Så går det i tuffa kvalkampen

Ruda IF har gjort en fantastisk säsong. På 17 matcher har laget 17 vinster i division fem nordöstra. Vi förutsätter att de vinner serien. Men vilka två lag får kvala? Det står mellan tre lag: Stjärnan, Södra Vi och Timmernabben. Så tror vi att det går.

Södra Vi slog HM IS efter en målrik match.

Södra Vi slog HM IS efter en målrik match.

Foto: Jonas Axelsson

Fotboll2019-08-28 12:10

Det börjar dra ihop sig i de flesta lokala fotbollsserier. I många är det spännande avslutningar som väntar kring strecken, uppåt och neråt. Så är det i nordöstra femman, där tre lag gör upp om två kvalplatser till division fyra. Ett av dem är nykomlingen Södra Vi IF.

Vi har kollat form, spelschema och gjort ett tips på hur vi tror att det kommer att sluta. Vi kan nog räkna med en sak: det kommer att bli en strid och ett trekejsarslag in i det sista.

IF Stjärnan (39 poäng, +57):

Form: Kort sagt, lysande. På de senaste tio matcherna har laget från Påskallavik nio vinster och en oavgjord. Alltså: 28 poäng av 30 möjliga. Senaste plumpen kom mot seriesuveränen Ruda, som vann en stenhård uppgörelse med 1–0.

Resterande spelschema: Ruda (b), Fårbo (h), Timmernabben (b), Lojal (h), Målilla (b). På förhand ett mycket tufft spelprogram. Stjärnan möter topplagen Ruda och Timmernabben på bortaplan – och har dessutom matcher mot tre lag som kämpar för sin existens i division fem.

Nyckelspelare: Självklart Mårten Rosén, skyttekungen. Är i vissa matcher helt ostoppbar och har förmågan att nästan på egen hand kunna avgöra matcher. Har gjort smått osannolika 31 mål på 13 matcher. Emil Ulmborg också en notorisk målskytt med 17 fullträffar.

Tips: Nyckelmatchen blir bortamötet mot Timmernabben. Tror att Stjärnan fixar det, men det lär bli knallhårt. Tar en av två kvalplatser.

Södra Vi IF (38 poäng, +40):

Form: Bra, men inte i paritet med tabelltvåan Stjärnan. Har tagit 19 poäng sista tio matcherna, där förlusterna har kommit mot de tre topprivalerna Ruda, Stjärnan och Timmernabben. Imponerat hela säsongen mot lagen i mittenskiktet och bottenregionen, där SVIF knappt tappat en poäng.

Resterande spelschema: HM IS (h), Storebro (b), Ruda (h), Djursdala (h), Fårbo (b). Har på papperet ett enklare spelprogram än både Stjärnan och Timmernabben. Möter en toppkonkurrent, Ruda hemma. Där lär SVIF ha poängchans, trots Rudas makalösa facit så här långt.

Nyckelspelare: Fastnar för speciellt fyra spelare. Lagets stjärna, den målfarlige yttern Adrian Mathiasson förstås, men även unge och hårt jobbande Fredric Carlsson och den mer rutinerade duon Filip Karlsson och Martin Brorsson. Hela kvartetten har varit bra i år.

Tips: HM IS bör bli en svår nöt att knäcka för SVIF. Trillar det in tre nya friska poäng där, ja, då tror jag det väntar ett kval runt hörnet för "Peckas" gäng.

Timmernabbens IF (37 poäng, +47):

Form:

Strålande. Ståtar med sex raka fullpoängare och har åtta vinster på de tio senaste.

Resterande spelprogram:

Fågelfors (h), Rödsle (b), Stjärnan (h), HM IS (b), Ruda (h). Kommer nog att städa av både Fåglarna och Rödsle, men sedan är det tufft med tre ovissa fighter, där Nabben förvisso har fördelen att ha både Stjärnan och Ruda hemma.

Nyckelspelare:

Den väldige målvakten Mikael Ludvigsson, kaptenen Viktor Persson och de offensiva hoten August Norell och Markus Svensson.

Tips:

Kan förstås gå hur som helst, men avslutningen är tuff med tre tunga kamper mot i tur och ordning serietvåan, seriefemman och serieettan. Timmernabben har bra flow och är ett tungt och fysiskt lag att möta, men vi tror att de faller på målsnöret. Både Stjärnan och Södra Vi är före dem när vi summerar serien.

Nyckelspelare. Adrian Mathiasson har visat fin form och kan bli tungan på vågen i jakten på en kvalplats.
Nyckelspelare. Adrian Mathiasson har visat fin form och kan bli tungan på vågen i jakten på en kvalplats.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!