Så tycker klubbarna: "Visst är det överraskande"

Smålands Fotbollförbund har fått in drygt 300 svar från föreningar runt om i Småland. En majoritet av dem vill fortfarande se att säsongen genomförs som "vanligt", med dubbelmöten i serierna. "Det är inget beslutsunderlag, utan mer en lägeskoll", menar Mats Larlind på SmFF.

En majoritet av fotbollslagen i Småland vill spela dubbelmöten i seriespelet.

En majoritet av fotbollslagen i Småland vill spela dubbelmöten i seriespelet.

Foto: Arkivbild

Fotboll2021-05-03 16:15

Fotbollssäsongen på lägre nivå har fortfarande inte kommit igång. Förhoppningen är att matchspel ska tillåtas från och med 17 maj, vilket öppnar för seriestart under dagarna som följer. Då är planen att spela fulla serier med dubbelmöten lagen emellan. 

Smålands Fotbollförbund skickade ut en enkät under förra veckan, med frågor till föreningarna.

– Ja, vi kollade läget och undrade hur föreningarna ser på upplägget. Om vi ska spela dubbelserier eller enkelserier, säger Mats Larlind på Smålands Fotbollförbund. 

Nu har förbundet fått in drygt 300 svar från lagen. Och det är en liten majoritet som fortsatt vill se att säsongen genomförs med dubbelmöten. 

– Det är 56 procent mot 44, i favör för dubbelmöten. Det som är lite överraskande är att det är en större majoritet för dubbelmöten på flick- och damsidan, vilket kan bero på att de är färre lag till antalet i de flesta av sina serier, förklarar Larlind och fortsätter:

– På herrsidan är det däremot väldigt jämnt. Den enda serien där det finns en tydlig majoritet för en full serie är herrarnas division 4. Men i både "femman" och "sexan" är det jämnt. 

Är du överraskad över att så pass många föreningar ändå vill spela enkelserier?

– Visst är det lite överraskande. Men ju längre tiden gått så har jag fått fler och fler mejl och samtal från folk som sagt att det kanske är lika bra att bara köra enkelserier. Den här enkäten är samtidigt inget beslutsunderlag, utan mer en lägeskoll för att tävlingskommittén sedan ska ha något att förhålla sig till.

Förbundets förhoppning är att under den kommande veckan kunna fastställa och informera om hur upplägget ska se ut. 

– Svenska Fotbollförbundet ska fatta beslut om sina förbundsserier den 10 maj. Jag tror inte att vi behöver vänta ända till den 17 maj för att veta om vi får spela eller inte, menar Larlind. 

Vad säger din magkänsla?

– Det är svårt att säga. Som det ser ut nu så vill fortfarande en majoritet spela fulla serier och vi kommer att vänta in i det sista för att försöka möjliggöra det. Nu fick vi upp hoppet lite i och med att man kanske ska öppna upp för mer publik i mitten på maj, vilket kanske gör att man släpper på gräsrotsfotbollen. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!