Saudi tar över fotbollen – med 300 sponsoravtal

Under sju år har Saudiarabien pumpat in miljarder i idrotten via över 300 sponsoravtal. Nu har den auktoritära regimen fått sin kronjuvel – herr-VM i fotboll. –Man vill mycket hellre associeras med Cristiano Ronaldo och Lionel Messi än kränkningar av mänskliga rättigheter, säger den idrottspolitiske analytikern Stanis Elsborg.

Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman, Fifa-presidenten Gianni Infantino och Rysslands president Vladimir Putin när Saudiarabien mötte värdnationen i öppningsmatchen av VM 2018 i Ryssland. Arkivbild.

Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman, Fifa-presidenten Gianni Infantino och Rysslands president Vladimir Putin när Saudiarabien mötte värdnationen i öppningsmatchen av VM 2018 i Ryssland. Arkivbild.

Foto: Alexei Druzhinin/AP/TT

Fotboll2023-11-03 16:19

I tisdags meddelade Internationella fotbollsförbundet Fifa att Saudiarabien är enda sökande till att få arrangera herr-VM 2034.

Det formella beslutet om arrangörskapet fattas av de 211 medlemsförbunden på en kongress i slutet av nästa år, men utan motkandidat talar allt för mästerskapet hålls i kungariket på Arabiska halvön.

– Det har varit väldigt, väldigt tydligt att Saudiarabien har gått efter fotbolls-VM – inte minst med tanke på alla investeringar man har gjort i sporten de senaste åren, säger Stanis Elsborg, idrottspolitisk senioranalytiker på Play the Game, som är en del av det danska institutet för idrottsstudier.

"Med pengar kommer makt"

Våren 2016 kan ses som startskottet för Saudiarabiens miljardregn över idrottsvärlden. Då presenterade kronprins Mohammed bin Salman landets "Vision 2030" – vägen framåt för att göra landets ekonomi mindre beroende av oljan.

Idrotten är en del av den strategin. Både för att tvätta bort bilden av en auktoritär regim som kränker mänskliga rättigheter och för att skapa "goodwill" hos den inhemska befolkningen.

– Det har dels handlat om att få arrangera stora idrottsevenemang och dels om att försäkra sig om att få in saudiska statsrepresentanter i de internationella idrottsförbunden. Exempelvis har ju prinsessan Reema en roll i Internationella olympiska kommittén, säger Stanis Elsborg.

Play the Game visar i en kartläggning att över 320 sponsoravtal inom idrotten kan knytas direkt eller indirekt till den saudiska staten.

– Med pengar kommer också makt i internationell idrott. Och pengar har de gott om i Saudiarabien. Det är ju småpengar de använder för att investera i idrottsvärlden, säger Stanis Elsborg.

– För Saudiarabien handlar det här inte om att sprida och utveckla fotbollen, det handlar om statliga och geopolitiska intressen.

Massavrättningar

Landet vill inte förknippas med exempelvis mordet på journalisten Jamal Khashoggi 2018 eller att 81 personer avrättades under en och samma dag 2022.

– Man vill mycket hellre associeras med Cristiano Ronaldo, Lionel Messi, fotboll och andra idrotter än kränkningar av mänskliga rättigheter, säger Stanis Elsborg.

Fotbollen har stått i centrum framför allt de två senaste åren – 2021 köpte exempelvis landets statliga investeringsfond (Pif) Premier League-klubben Newcastle. Drygt 80 sponsoravtal är kopplade till fotbollen och 2023 får ses som ett gyllene år för Saudiarabien.

Världsstjärnorna Cristiano Ronaldo, Karim Benzema och Neymar har alla tre gått till klubbar i den saudiska högstaligan. Då var redan argentinaren Lionell Messi – nu i amerikanska Miami – kontrakterad av det statliga turistorganet Visit Saudi som turistambassadör.

Nu har landet i praktiken blivit klart som VM-arrangör 2034, även om Fifa enligt sina budgivningsregler nu ska utvärdera Saudiarabiens kandidatur. Efter skandalen med tilldelningen av VM till Qatar har Fifa ställt upp en rad kriterier kring mänskliga rättigheter som man ska ta hänsyn till vid bedömning av värdnationer från och med 2026.

– Det är inte mycket som tyder på att Fifa tar de här kriterierna om mänskliga rättigheter på särskilt stort allvar, säger Stanis Elsborg.

Måste ställa krav

Exempelvis tilldelade Fifa i början av året VM för klubblag till just Saudiarabien (spelas i december) – en turnering Förenade arabemiraten och Qatar arrangerat fem gånger sedan 2017.

