Sana räddade poäng – släng av guldfrossa i Häcken?

En släng av guldfrossa? Häcken leder fortsatt allsvenskan men två raka kryss är en missräkning för klubben som jagar sitt första SM-guld. Kvällens möte med Kalmar slutade 1–1. –Det är en jättesvår bortamatch mot ett bollskickligt lag. Vi ska vara nöjda med en poäng, säger Häckens Tobias Sana.

Häckens Tobias Sana firar 1–1-kvitteringen borta mot Kalmar.

Häckens Tobias Sana firar 1–1-kvitteringen borta mot Kalmar.

Foto: Patric Söderström/TT

Fotboll2022-09-12 21:12

I förra omgången tappade Häcken två poäng när Degerfors kvitterade (2–2) långt in på tilläggstid.

Den här gången räddade klubben en poäng mot Kalmar FF.

– Det är så klart två förlorade poäng i toppstriden, men man måste också vara ärlig. Står jag här efter matchen och säger att vi förtjänar segern, står jag här och ljuger, säger Sana till Discovery+.

Kalmars fina period i mitten av första halvlek lade grunden till ledningsmålet.

Sebastian Nanasi, lånet från Malmö FF, hittade lagkaptenen Oliver Berg centralt. Norrmannen lade upp för Nahom Netabay som smekte in ledningsmålet med vänsterfoten.

Smart avslut

Skottet var inte märkvärdigt, men desto smartare. Peter Abrahamsson skymdes av sina egen försvarare, hade tyngdpunkten på fel ben och hann inte reagera i tid för att kunna stoppa bollen som smet in tätt intill ena stolpen.

– Det var bara att trycka till mot första (stolpen). Jag försökte hålla nere skottet, säger Netabay till Discovery+.

Kalmars nätta, vägvinnande fotboll gav utdelning mot guldfavoriten.

– Vi jobbar på varje träning för att hitta trianglar, vi har stor frihet hos varje spelare. Vi ska röra oss, söka boll och gå i djupled, säger Netabay om hur tränaren Henrik Rydström vill att Kalmar ska spela.

Men Häcken kan också – och det är målgaranti när klubben spelar. Kvitteringen innebar mål i 19:e allsvenska matchen i rad. Men målskytten hade väntat länge på sin fullträff.

Sanas första

Tobias Sana, som fick lämna IFK Göteborg efter kontroverser med tränaren Mikael Stahre, fick öppet mål när han rullade in 1–1 kort efter pausen. Det var hans första mål för säsongen – och för klubben.

Dessutom ett viktigt sådant. Där och då återtog Häcken serieledningen från Djurgården.

Häcken malde länge på för ett segermål, ett som hade betytt tre poängs försprång på Djurgården.

I stället avslutade Kalmar starkast.

Nu skiljer bara en poäng, 46 mot 45, tabellens etta Häcken och tvåa Djurgården åt. Kalmar är sexa på 37 poäng, lika många som femman Malmö FF.

– Det här var ett test för oss och vi stod upp bra. Vi ska vara med och fajtas om de "goa" platserna, säger Kalmars Henrik Rydström.

Nahom Netabay, till vänster, gav Kalmar ledningen.
Nahom Netabay, till vänster, gav Kalmar ledningen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!