Så blir det gruppseger och därför är det viktigt

Åttondelsfinalen är redan säkrad efter segern mot Italien. Men det finns en gruppseger kvar att slåss om för Sverige i fotbolls-VM. Här är förutsättningarna inför sista gruppspelsmatchen – och varför den kan vara viktig.

Sverige körde över Italien i lördagens VM-match. Nu talar mycket för svensk gruppseger och åttondelsfinal i Melbourne.

Sverige körde över Italien i lördagens VM-match. Nu talar mycket för svensk gruppseger och åttondelsfinal i Melbourne.

Foto: Christine Olsson/TT

Fotboll2023-07-29 11:29

+ Så vinner Sverige gruppen

Sverige flyger norrut mot Hamilton för att ta sig an Argentina på onsdag. Minst en poäng är det som krävs för att ta hem gruppsegern. Även en förlust kan mycket väl räcka, men det beror på hur det går i matchen mellan Italien och Sydafrika. Allt annat än italiensk seger och Sverige vinner gruppen ändå. Om Italien vinner blir det en målskillnadsaffär, och efter storsegern i lördagens match är det klar fördel Sverige även där.

+ Vilka gör Sverige sällskap till slutspelet?

Italien har fortfarande allt i egna händer efter premiärsegern mot Argentina. Seger mot Sydafrika och avancemanget är klart. Vid oavgjort mot Sydafrika samtidigt som Argentina slår Sverige blir det målskillnad som fäller avgörandet mellan Italien och Argentina. Där har Argentina just nu –1 medan Italien står på –4.

+ Varför är gruppsegern viktig för de svenska fansen?

Om Sverige tar förstaplatsen i grupp G väntar åttondelsfinal i Melbourne den 6 augusti klockan 11 svensk tid. En andraplats ger i stället match i Sydney samma dag, men klockan 04 på morgonen. Gissningsvis föredrar de flesta blågula supportrarna det förstnämnda.

+ Varför är gruppsegern viktig för det svenska laget?

Den här punkten är inte lika självklar, och det beror på att det lär bli en ruggigt tuff åttondelsfinal vilka som än väntar. Laget som vinner grupp G får möta tvåan i grupp E, och tvåan i grupp G får möta vinnaren i grupp E.

Allt talar för att det blir antingen USA eller Nederländerna för Sverige. De båda VM-finalisterna från 2019 möttes häromdagen och båda imponerade i en av mästerskapets hittills bästa matcher (1–1). Men möjligen är det för svensk del en liten, liten fördel att slippa ställas mot en gruppsegrare – som eventuellt kommer in i slutspelet med något större självförtroende.

Fakta: Ställningen i grupp G

1) Sverige, 6 poäng, 7–1 i målskillnad.

2) Italien, 3, 1–5.

3) Sydafrika, 1, 3–4.

4) Argentina, 1, 2–3.

Återstående matcher:

Onsdag 2 augusti: Argentina–Sverige, Sydafrika–Italien.

Om två eller flera lag står på samma poäng skiljs lagen åt genom, i tur och ordning:

+ total målskillnad.

+ totalt antal gjorda mål.

+ inbördes möten.

+ målskillnad i inbördes möten.

+ antal gjorda mål i inbördes möten.

+ minst antal gula och röda kort.

+ lottning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!