Nykomlingens mäktiga facit inför derbyt: "Skapat vinnarkultur"

Derbyfesterna avlöser varandra i lokalfotbollen. Här är ett av de allra hetaste: Hjorted/Totebo vs IFK Tuna. Ett möte med massor av rivalitet och kopplingar. "Vi får se hur våra killar känner att spela inför säkert 400–500 åskådare", säger Jimmy Svensson.

Hjorted/Totebo jublade efter sitt ledningsmål i derbyt mot IFK Tuna i våras. En match där Tuna kvitterade i slutminuterna. Nu är det åter dags för ett av traktens allra hetaste derby, i Totebo.

Hjorted/Totebo jublade efter sitt ledningsmål i derbyt mot IFK Tuna i våras. En match där Tuna kvitterade i slutminuterna. Nu är det åter dags för ett av traktens allra hetaste derby, i Totebo.

Foto: Magnus Strömsten

Fotboll2024-08-15 16:45

I många, många år har IFK Tuna varit klart bättre än grannklubben Hjorted/Totebo. 

Nu är ett skifte på gång. I vart fall sett till årets tabellplacering. Och det är som Jimmy Svensson säger inför det minst sagt stekheta derbyt på Tollevi i Totebo:

– Det är väl så att vår klubb kanske vill etablera sig som storebror, men jag har allra största respekten för Tuna som lag. 

Ni har säkert koll på läget. 

Det att nykomlingen Hjorted/Totebo imponerade större delen av vårsäsongen – och fortfarande, efter 14 omgångar, är obesegrat. 

Ni vet också att fredagens motståndare, IFK Tuna, haft det desto kämpigare. Både med resultat och spel. 

– Ser man till den trupp och de spelare de har så är det lite förvånande att de ligger där de ligger. De har toppspelare på varenda position på den här nivån. Känslan är att Tuna och Lojal är de lag som har störst potential att klättra mest, menar Svensson. 

Till skillnad från IFK så har hans lag redan lirat en match i höst, 2–2 mot tabellfyran Tjust. 

– Spelet var inte riktigt på topp, det är väl så att man samlar på sig lite rost under sommarvilan. Kanske ändå att vi har en liten fördel gentemot Tuna eftersom vi redan har en match i benen med A-laget och att vi också hade en bra B-match mot Västervik. 

undefined
Målfarlige Simon Sandholm är tillbaka i Hjorted/Totebo i derbyt mot Tuna.

Svensson nämner i sammanhanget vinnarkulturen som skapats i klubben. 

– Jag tror att vi bara har förlorat en match på de senaste 27 (!). Det var i en träningsmatch mot Överum. 

Överum?

– Ja, de gjorde mål på i princip allt och man tänkte att de kommer att damma av sexan hur lätt som helst, men det har ju ändå inte gått så bra för dem (nästjumbo i serien). 

Nu väntar IFK Tuna. Ett lag av en helt annan kaliber. 

Vad kan man förvänta sig av matchen?

– Något liknande som i våras. Det var kanske inte världens bästa match spelmässigt när vi möttes då (1–1). Jag kan ändå tycka att vi var närmare seger då vi skapade flera chanser än dem. Det är också en match som gäller väldigt mycket, på flera olika sätt. Det finns en prestige mellan lagen och sen får vi se hur spelarna hanterar att spela inför kanske 400-500 åskådare.

Tittar vi till tabelläget med åtta omgångar kvar, tyder mycket på att det kommer att bli ett race om seriesegern mellan IFK Västervik (36 poäng) och Hjorted/Totebo (34). 

Har du samma känsla?

– Ja, det har jag. Jag tror att Tjust är den största utmanaren till oss och Västervik, men att de ligger lite för långt efter för att kunna ta hem serien. Det verkar som de har en fin generationsväxling på gång. Och vi ska försöka kampa med Västervik hela vägen in. 

Hur är laget inför derbyt mot Tuna?

– Ville Grönqvist är avstängd och Mehmet Tekbas är fortfarande bortest. De saknas, samtidigt som Simon Sandholm och Elias Hallberg är med igen. 

undefined
Eddie Lundin var Tunas främste målgörare i våras då han stod för elva fullträffar, varav kvitteringen mot Hjorted/Totebo var ett av dem.

För Tuna är det alltså dags igen att gå in i seriebubblan. Det blir tuffast tänkbara motstånd direkt. 

Hur är läget hos er inför återstarten?

– Det har tyvärr varit halvdåligt träningsintresse de här veckorna inför hösten. Det kunde varit bättre, men det är som det är och vi ser såklart fram mot att möta Hjorted/Totebo. Det blir en häftig match och jättekul. Det är vad jag förstår heta matcher mellan de här lagen. Nä vi möttes i våras var det ganska jämnt kan jag tycka, där vi hade lite flyt på slutet när vi fick in kvitteringen, säger Johan Bengtsson, assisterande tränare. 

Efter en i många stycken trög vår lossnade det en aning på slutet, både poängmässigt och spelmässigt. 

– Det var skönt och det kändes bra att gå in i sommaruppehållet efter den avslutningen. Förhoppningsvis blir det en rolig höst för oss, trots att kanske inte träningsmatchen mot Frödinge förra veckan var så bra från vår sida. 

Träningsmatch är en sak, seriematch en helt annan. 

Vad tror du det blir för matchbild?

– Jag tror att Hjorted/Totebo kommer ha mer boll och vara mer spelförande. Sett till tabelläge är vi underdogs i den här matchen. 

Hur ser det ut i laget?

 – "Ludde" (Ludvig Gustavsson) är avstängd. Vi räknar inte heller med "Holma" (Johan Lundin) eller Theo Eklund. I övrigt tror jag vi har fullt manskap. 

Inför derbyt ligger Hjorted/Totebo tvåa i tabellen med 34 poäng. IFK Tuna är åtta med hälften så många, 17 poäng. 

undefined
Nykomlingens fina svit

Hjorted/Totebo har ännu inte förlorat i division fem. Här är matcherna:

• 4–0 (Lojal)

• 2–1 (Södra Vi)

• 2–0 (Tjust)

• 1–1 (IFK Tuna)

• 1–1 (Ariel)

• 2–0 (Hultsfred)

• 2–1 (HM IS)

• 5–3 (Stjärnan)

• 0–0 (Fågelfors)

• 4–0 (Djursdala)

• 2–0 (IFK Västervik)

• 4–3 (Lojal)

• 4–1 (Södra Vi)

• 2–2 (Tjust). 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!