Så kan kvalificeringen till Svenska cupen förändras

Risken för att Toyota Cup (Smålandscupen) ställs in i år är uppenbar. Hur blir det då med kvalificeringen till Svenska Cupen? "Då blir 2021 års serieresultat kvalificerande istället", förklarar Mats Larlind på Smålands Fotbollförbund.

Cupspelet i Småland kan generera en plats i Svenska Cupen. Men Toyota Cup riskerar att ställas in.

Cupspelet i Småland kan generera en plats i Svenska Cupen. Men Toyota Cup riskerar att ställas in.

Foto: Arkiv/Montage

Fotboll2021-03-16 14:00

Cupspelet i Småland kan generera en plats i den stora Svenska Cupen, både för dam- och herrlagen. På damsidan har Smålands Fotbollförbund fem platser till Svenska Cupen, och sex platser på herrsidan. De går till de lag som gjort bäst ifrån sig i Toyota Cup. 

Tanken var att tävlingen i Småland skulle dragit igång den gångna helgen, men på grund av coronapandemin har man fått ställa in gruppspelet. Som vi tidigare rapporterat om så finns det en stor risk för att det inte blir något cupspel alls i år. 

– Vi har inte fått något besked gällande Toyotas (sponsorn) inblandning än och väntar fortfarande på det. Tävlingskommittén hade dock åsikten att det ställer till det en del om vi ska ha den (cupen) mitt under säsongen och att det är bättre att ställa in den, säger SmFF:s Mats Larlind. 

Därmed försvinner möjligheten för våra lokala lag att kvalificera sig till Svenska Cupen den vägen.

– Då blir 2021 års serieresultat kvalificerande istället. Platserna tilldelas till de fem damlagen och de sex herrlagen som rankas högst i Småland. Sen får givetvis lagen avgöra om de vill tacka ja eller nej till platserna, berättar Larlind. 

Sedan tidigare har seriespelet i Småland skjutits upp med två veckor och den nya planen är att kunna vara igång i månadsskiftet mellan april och maj. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!