Sand får klartecken – kan spela med herrarna

Handbollsspelaren Loui Sand skrev nyligen kontakt med herrallsvenska Kärra IF. Nu har han fått tillstånd att spela tävlingsmatcher för laget, meddelar Svenska handbollförbundet. "Jag är så glad för att jag får den här möjligheten", säger han.

Loui Sand har fått klartecken att spela tävlingsmatcher för herrarna. Arkivbild.

Loui Sand har fått klartecken att spela tävlingsmatcher för herrarna. Arkivbild.

Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Fotboll2021-08-27 15:23

Den tidigare landslagsspelaren avslutade sin framgångsrika handbollskarriär bara 26 år gammal för att kunna genomgå en könskorrigering.

I våras började han träna med Kärra IF:s herrlag och för knappt två veckor sedan skrev han kontrakt med klubben.

Sand gjorde även matchdebut i en träningsmatch mot Anderstorp i början på augusti. Nu står det klart att han även får representera Kärra i allsvenskan, den näst högsta handbollsserien för herrar.

"När jag påbörjade den här processen trodde jag aldrig att jag någonsin skulle spela handboll igen, men längtan efter att få spela och tillhöra ett lag igen var så enormt stor och jag är så glad för att jag får den här möjligheten", säger Sand till förbundets hemsida och fortsätter:

"Jag kämpar ständigt med min psykiska ohälsa och min könsdysfori och detta är en stor hjälp för mig att må bättre emellanåt. Jag är stolt över att vara den första transkillen någonsin som gör detta i handboll och jag hoppas att andra transkillar känner att vi ska inkluderas."

Handbollförbundets ordförande Fredrik Rapp:

"Vi arbetar för inkludering och allas rätt att vara med och därmed också för att motverka alla former av diskriminering, beslutet var självklart", säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!