Saidi hjälte igen – Degerfors lämnade botten

Degerfors har lämnat positionen som allsvensk jumbo. Sex dagar efter den makalösa vändningen borta mot Gif Sundsvall hemmabesegrades Helsingborg med 2–1 sedan Abdelrahman Saidi på nytt blivit matchhjälte.

Abdelrahman Saidi satte sitt fjärde allsvenska mål den här veckan.

Fotboll2022-05-15 17:42

I måndags vände Degerfors 0–2 till 3–2 på elva minuter borta mot Gif Sundsvall efter att ha inlett herrarnas fotbollsallsvenska med sex raka förluster.

Redan sex dagar senare kom det värmländska lagets andra seger för säsongen, varav den första på hemmaplan, när nykomlingen Helsingborg besegrades med 2–1.

– Stor besvikelse att vi förlorar, säger Helsingborgs tränare Jörgen Lennartsson till Discovery+.

Matchens första mål var ett självmål. Bortalagets färöiske landslagsförsvarare Viljormur Davidsen fick bollen på sig i en nickduell och styrde in den i Helsingborgsmålet i den tionde minuten.

Abdelrahman Saidi, som gjorde hattrick när Degerfors vände tidigare i veckan, satte 2–0 i 78:e minuten. Bortalagets Dennis Olsson skapade nerv i slutminuterna med en reducering i 89:e, men närmare än så kom aldrig Helsingborg trots ett par chanser.

– När jag gjorde det målet, då kändes som att matchen skulle dö. Men det är sådant som händer i fotboll, det går fort, säger "Abdo" Saidi om sitt mål, hans femte i allsvenskan i år, och slutminuterna till Discovery+.

Degerfors andra trepoängare den här veckan innebar att laget lämnade positionen som allsvensk jumbo och lyfte förbi både Helsingborg, ny nästjumbo, och "Giffarna" upp på 14:e plats, kvalplats, i tabellen efter åtta omgångar.

"Giffarna" överkörda

Parallellt med mötet på Stora Valla åkte bottenrivalen Gif Sundsvall på en rejäl smäll borta mot IFK Norrköping och föll ned till den allsvenska sistaplatsen.

"Peking" vann med 5–1 efter att ha gjort fyra mål på 33 minuter i första halvlek. Jonathan Levi och Jacob Ortmark, båda två mål och två assist, samt Christoffer Nyman, ett mål och en assist, låg bakom samtliga mål framåt för hemmalaget som är ny tabellsexa. Sami Ylätupa gjorde Sundsvalls tröstmål i andra halvlek.

Häcken hakar på

Topplagen Hammarby och AIK delade på poängen i söndagens Stockholmsderby. Då passade Häcken på att hämta in och närma sig den fotbollsallsvenska tabelltoppen med en 3–1-seger hemma mot Kalmar FF.

Hisingslaget fick däremot en mardrömsstart med ett dråpligt självmål från dansken Kristoffer Lund i andra minuten, men vände och vann.

Lunds landsman Mikkel Rygaard skottfintade och sköt distinkt 1–1 i 38:e minuten. Allsvenska skytteligaledaren Alexander Jeremejeff gav sedan Häcken segern med sina två mål i andra halvlek, varav ett från straffpunkten.

Anfallaren Jeremejeff har gjort åtta mål på sju matcher och leder skytteligan med tre mål före Hammarbys Williot Swedberg, fem mål, som förblev mållös i Stockholmsderbyt hemma mot AIK (3–3).

I och med Häckens trepoängare lyfte laget, som spelat in 17 poäng på åtta matcher, upp på tredje plats i allsvenskan. AIK leder på 19 poäng, före tvåan Hammarby som också har 17 poäng, men bättre målskillnad än Häcken.

Häckens Alexander Jeremejeff, höger, och Valgeir Fridriksson efter 2–1-målet som blev avgörande i 3–1-segern hemma mot Kalmar FF