Så avgörs titelstriderna i Europa

Några mästare har redan korats, andra kan nästan snudda vid pokalen. Men i flera av de europeiska ligorna lever spänningen i allra högsta grad. Det här är läget i topp- och bottenstriderna i Europa inför fotbollssäsongens slutspurt.

Wolfsburg, i grönt, och Bayern München, i rött, gör som väntat upp om Bundesligatiteln. Arkivbild.

Wolfsburg, i grönt, och Bayern München, i rött, gör som väntat upp om Bundesligatiteln. Arkivbild.

Foto: Swen Pfoertner/AP/TT

Fotboll2022-04-22 05:30

England:

Damer

Chelsea går mot sin tredje raka Super League-titel, men än kan inte svensklaget, med lagkapten Magdalena Eriksson i spetsen, jubla. Med fyra omgångar kvar toppar Chelsea tabellen på 44 poäng, men Arsenal skuggar en poäng bakom. Även Manchester United (38 poäng, en match mer spelad) och Manchester City (35 poäng) har en teoretisk chans.

I botten står det redan klart att Birmingham blir det lag som åker ur, medan Liverpool flyttas upp från andradivisionen.

Herrar

Manchester City och Liverpool har varit i en klass för sig under årets Premier League-säsong. Sex omgångar återstår och just nu är det knapp fördel City, som med 77 poäng är en före Liverpool.

Kampen om överlevnad lever också. Norwich (21 poäng) och Watford (22) ligger minst sagt pyrt till, medan Burnley (28) fortfarande hoppas undvika en av de tre nedflyttningsplatserna. I så fall är det i första hand anrika Everton (29) – laget med flest säsonger i den engelska högstaligan (118) – som måste petas ner från säker mark.

Spanien:

Damer

Barcelonas damer är Europas mest överlägsna mästarlag. Fridolina Rolfös gäng säkrade titeln redan i början av mars efter att ha vunnit samtliga ligamatcher den här säsongen. Efter 27 av 30 omgångar har Barcelona maximala 81 poäng och smått otroliga 146–8 i målskillnad. Spänningen gäller i stället tredjeplatsen (Real Sociedad blir av allt att döma tvåa) som ger Champions League-spel. Där står Atlético Madrid, Real Madrid och Granadilla alla på 53 poäng med tre omgångar kvar.

Rayo Vallecano åker ur och får troligen sällskap av Eibar, som har sex poäng upp till säker mark.

Herrar

Real Madrid behöver tabba sig fullständigt om inte bucklan ska återvända till Santiago Bernabéu. Real har 78 poäng och fem matcher kvar att spela. Främsta hotet Barcelona kan som mest nå 81 poäng.

Bottenstriden är jämnare. Alavés och Levante (båda 25 poäng) samt Granada har sämst utgångsläge (30), men ytterligare en handfull lag kan fortfarande dras in i kampen om att undvika nedflyttning.

Italien:

Damer

Juventus har tagit fyra raka ligatitlar sedan klubben startade sitt damlag 2017. Och den här säsongen ser inte ut att bli något undantag. Tre omgångar återstår, men att svensklaget – Linda Sembrant, Lina Hurtig och Amanda Nildén spelar alla i Juventus – skulle tappa sitt fem poäng stora försprång till Roma, är inte troligt. Hittills har "Juve" bara förlorat en match i ligan.

Verona blir ett av tre lag som flyttas ner. De två som slår följe ner till andradivisionen går att finna bland någon av Lazio (11 poäng, en match till godo), Napoli (15), Fiorentina (18), Pomigliano (19) och Empoli (20).

Herrar

Hamnar ligatiteln i Milano i år? Med fem omgångar kvar att spela (för de flesta lagen) talar mycket för det. Lokalantagonisterna Milan (71 poäng) och Inter (69 poäng, en match till godo) går en hård strid om mästerskapet, men måste också ha uppsikt bakåt. Napoli (67) går inte att räkna bort helt, medan Juventus (63), som har vunnit Serie A nio av de tio senaste säsongerna, får fokusera på att bli sämst fyra och säkra en Champions League-plats.

Salernitana, Venezia och Genoa ligger just nu på nedflyttningsplats, samtliga med 22 inspelade poäng. Både Salernitana och Venezia har dock en match till godo på övriga bottenkonkurrenter, vilket gör att varken Cagliari (28 poäng) eller Sampdoria (29) har råd att slappna av.

Tyskland:

Damer

Som vanligt är det Wolfsburg och Bayern München som gör upp om segern i damernas Bundesliga, och av allt att döma avgjordes den kampen den 3 april. Wolfsburgs förkrossande 6–0-seger hemma mot Bayern gav ett försprång på fyra poäng i tabellen – en marginal som Wolfsburg normalt sett inte ska tappa då bara tre omgångar återstår.

Jena är i praktiken klart för nedflyttning. Nästjumbon Sand (9 poäng) kan fortfarande klara sig kvar, men måste i så fall ta igen fem poäng och tio måls målskillnad på Essen.

Herrar

Fyra matcher återstår och Bayern München (72 poäng) kan säkra titeln redan på lördag när tabelltvåan Borussia Dortmund (63) kommer på besök till Allianz Arena.

Två lag flyttas ner direkt medan ytterligare ett får kvala för sin överlevnad. Greuter Fürth (17 poäng) är i princip klart för nedflyttning, men ovanför jumbon är det desto jämnare. Arminia Bielefeld (26), Stuttgart (28), Hertha Berlin (29), Augsburg (32), Wolfsburg (34) och Bochum (36) är lagen som i första hand slåss i botten.

Frankrike:

Damer

Efter 14 raka ligatitlar för Lyon blev det ett tronskifte när Paris Saint-Germain tog hem Division 1 i fjol. Men nu är ordningen snart återställd, som det verkar. Lyon har fem poängs ledning före PSG med tre omgångar kvar att spela.

Saint-Étienne (6 poäng, en match till godo) och Soyaux (10) ligger just nu på nedflyttningsplats och gör upp med Issy, Dijon (båda 13) och Guingamp (14) om att undvika degradering.

Herrar

Paris Saint-Germain går mot sin åttonde ligatitel på tio år, och det krävs nog att himlen faller ner om pokalen ska hamna någon annanstans. Med fem omgångar kvar har PSG 15 poäng och +23 i målskillnad att gå på gentemot tvåan Marseille.

Metz (24 poäng) och Bordeaux (27) måste hitta på något om det inte ska bli de två som flyttas ner till Ligue 2. Saint-Étienne (31) är just nu på kvalplats, men har förhoppningar om att kunna passera något av lagen närmast ovanför: Clermont (32), Troyes (33), Lorient (34) och Angers (34).

Världsstjärnorna Neymar och Lionel Messi är mycket nära att spela hem mästerskapet till sitt Paris Saint-Germain. Arkivbild.
Världsstjärnorna Neymar och Lionel Messi är mycket nära att spela hem mästerskapet till sitt Paris Saint-Germain. Arkivbild.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!