Säsongen 2018 noterade Eskilstuna Uniteds ledning att intresset för damfotbollen tog fart internationellt. Europeiska storklubbar startade damlag och pengarna växte.
Klubbledningen drog slutsatsen att det var en tidsfråga innan storklubbar som Malmö FF, Djurgården och AIK skulle dominera även den svenska damfotbollen, och frågade sig hur en klubb från lilla Eskilstuna skulle kunna konkurrera på sikt.
– Då bestämde vi oss för att spänna bågen, säger klubbens vice ordförande Pär Eriksson.
United började kontraktera spelare på längre avtal och höjde lönerna för att bli mer konkurrenskraftiga. På kort tid skulle omsättningen växa från 11–12 miljoner kronor om året till 18 med hjälp av fler sponsorer och publiktillväxt.
Sedan kom covid-19.
Storsatsningen sprack
Stöd från fotbollsförbundet och Tillväxtverket höll klubben flytande under pandemins gång.
– Men nu när vi klivit ur pandemin så har varken sponsorer eller publik kommit tillbaka. Vi gjorde en satsning som inte höll, men den ekonomiska smällen kommer först nu.
I våras stod det klart att klubben gick mot ett underskott på 3 miljoner kronor för helåret 2022.
I juni meddelade Svenska fotbollförbundets licensnämnd att United inte uppfyllde kapitalkravet i elitlicensen, och att klubben senast den 31 augusti måste uppvisa ett positivt eget kapital.
– Många har uppfattat det som att vi har skulder på tre miljoner. Det stämmer inte. Vi betalar våra fakturor och våra löner. Däremot är det så att om vi inte får in de här miljonerna under hösten – då är det kris, säger Pär Eriksson.
Riskerar nedflyttning
Den 1 oktober ska ett periodiserat bokslut för perioden 1 januari till 31 augusti, där det framgår att det egna kapitalet är minst noll, lämnas till licensnämnden.
TT: Vad väntar om klubben inte uppfyller kravet?
– Då kan inte licensnämnden bevilja licens, säger Kjell Sahlström, ekonomichef hos fotbollsförbundet och sekreterare i licensnämnden.
– Den naturliga konsekvensen om man inte uppnått elitlicenskraven är att man inte får spela i den serie man på sportslig grund tillhör, utan i en lägre division.
Klubben har bantat organisationen med tre tjänster och infört köpstopp. Diskussioner förs om att krympa spelartruppen. Under sommaren har man vädjat till sponsorer om ytterligare stöd.
Fick ihop en miljon
Enligt Pär Eriksson har krisrubrikerna som omgärdat klubben haft en positiv effekt.
– Hade du frågat mig för fjorton dagar sedan så hade jag varit fundersam, men nu är jag ganska hoppfull. Bara de senaste veckorna har vi fått in 1 miljon genom nya sponsorer och befintliga som gått in med mer pengar.
Nästa steg i krisplanen är en kampanj där spelarna själva ska ringa runt till ett hundratal lokala småföretagare med målet att de ska stötta klubben med 10 000 kronor.
TT: Vilket ansvar har styrelsen för att klubben har försatt sig i den här situationen?
– Det går inte att säga att det är pandemin, publiken eller sponsorerna. Styrelsen är ytterst ansvarig, och då är det också vårt ansvar att ta klubben ur det här, säger Pär Eriksson.
Beslut från licensnämnden meddelas när seriespelet är avslutat. Damallsvenskans sista omgång spelas den 6 november.
Ett beslut om nekad elitlicens kan överklagas.