Det holistiska präglar damlandslagets arbete med återhämtning mellan EM-matcherna. Men även om helheten är viktigast är det tre specifika saker – sömn, kost och att kunna koppla av efter matcher – som hela tiden nämns som sådant det inte får slarvas med om laget ska kunna prestera på topp under hela mästerskapet.
Spelarna har en checklista för att se att de inte missar något, och får också specifika rekommendationer.
– Det är till exempel sömnråd. Vi ger generella råd kring hur man sover som bäst, i ett svalt och tyst rum. Och också råd kring kost och påminnelser om kost och dricka. Och även när det gäller avkoppling, att man ska göra saker som gör att man kopplar av, säger landslagets fotbollspsykologiska rådgivare Rasmus Liljeblad.
– Spelarna vet vilka problem de kan ha efter en match. Så då har vi som en påminnelse, en fråga, om hur de kan förbereda sig: ”Vad har jag för worst case scenario?”, så att man inte står där och blir överraskad över att något sker, säger landslagets performance manager Pontus Ekblom.
"Inte svinkul att äta"
Men det är inte alltid det lättaste.
– Efter match har jag svårt att känna hungern. Men jag vet ju att jag ändå måste äta, så då sitter man där och försöker trycka i sig födan. Det är inte svinkul att äta utan att man är hungrig, men alla vet att det måste vi ju, så det får man bara göra, säger Olivia Schough.
Mat och dryck kan man kanske tvinga i sig. Svårare då med sömnsvårigheter, som ofta hänger ihop med (o)förmågan att kunna släppa matcher. Och där ser många av de svenska spelarna sin största utmaning, särskilt om prestationen varit sämre.
– Om vi förlorar har jag problem med mycket. Då blir det svårare med allting. Men då är det än viktigare att vara ännu mer noggrann i alla de här små detaljerna som gör skillnad, säger Caroline Seger.
– Men det blir svårt med sömn, speciellt för att man då ligger och grubblar mycket mer. När vi vinner så känns allting bättre, till och med dåligt med sömn. Du har extra energi över fastän du har haft en dålig natt.
Luftigare schema
Chelseabacken Magdalena Eriksson är känd för att ha en vinnarskalle som heter duga. Hon brottas med samma saker som Seger.
– Jag tror att det är det som jag har tvingats jobba mest med med mig själv, att kunna släppa sämre prestationer. Både i en match, att släppa en dålig aktion, passning eller ett misstag, men också på längre sikt, att kunna gå vidare efter en match och släppa den. Men jag tycker verkligen att det är något som jag har blivit bättre på med åren, det kommer med erfarenhet, med ett större grundsjälvförtroende. Jag vet att mitt fotbollsspelande inte står och faller med en dålig aktion eller en dålig match, säger Eriksson.
Den pågående EM-turneringen innehåller en del saker som förenklar den svenska återhämtningen. Landslaget har exempelvis en ny apparat som mäter vätskenivåer via saliv i stället för krånglet med att spelarna varje morgon ska lämna urinprov. Dessutom är spelschemat riktigt luftigt jämfört med OS i fjol och VM 2019.
"En gudaskänk"
Det är hela fem dagar mellan söndagens 5–0-seger mot Portugal och fredagens kvartsfinal mot Belgien. Som jämförelse hade landslaget bara tre dagar mellan den sista gruppspelsmatchen i OS och kvartsfinalen.
– Det är jätteviktigt (med fler dagar). I OS var det väldigt tufft när det gäller återhämtningen. Men nu får vi de här dagarna och det kommer vara bra. Återhämtning är mycket, mycket, mycket viktigare än vad någon tror, säger förbundskapten Peter Gerhardsson.
En som verkligen välkomnar de extra vilodagarna är Hedvig Lindahl. Den 39-åriga målvakten behöver extra tid till återhämtning numera.
– Det gör jättemycket. Jag som senior målvakt, jag är äldre än de flesta, tycker att det är en gudaskänk. Det är jättebra, för det handlar om energi. Det är kanonbra, vi hinner förberedda oss bra både fysiskt och taktiskt, säger Lindahl.