Så vann Qatar VM: "Det är ett misslyckande"

På planen står det mellan Lionel Messi eller Kylian Mbappé. Utanför pågår intensiva diskussioner – är det Qatar som egentligen vunnit fotbolls-VM?
–Familjemedlemmar har inte fått efterlevandepension när personer har avlidit. Det är ett misslyckande, både från Fifas och från Qatars sida, säger Anna Johansson, generalsekreterare på Amnesty.

Båda Lionel Messi och Kylian Mbappé representerar PSG som ägs av Qatar. På söndag spelar de VM-final i Doha.

Båda Lionel Messi och Kylian Mbappé representerar PSG som ägs av Qatar. På söndag spelar de VM-final i Doha.

Foto: Thanassis Stavrakis/AP/TT.

Fotboll2022-12-17 15:30

–  Vi är mitt uppe i ett framgångsrikt VM. Och det är det här ni vill prata om? Döden är en naturlig del av livet, oavsett om det sker på jobbet eller i sömnen.

Orden ovan kommer från VM-chefen Nasser al-Khatar i samband med att en migrantarbetare dog i en olycka vid en träningsarena under fotbolls-VM i Qatar. Det kanske inte är så förvånande att en chef ryter till mot ett par journalister. Men i det här fallet var det extra känsligt eftersom Qatar har kämpat för att genomföra ett perfekt mästerskap.

Amnesty: "Måna att inte vilja diskutera"

De tog in så kallade "kulturella ambassadörer" i form av fotbollsprofiler som David Beckham och Arsène Wenger. De har investerat miljarder och har jobbat aktivt för att tvätta rent sitt varumärke.

– Qatar har varit väldigt måna om att inte vilja diskutera, lyfta mänskliga rättigheter och på vilket sätt migrantarbetare har blivit utsatta. Man vill gärna peka på saker som har fungerat, som är fint och som har lyft landet. Därför har man tagit hjälp av till exempel David Beckham. Det är själva definitionen av sportswashing. Att man tvättar rent sitt varumärke, säger Anna Johansson, generalsekreterare på människorättsorganisationen Amnesty.

Påtryckningar från Macron

Fotbolls-VM i Qatar skulle markera slutet på en lång resa som började sommaren 2011 när emiraten köpte franska klubben Paris Saint-Germain och gjorde Zlatan Ibrahimovic till frontfigur. Samtidigt skulle årets turnering vara början på en ny era – med en satsning på framtida, stora idrottsevenemang som landet planerar att arrangera.

Och när Argentinas Lionel Messi, 35, nu är på väg att avrunda karriären så kommer en annan stjärna, 23-årige fransmannen Kylian Mbappé, att ta vid. En gemensam nämnare är att båda spelar i PSG, som ägs av Qatar Sports Investments – som i sin tur ägs av den qatariska staten.

När Mbappé tidigare i år hade ena foten i spanska Real Madrid valde PSG:s ordförande, Nasser al-Khelaifi, att lägga fram ett nytt, maffigt kontrakt värt sex miljarder kronor över tre år. För att övertala 23-åringen att stanna tog Qatar också hjälp av en nära vän – som också råkar vara Frankrikes president.

Internationella migrantdagen

Emmanuel Macron har genom åren försvarat Qatar och Frankrike som land hade en avgörande roll när gulfstaten tilldelades mästerskapet 2010. Då var det dåvarande presidenten Nicolas Sarkozy som övertalade Internationella fotbollsförbundets (Fifa) exekutiva kommitté att rösta på Qatar. Länderna har sedan tidigare en bra relation tack vare bland annat vapenexport.

På söndag ställs Lionel Messi mot Kylian Mbappé i VM-finalen. Någon av dem kommer att få titulera sig världsmästare.

Men frågan är om det inte är Qatar som är den stora vinnaren.

– Ironiskt nog är söndagen den internationella migrantdagen. Den är instiftad av FN och är en dag då rättigheter för människor som har migrerat uppmärksammas världen över. Jag vet inte om Fifa kände till det när de lade VM-finalen på söndagen den 18 december. Men det är ironiskt eftersom diskussionen om migrantarbetares villkor har dominerat mästerskapet, säger Anna Johansson, generalsekreterare på Amnesty.

Fakta: Qatar

Stat och emirat på Arabiska halvöns östkust, med landgräns mot Saudiarabien i söder. Huvudstaden Doha har drygt 600 000 invånare.

Statsöverhuvud är emiren Tamim bin Hamad Al Thani, som har all makt. Politiska partier är förbjudna och det finns inget parlament. Oljeproduktion står för en stor del av landets BNP.

Statsreligion är islam. Den dominerande inriktningen är en strikt, sunnimuslimsk tolkning av islam som kallas wahhabism.

Andelen shiamuslimer beräknas vara mellan 5 och 15 procent.

Förutom gästarbetarnas situation i Qatar har människorättsorganisationer slagit larm om diskriminering av kvinnor och hbtq-personer samt om begränsad yttrandefrihet.

Kvinnor diskrimineras både lagstiftningsmässigt när det gäller arvsrätt och skilsmässor, men även i praktiken. Till exempel finns det system med manligt förmyndarskap, vilket innebär att kvinnor måste be om lov för sådant som att resa eller gifta sig.

Hbtq-personer diskrimineras exempelvis genom att samkönat sex ger fängelse.

Yttrandefriheten har blivit kraftigt begränsad under de senaste åren. I fjol kom en ny lag som kriminaliserar "falsk information" eller "partisk information" där du riskerar fängelse i fem år eller skyhöga böter. Politiska partier tillåts inte.

Källa: Amnesty Sverige, Nationalencyklopedin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!