Så slutar heta division fyra-serien

Kan jag se in i framtiden? Självklart inte. Flyger tankar i alla riktningar när jag ska försöka mig på det "omöjliga" att tippa utgången av den totalt ovissa division fyra-serien? Självklart. Här är mitt försök.

Division fyra nordöstra är stekhet. Här är en match med Vimmerby IF.

Division fyra nordöstra är stekhet. Här är en match med Vimmerby IF.

Foto: Torbjörn Allvin

Fotboll2020-08-26 08:45
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

12. IFK VÄSTERVIK

2–22 och noll poäng på fem matcher. Det här barkar åt skogen för IFK. Närmast på programmet väntar en ödesmatch mot bottenkollegan Bäckseda. Vinner de där finns chansen, men det är uppenbart att något radikalt måste ske om det ska spelas division fyra-fotboll 2021.

11. BÄCKSEDA

Såg dem mot Vimmerby och Gullringen. Det var ingen trevlig syn, speciellt inte mot VIF. Det var ett lag i total obalans, där de taktiskt agerade som ett lag som aldrig spelat tillsammans. Att de ledde med 3–0 mot Hvetlanda GIF framgår som en gåta. En given nedflyttningskandidat. 

10. ÖLMSTAD

Här kan jag vara helt ute och cykla. Ölmstad har ändå gjort det bra så här långt. Ligger i mitten av tabellen och slog Tenhult senast. Men de har ett tufft program kvar den närmaste tiden och känslan är att de kan åka på ett par smällar som tar hårt de närmaste veckorna. 

9. IFK TUNA

Har vassa offensiva spelare. Inget snack om den saken, men får inte ihop helheten: defensiv/offensiv. Måste få till en bättre balans och höja sig som lag för att inte riskera att få kvala. Saknar en utpräglad ledare på planen. 

8. ANEBY

Bättre än vad tabellplaceringen visar. Hade följande resultat inför tisdagens hemmamöte mot Myresjö: 1–1, 1–2, 1–2, 1–1. Fjolårets tabelltvåa har inte lyckats få till det än. Frågan är vad den profilstarke tränaren Tomas Erixon har för ess att plocka fram? Tror att spelet de presterar också kommer rendera i en hel del poäng framöver – trots tufft spelprogram. 

7. TRANÅS FF

I mitt tips utgår jag från att TFF får tre extrapoäng i matchen mot Vimmerby. Annars säger min fingertoppskänsla att de hamnar på undre halvan. Har vissa kvaliteter och kan störa de flesta topplag, men någon kandidat till seriesegern är de inte. Det är laget för ihåligt för. 

6. TENHULT

Fjolårets division tre-lag inledde med tre raka uddamålsvinster. Imponerade inte på mig när jag såg dem på Tunhamra. Har ett par toppar, men som lag ganska slätstruket. Känns som ett mittenlag. Varken mer eller mindre. 

5. STENSJÖN

Oups! Däng med 0–7 mot Hvetlanda GIF, för att veckan efter besegra Vimmerby med 2–1. Det svänger om Stensjön. Är ojämna i sina prestationer. Det räcker inte för att blanda sig i den absoluta toppstriden. 

4. GULLRINGEN

Tror på en knallhård uppgörelse topp-fyra, där hittills obesegrade Gullringen får ge sig. Är ett homogent lag, rakt över. Dock något känsliga för skador. Klarar de sig ifrån det, kan de lika gärna gå hela vägen. Många svåra matcher kvar. 

3. HVETLANDA GIF

Har fem raka trepoängare på kontot, men har alla tippade topplag kvar att möta. I de tre sista väntar i tur och ordning Gullringen, Myresjö och Vimmerby. GIF är ett bra lag, helt klart. Ett lag som jobbar hårt för varandra och med bra defensiva omställningar. Det räcker långt – men inte ända fram. 

2. VIMMERBY

Stabilt och jämnt rakt över: från en av seriens bästa målvakter (Gustaf Johansson) till backlinje, mittfält och den vassa offensiven. Åkte på en oväntad mina senast (Stensjön). I övrigt nästan idel starka prestationer. Frågan är hur det troliga poängavdraget påverkar utgången. 

1. MYRESJÖ/VETLANDA

Det lag jämte Vimmerby som imponerat mest på mig av de jag sett hittills. Har flera spetsspelare, är fysiskt starka och många vinnarskallar. Må vara ett oväntat tips: men guldet till Myresjö.

Allvin tippar hur den heta division fyra nordöstra-serien kommer att sluta.
Allvin tippar hur den heta division fyra nordöstra-serien kommer att sluta.