Sandholm om tumultet och framtiden: "Lite rättvist"

Den stora besvikelsen förvandlades till obeskrivlig glädje. Åtvidabergs FF föll på bortamål i kvalet mot Västra Frölunda – men flyttas upp till division 1 ändå. "Det känns inte som att vi har fått något gratis", säger ÅFF-anfallaren Simon Sandholm.

Simon Sandholm kramas om efter sitt mål mot Västra Frölunda.

Simon Sandholm kramas om efter sitt mål mot Västra Frölunda.

Foto: Peter Jigerström

Fotboll2020-12-14 08:30

Det var mycket som skulle redas ut inför kvalet till division 1 mellan Åtvidabergs FF och Västra Frölunda, efter att de förstnämnda drabbats av flera fall av covid-19 inom spelartruppen. Men till slut blev det match. Först åkte "Åtvid" till Göteborg och förlorade med 2–0. I returen, några dagar senare, vann man med 3–1. Det räckte inte, eftersom Frölunda gick vidare på fler gjorda bortamål. 

Dramatiken var inte slut där. Efter den sista matchen lämnade ÅFF in en protest, då man ansåg att VF använt sig av en spelare som stod på två varningar och således skulle vara avstängd i returmatchen. Fotbollförbundets disciplinnämnd gav ÅFF rätt i frågan och bestämde att Västra Frölundas plats i division 1 går till Åtvidaberg istället. 

– Självklart hade det varit roligare att vinna matchen på planen, men vi var rätt säkra på vår sak. Deras spelare skulle vara avstängd, säger den tidigare Vimmerby IF-spelaren Simon Sandholm, som gjorde ett av målen för ÅFF i returen hemma på Kopparvallen.

Sandholm berättar att det var en enorm glädje när beskedet från förbundets disciplinnämnd kom. 

– Det hade varit en annan femma om vi hade förlorat stort. Nu blev det ändå 3–3 och ett bortamål som avgjorde. Det känns inte som att vi fått något gratis, så på ett sätt är det lite rättvist, även om det aldrig är rättvist att ta en skrivbordsseger. Man blev jätteglad när beskedet kom och det är det här vi kämpat för hela året. Det var en fruktansvärd glädje och allt inombords lös upp i dessa dystra coronatider, säger han. 

Göteborgsklubben har överklagat disciplinnämndens beslut om att flytta upp ÅFF – men i nuläget talar allt för att Sandholms gäng får spela i "ettan" nästa år. Frågan är bara om man gör det med eller utan 21-åringen i laget.

– Det är ju knappt någon spelare som har kontrakt över nästa säsong, haha. Vi för lite diskussioner och självklart är det aktuellt med en fortsättning. Jag har varit här i en säsong nu och det har gått helt okej. Det här året såg jag mest som ett utvecklingsår efter tiden i Vimmerby, säger anfallaren och hyllar laget för säsongen:

– Vi ska vara jättestolta att vi klarat av det här. Det är ett ungt lag och alla ska ha en eloge, tycker jag. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!