Så har Uefa missgynnat Rosengård: "Sämre för oss"

Storklubben Arsenal gynnades och Rosengård missgynnades – det blev resultatet av Uefas rankningssystem vid lottningen av Champions League. Om damerna haft samma system som herrarna hade Rosengård hamnat i en högre seedningsgrupp och sluppit Bayern München i gruppen.

Mia Persson under onsdagens träning med FC Rosengård på ett kylslaget Malmö IP inför torsdagens Champions League-gruppspelsmatch hemma mot Bayern München.

Mia Persson under onsdagens träning med FC Rosengård på ett kylslaget Malmö IP inför torsdagens Champions League-gruppspelsmatch hemma mot Bayern München.

Foto: Johan Nilsson/TT

Fotboll2022-12-14 13:43

Barcelona, Bayern München och Benfica. Rosengård fick ingen lätt resa i fotbollens Champions League och har efter fyra raka förluster ingen chans att nå kvartsfinal inför torsdagens hemmamöte med Bayern.

En orsak till det tuffa motståndet är Uefas (Europeiska fotbollsförbundet) val av rankningssystem inför lottningen.

Till skillnad mot herrarnas Champions League får de kvalificerade klubbarna i damernas upplaga av turneringen lägga till 20 procent av en femårig nationsrankning till sin klubblagsrankning när lagen seedas inför grupplottningen.

"Sämre för oss"

Ett rankningssystem som i år gynnade engelska Arsenal och spanska Real Madrid – och där svenska Rosengård missgynnades. Utan tillskottet av nationspoäng hade Arsenal hamnat i pott 3 och Malmöklubben i pott 2. Nu blev det tvärtom.

– I detta fallet blir det kanske sämre för oss, men det är inte så länge sedan som de största klubbarna i Europa fick riktigt bra damlag. I det långa loppet skulle det bli så här ändå, säger Rosengårdsmittfältaren Mia Persson.

Arsenal har under aktuell femårsperiod endast spelat i Champions League två gånger och har en klubblagskoefficient på 26 poäng, men får lägga till 13,2 nationspoäng. Rosengård har fyra CL-framträdanden under samma period och har av egen kraft spelat ihop 32 poäng, men får nöja sig med drygt 6,8 nationspoäng.

– I det här fallet som du tar upp, Arsenal kontra Rosengård, måste man väl ändå säga att Arsenal är ett bättre lag och har bättre förutsättningar än vad vi har. I det fallet känns det rätt att de hamnar i en bättre lottningspott, säger Rosengårds ytterback Jessica Wik.

TT: Trots att Arsenal har ett historiskt sämre resultat i Champions League än Rosengård under den här femårsperioden?

– Det blir väl lite utifrån vad ligorna har tagit för steg. Jag tror att det kommer att jämna ut sig över tid. Den engelska ligan har tagit sådana oerhörda kliv den senaste tiden och lagen i den ligan ska rankas högt, säger Wik.

"Tufft oavsett"

I pott 2 hade Rosengård haft sällskap av Bayern München, Paris Saint-Germain och Slavia Prag. I stället för att ställas mot Bayern München hade det tredje laget i gruppen kunnat bli Juventus, St Pölten, Real Madrid eller just Arsenal.

– I slutändan måste man slå de bra lagen för att gå vidare från gruppspelet. Jag tror inte att det hade gjort någon större skillnad. Med gruppspelet vi har nu blir det överlag de bästa lagen som går vidare, säger Jessica Wik.

– Det är klart att vi kanske hade haft någon chans att hamna i en annan grupp, men det är ju inget vi kan påverka. Det hade varit tufft att ta sig vidare oavsett vilken grupp vi hade hamnat i, säger Mia Persson.

Real Madrid är den andra stora vinnaren med det nuvarande rankningssystemet. Utan nationspoängen hade den spanska klubben, som endast spelat en gång i CL under aktuell femårsperiod, hamnat i pott 4 och fått byta plats med schweiziska Zürich.

Fakta: Lottningen av Champions League

Inför lottningen av de fyra fyrlagsgrupperna i damernas Champions League delas de 16 kvalificerade klubbarna in i fyra potter.

I pott 1 placeras titelförsvararen samt ligavinnarna i de tre högst rankade nationsförbunden. Om titelförsvararen kommer från ett land som är topp tre placeras ligavinnaren från det fjärde rankade förbundet i pott 1. Detta har varit fallet de två säsonger som det funnits ett gruppspel i Champions League – den engelska ligavinnaren (denna gång Chelsea) har då hamnat i pott 1.

För pott 2 till 4 rankas klubbarna enligt Uefas klubblagskoefficient, som på damsidan består av två delar. Den ena delen gäller de poäng som varje enskild klubb har spelat in i Champions League under en femårsperiod. Till denna summa läggs 20 procent av de poäng som klubbens nationsförbund har spelat in under en femårsperiod.

Till årets lottning räknades säsongen 2017–2018 till och med säsongen 2021–2022.

På herrsidan rankas klubbarna enbart efter de poäng som varje enskild klubb spelat in under en femårsperiod. Enda gången som 20 procent av nationspoängen används är när ett lag har en lägre klubbrankning än sin nationsrankning, men vid ett sådant scenario adderas inte den delen till klubblagskoefficienten.

Om damernas Champions League hade haft samma system som herrarna hade Rosengård denna säsong hamnat i pott 2 i stället för pott 3. Tack vare Englands nationsrankning hamnade i stället Arsenal i pott 2, men sett till enbart klubblagsrankningen skulle Londonklubben ha varit i pott 3.

Även spanska Real Madrid är en vinnare med nuvarande rankningssystem. Klubben hamnade i pott 3, men hade med herrarnas system varit i pott 4 och skulle då ha bytt plats med schweiziska Zürich.

Säsongen 2021–2022 – den första med gruppspel – hade pott 2 sett likadan ut och Häcken hade hamnat i pott 3, oavsett vilket rankningssystem som tillämpas.

Den säsongen påverkades enbart pott 3 och 4. Tyska Hoffenheim och spanska Real Madrid stod på noll klubblagspoäng, men placerades i pott 3 tack vare nationspoängen.


Fakta: Seedningen inför lottningen

Så här såg seedningspotterna ut inför lottningen av damernas Champions League:

Pott 1

Lyon – titelförsvarare.

Barcelona – ligavinnare i toppliga.

Wolfsborg – ligavinnare i toppliga.

Chelsea – ligavinnare i toppliga.

Pott 2

Paris SG – 85,666 poäng (varav 17,666 nationspoäng)

Bayern München – 84,133 poäng (15,133).

Slavia Prag – 47,766 poäng (6,766).

Arsenal – 39,2 poäng (13,2).

Pott 3

Rosengård – 38,833 poäng (6,833).

Juventus – 30,9 poäng (5,9).

Real Madrid – 26,233 poäng (13,233).

St Pölten – 25,7 poäng (3,7).

Pott 4

Zürich – 22,5 poäng (3,5).

Vllaznia – 14,4 poäng (2,4).

Benfica – 13,6 poäng (3,6).

Roma – 5,9 poäng (5,9).

Fotnot: För pott 1 används ingen rankningspoäng. Där placeras titelförsvararen samt ligavinnarna i de tre topprankade ligorna Frankrike, Tyskland och Spanien. Eftersom titelförsvararen Lyon kommer från en av dessa tre ligor placerades Chelsea från fjärderankade England i pott 1.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!