Sanktionerna slår hårt men Chelsea vinner ändå

Supportershopen var stängd och inga biljetter gick att köpa till nästa hemmamatch. Sanktionerna mot Chelseas ägare Roman Abramovitj var påtagliga för dagens besökare på Stamford Bridge. Fansen undrar med rätta hur framtiden för klubben ser ut men på planen går det fortsatt bra.

Ett exempel på hur sanktionerna mot Chelsea och dess ägare Roman Abramovitj slår. Biljetter till kommande hemmamatcher går inte att köpa.

Ett exempel på hur sanktionerna mot Chelsea och dess ägare Roman Abramovitj slår. Biljetter till kommande hemmamatcher går inte att köpa.

Foto: Kirsty Wigglesworth/AP/TT

Fotboll2022-03-13 17:13

Under Abramovitjs ledning har Londonklubben utvecklas till en av världens framgångsrikaste, en maktfaktor inom fotbollen som vunnit 19 titlar sedan den ryske oligarken klev in som ägare 2003.

Men på grund av Rysslands krig mot Ukraina är miljardären svartlistad och förhindrad att göra några som helst affärer.

Det slår hårt mot hans klubb.

I torsdags drog sig tröjsponsorn ur en uppgörelse som är värd runt en halv miljard svenska kronor. Nästa smäll kom i lördags, när en annan profilerad storsponsor valde att pausa samarbetet.

Skruvat åt

Den brittiska regeringen tillåter inte Chelsea att värva spelare eller förnya kontrakt, inte heller får biljetter till kommande matcher säljas. En rad andra uppsatta hinder skruvar hårt åt klubbens intäktsmöjligheter.

Med månadslöner på över 300 miljoner kronor att betala ut står Chelsea inför enorma svårigheter. Den enda räddningen tycks vara att snabbt få till ett nytt ägarskap. Den brittiske fastighetsmagnaten Nick Candy, supporter sedan barnsben, ses som den främste kandidaten att få köpa klubben.

Många anser att vanliga supportrar och anställda drabbas för hårt av sanktionerna mot Roman Abramovitj.

Ken Bates, klubbens förre ägare, hyser den uppfattningen.

– Som vanligt är det vanliga människor som lider. Vad har folk som jobbar i Chelsea eller fans att göra med att Putin bombar förlossningskliniker i Ukraina?, säger Bates till Daily Mail.

Martin Gould, som haft säsongskort sedan 1980-talet, säger till nyhetsbyrån AFP:

– Jag förstår varför regeringen sanktionerade Roman men sättet den har gått till väga på är fel. Det är inte rättvist mot fansen, det är inte rättvist mot klubben. Det här tar ut det på fel personer.

Havertz läckra segermål

Framtiden för ett flertal spelare och tränaren Thomas Tuchel är osäker men det märks inte på planen. Visserligen såg Chelsea ut att få nöja sig med 0–0 mot Newcastle i dagens möte i Premier League. Men med minuten kvar av ordinarie tid bjöd Kai Havertz på fotbollsgodis. Han tog ned en långboll och petade läckert in segermålet och fixade femte raka ligasegern för tabelltrean.

I övrigt från dagens Premier League-fotboll:

Arsenal tog ledningen redan i den elfte minuten mot Leicester genom Thomas Partey, men efter det dröjde målen. Det var inte förrän i 59:e minuten som Arsenal utökade ledningen till 2–0 genom Alexandre Lacazettes straffmål. Det blev också slutresultatet.

Nedflyttningshotade Watford vann över Southampton efter att colombianen Cucho visat sin offensiva förmåga – två gånger om. Southamptonspelaren Mohamed Elyounoussi reducerade men mer än så blev det inte. Matchen slutade 2–1 till Watford som nu går om Burnley i bottenskiktet.

Sent segermål

Även Leeds spelar med kniven mot strupen. Tre poäng hemma mot bottenkollegan Norwich var ett måste och tre poäng såg det ut att bli efter Rodrigos ledningsmål, men på tilläggstid kvitterade Kenny McLean.

Det var inte över med det. I 96:e minuten avgjorde Joe Gelhardt för Leeds.

Under Frank Lampard verkar Everton vara i fritt fall. Conor Coady stod för matchens och Wolverhamptons enda mål när Everton förlorade för fjärde gången i följd.

West Ham biter sig kvar i toppen och ett av de två målen (2–1) hemma mot Aston Villa var extra populärt eftersom det gjordes av ukrainaren Andrij Jarmolenko.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!