Sanslös helg avslutar fotbollsåret – detta gäller

Fem lag som jagar SM-guld, anrika klubbar som slåss för sin överlevnad och uppstickare som drömmer om uppflyttning. Här är alla hålltider inför helgens sanslösa avslutning på det svenska fotbollsåret 2023.

Hammarbys Madelen Janogy jublar över ett mål i seriefinalen mot Häcken i söndags. På lördag kan Bajen säkra SM-guldet. Arkivbild.

Hammarbys Madelen Janogy jublar över ett mål i seriefinalen mot Häcken i söndags. På lördag kan Bajen säkra SM-guldet. Arkivbild.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Fotboll2023-11-10 13:42

+ Lördag, klockan 14.00 – guldkampen i damallsvenskan börjar

Matcher att ha koll på: IFK Norrköping–Hammarby, Häcken–Piteå, Linköping–Kristianstad, Brommapojkarna–Växjö, Djurgården–Uppsala.

Damallsvenska toppstriden avslutas med en nagelbitare på tre arenor.

Hammarby har greppet om guldet, men har knappast råd att tappa poäng borta mot IFK Norrköping. I så fall är SM-bucklan Häckens att förlora. Häcken står på samma poäng som Hammarby men en seger hemma mot Piteå kanske inte räcker för att ta hem pokalen, eftersom laget har tre måls sämre målskillnad än "Bajen".

Räkna inte heller bort Linköping, som bara är en poäng bakom och dessutom har bäst målskillnad av de tre topplagen. Om Hammarby och Häcken snubblar på målsnöret är LFC redo att sno åt sig guldet vid seger hemma mot Kristianstad. Även ett kryss räcker om båda rivalerna förlorar.

Även i botten blir avslutningen rafflande. Brommapojkarna, på kvalplats, har en poäng till godo på Uppsala. BP tar emot Växjö medan Uppsala gästar Djurgården när det ska avgöras vilket av de båda lagen som åker ur direkt.

+ Lördag, klockan 15.00 – fortsätter succélagets resa mot allsvenskan?

Matcher att ha koll på: Gais—Utsikten, Öster–Gif Sundsvall, Landskrona–Örgryte, Skövde–Helsingborg, Brage–Jönköpings Södra, Eskilstuna–Örebro.

Utsiktens BK har varit ett av de stora utropstecknen i svensk fotboll det här året. Uppstickarna från Göteborg gick länge mot en direktplats till herrallsvenskan, men har tappat formen under hösten. Nu gör Utsikten upp med Öster om tredjeplatsen som innebär kval till högstadivisionen.

En poängs försprång är inte mycket att luta sig mot inför superettans sista omgång, då Utsikten ställs mot redan uppflyttningsklara Gais på bortaplan. Öster behöver minst oavgjort i sin match mot Gif Sundsvall – men då måste Utsikten förlora – om drömmen om allsvenskan ska hållas vid liv.

I botten är det ett riktigt getingbo med fem, kanske sex, lag inblandade. Bottenlagen Örgryte och Eskilstuna (29 respektive 28 poäng) ska försöka undvika nedflyttning, Skövde (30) och Jönköpings Södra (31) vill avancera från sina kvalplatser och Helsingborg (33) kämpar för att hålla sig kvar på säker mark. Även Örebro (34) är i teorin inblandat, men har så bra målskillnad att kontraktet i praktiken är säkrat.

+ Söndag, klockan 14.00 – tre lag slåss för överlevnad

Matcher att ha koll på: Sundsvalls DFF–Jitex, Bromölla–Häcken Utveckling, Bollstanäs–Mallbacken.

Toppstriden i elitettan är sedan länge avgjord – AIK och Trelleborg är klara för damallsvenskan och Alingsås får kvala – men i botten är det desto jämnare. Sundsvalls DFF (26 poäng), Bromölla (26) och Bollstanäs (25) går en strid om att undvika att göra redan nedflyttningsklara Rössö och Häcken Utveckling sällskap ner till division 1.

+ Söndag, klockan 15.00 – guldfinal avslutar säsongen

Matcher att ha koll på: Malmö FF–Elfsborg, Brommapojkarna—Häcken, Varberg–IFK Göteborg, AIK–Värnamo.

Ett fotbollsår kan knappast avslutas på ett bättre sätt. Malmö FF tar emot Elfsborg på söndag i en veritabel final om SM-bucklan. Förutsättningarna är enkla: Om MFF vinner hamnar det herrallsvenska guldet i Skåne. Om Elfsborg tar poäng är det boråsarna som kniper titeln för första gången sedan 2012.

Anrika IFK Göteborg riskerar samtidigt att åka ur allsvenskan. Inför sista omgången står laget på 31 poäng, en mer än Brommapojkarna som ligger på kvalplats. IFK Göteborg har dock allt i egna händer, och dessutom en överlägsen målskillnad.

En annan klassisk klubb, AIK, kan i teorin tvingas kvala för att hålla sig kvar. Men då ska det till en kollaps hemma mot Värnamo eftersom Solnaklubben har tre poäng och åtta mål att gå på mot BP.

Elfsborg och Sebastian Holmén kunde säkrat guldet mot Degerfors i förra omgången, men fick bara oavgjort. I sista omgången i seriefinalen mot Malmö FF får Boråslaget en ny chans.
Elfsborg och Sebastian Holmén kunde säkrat guldet mot Degerfors i förra omgången, men fick bara oavgjort. I sista omgången i seriefinalen mot Malmö FF får Boråslaget en ny chans.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!