där ryskorna kan få vara med, men då delta under neutralt namn, liknande som ryska idrottare gör under till exempel OS.

Ryssland tillhör grupp C och möter Schweiz och Nederländerna i de två första matcherna. I den sista matchen väntar Sverige.

– Hur ska fotbollen och idrotten i stort förhålla sig till Ryssland i idrottssammanhang överhuvudtaget? Den frågan behöver också adresseras, det utgår jag också från att Fifa och Uefa hanterar på ett samlat sätt, säger Svenska Fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand till TT.

– Frågan är adresserad och finns på bordet, men det är en mängd olika frågor som behöver hanteras nu. Ett intensivt arbete med många möten i många olika konstellationer vet jag pågår.

TT: Bör Ryssland uteslutas?

– Vi låter frågorna hanteras så som de ska, men självklart finns det anledning att ifrågasätta ett deltagande.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!