Så slipper Sverige mardrömsmotståndet

Sverige har allt i egna händer efter EM-premiären. Men ändå inte. Efter 1–1 mot Nederländerna kan det krävas två storsegrar för att undvika en otäck världstrea redan i kvartsfinal. –Vi är inte nöjda om det bara står 1–0, vi kommer fortsätta ösa på, säger Magdalena Eriksson.

Caroline Seger, Kosovare Asllani, Amanda Ilestedt och Hanna Glas under EM-premiären mot Nederländerna. Efter 1–1 i lördagens match är det fortsatt öppet i grupp C.

Caroline Seger, Kosovare Asllani, Amanda Ilestedt och Hanna Glas under EM-premiären mot Nederländerna. Efter 1–1 i lördagens match är det fortsatt öppet i grupp C.

Foto: Adam Ihse/TT

Fotboll2022-07-10 16:08

De svenska fotbollsdamerna var på väg mot en perfekt start på Europamästerskapet i England. Men Nederländerna utjämnade, och efter 1–1 i lördagens premiärmatch är det fortfarande vidöppet i grupp C.

Efteråt var det tydligt att de blågula spelarna kände att det var en seger som tappades.

– Det var inte exakt så som vi ville ha det, vi ville ha tre poäng. Men det är alltid något. Vi kan lite bättre. Men det är en premiär, nu är den avklarad, och vi mötte också en väldigt bra motståndare, säger Sveriges målvakt Hedvig Lindahl.

– Det är klart att vi ville gå härifrån med tre poäng, och det kändes som att deras mål var lite skitmål. Men vi kan inte gräva ner oss för den här matchen, det är okej att komma härifrån med 1–1. Vi har två matcher till, så vi kan inte lägga för stor vikt på den här prestationen, säger mittfältaren Filippa Angeldahl.

Helt jämnt i gruppen

I gruppen finns också Portugal och Schweiz, som spelade 2–2 på lördagen. Men de flesta är överens om att det är två lag som i normala fall inte ska kunna utmana vare sig Sverige eller Nederländerna.

För svensk del är vägen framåt nu enkel: seger mot Schweiz på onsdag och mot Portugal på söndag, och kvartsfinalplatsen är säkrad.

Men efter bara en poäng i premiären kan målskillnad bli avgörande i kampen med Nederländerna om förstaplatsen i gruppen – och det finns skäl att vilja vinna den fajten. Det är fortfarande många om och men, men att bli tvåa kan potentiellt ge världstrean Frankrike redan i kvartsfinal.

– Det absolut viktigaste för oss kommer vara att vinna de här resterande matcherna, vi ska verkligen satsa på det. Sedan vill vi alltid vinna med så många mål som möjligt, vi är inte nöjda om det bara står 1–0 utan vi kommer fortsätta ösa på och förhoppningsvis hitta många bra kombinationer i vårt anfallsspel, säger mittbacken Magdalena Eriksson.

"Tänker inte på sådant"

Det är dock farligt att tänka för mycket på målskyttet när det först och främst är tre poäng som ska bärgas, säger den svenska lagkaptenen Caroline Seger.

– Jag tänker ju inte på sådant. För vår del handlar det om att bli bättre hela tiden, för vår del handlar det om att vinna matcher. Och vinner vi de matcherna vi ska så är vi fortfarande vidare. Och det är vår målsättning, oavsett om det blir som etta eller tvåa, säger Seger.

Stina Blackstenius har lite en annan infallsvinkel. Som anfallare sitter målhungern i ryggmärgen, och om Sverige måste hitta nätet ofta för att vinna gruppen är det bara ännu en drivkraft.

– Ja, men det är det väl. Nu såg vi att resultatet i den andra matchen också blev oavgjort så det lever verkligen. Så det kan vara en otroligt viktig match redan på onsdag att få med oss. Som anfallare vill man alltid vara med och skapa lägen och det kan vara otroligt avgörande i slutändan, säger Blackstenius.

Varje mål viktigt

Sverige har också många gånger visat att man kan behålla gaspedalen nertryckt även långt efter att en match varit avgjord. Så sent som i april blev det exempelvis seger med 15–0 i VM-kvalet borta mot Georgien.

– Men man får inte glömma att det är en helt annan typ av motståndare och det här är ändå ett mästerskap. Schweiz är ingen dålig motståndare på något sätt, det kommer att bli en otroligt tuff match. Så det blir inte en likadan match som mot Georgien, säger Blackstenius.

– Men absolut, nu vet vi att för att kunna vinna gruppen kan varenda mål och varenda poäng vara viktig i slutändan. Så det är ju det vi kommer behöva sikta på såklart.

Fakta: Grupp C efter första omgången

1) Portugal 1 poäng, +–0 i målskillnad (2 gjorda mål).

2) Schweiz 1 poäng, +–0 i målskillnad (2).

3) Nederländerna 1 poäng, +–0 i målskillnad (1).

4) Sverige 1 poäng, +–0 i målskillnad (1).

Om två eller flera lag står på samma poäng skiljs lagen åt genom, i tur och ordning:

+ inbördes möten.

+ målskillnad i inbördes möten.

+ antal gjorda mål i inbördes möten.

+ total målskillnad.

+ totalt antal gjorda mål.

+ straffläggning (om de berörda lagen möts i sista gruppspelsmatchen).

+ minst antal gula och röda kort.

+ högst Uefa-koefficient inför EM-lottningen (baseras på ländernas resultat i EM 2017, VM 2019 och kvalet till EM 2022).


Fakta: Fotbolls-EM 2022

Sveriges EM-schema:

Nederländerna–Sverige, Bramall Lane i Sheffield: 1–1.

13 juli: Sverige–Schweiz, 17.00, Bramall Lane i Sheffield.

17 juli: Sverige–Portugal, 17.00, Leigh Sports Village i Leigh.

Kvartsfinaler: 20–23 juli.

Semifinaler: 26–27 juli.

Final: 31 juli, Wembley i London.

+ Grupper

Grupp A: England, Norge, Österrike, Nordirland.

Grupp B: Tyskland, Spanien, Danmark, Finland.

Grupp C: Nederländerna, Schweiz, Sverige, Portugal.

Grupp D: Frankrike, Italien, Island, Belgien.

+ Regerande mästare:

2017: Nederländerna, 2013: Tyskland, 2009: Tyskland, 2005: Tyskland, 2001: Tyskland, 1997: Tyskland, 1995: Tyskland, 1993: Norge, 1991: Tyskland, 1989: Västtyskland, 1987: Norge, 1984: Sverige.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!