– Det som inte får ske nu är samma skandal som vid VM i Qatar. Då ställde inte Fifa upp några som helst krav på Qatar om vad landet skulle uppfylla kring exempelvis mänskliga rättigheter från det att de tilldelades VM (2010) fram till det att man skulle arrangera mästerskapet (2022), säger Stanis Elsborg.

– De europeiska fotbollsnationerna, egentligen alla fotbollsnationerna, måste lägga stor press på Fifa att lägga upp en plan om Saudiarabien får VM. Vad ska landet uppfylla för krav och när ska det uppfyllas?

Cristiano Ronaldo och Lionell Messi möttes i januari i en uppvisningsmatch i Saudiarabien. Arkivbild.
Cristiano Ronaldo och Lionell Messi möttes i januari i en uppvisningsmatch i Saudiarabien. Arkivbild.
Fakta: VM 2030 och 2034

Fotbolls-VM för herrar 2030 kommer spelas på tre kontinenter. De första matcherna spelas i Uruguay, Argentina och Paraguay, medan resten av mästerskapet avgörs i Spanien, Portugal och Marocko.

Fifas rotationspolicy gjorde att VM 2034 då enbart kunde tilldelas länder från Asien eller Oceanien – trots att VM gick i Qatar så sent som 2022.

När ansökningstiden gick ut den 31 oktober var det enbart Saudiarabien som hade lämnat in en VM-kandidatur. Australien var med i processen men drog sig ur i slutskedet.

Formellt fattas beslutet om värdlandet för VM 2034 i slutet av nästa år under en Fifa-kongress. Röstar gör de 211 medlemsförbunden.


Fakta: Miljardregnet från Saudiarabien

Saudiarabiens miljardregn över olika verksamheter eller evenemang inom idrotten har kartlagts av Play the Game, som är en del av det danska institutet för idrottsstudier.

Totalt har 323 sponsoravtal identifierats. Här är tre av de största sponsorerna:

+ Den saudiska investeringsfonden Pif

Den statliga investeringsfonden Pif uppges ha närmaste 800 miljarder dollar i tillgångar. Fonden står bakom 139 sponsoravtal eller ägarskap av idrottsverksamheter – antingen direkt eller indirekt. Pif är exempelvis majoritetsägare av Premier League-klubben Newcastle sedan 2021 och tog i somras även över aktiemajoriteten i fyra klubbar i saudiska högstaligan (al-Nassr, al-Ittihad, al-Ahli och al-Hilal). Investeringsfonden ligger också bakom LIV-touren i golf, som lockat över stora stjärnor från den amerikanska PGA-touren och Europatouren (numera DP World Tour).

+ Det statliga oljebolaget Saudi Aramco

Oljejätten Saudi Aramco är världens största bolag sett till börsvärde. 28 sponsoravtal kopplas till Aramco. Bolaget sponsrar exempelvis flera golftävlingar och Formula 1-stallet Aston Martin. Oljejätten har även aktiemajoriteten i den saudiska fotbollsklubben al-Qadsiah. Ytterligare tre klubbar (Alula, Diriyah, al-Suqoor) i den inhemska ligan ägs av organ som är kopplade till staten Saudiarabien.

+ Visit Saudi

Totat 18 sponsoravtal kopplas till det statliga turistorganet Visit Saudi. Organet kontrakterade 2022 den argentinska världsstjärnan Lionell Messi som turistambassadör och är även sponsor av La Liga i Spanien. I somras blev Visit Saudi klar som huvudsponsor till den nya klubblagsturneringen African Football League, som arrangeras av Afrikanska fotbollsförbundet (Caf). Det saudiska fotbollsförbundet har även ingått i ett femårigt samarbete med Caf. Turistorganet är sponsor av Fifas VM för klubblag som avgörs i Saudiarabien i december och Asiatiska mästerskapen (i januari i Qatar), som arrangeras av det asiatiska fotbollsförbundet (AFC).

Källa: Play the Game, Bloomberg


Fakta: Saudiarabien

Det oljerika Saudiarabien, som utgör större delen av Arabiska halvön, är en absolut monarki som styrs av kungafamiljen (huset Saud). Kronprins Mohammed bin Salman, även kallad MBS, har de senaste åren fått ett allt större inflytande över politiken i det ultrakonservativa landet. Efter ett kungligt dekret 2022 är kronprinsen numera även landets premiärminister.

Omkring 35 miljoner människor bor i Saudiarabien, varav runt 6 miljoner i huvudstaden Riyad. Saudiarabien har inga politiska partier och inget valt parlament. Kungen utser en rådgivande församling, shurarådet, som fått en något utvidgad roll i lagstiftningsarbetet. Även religiösa ledare konsulteras vid viktiga beslut.

Styret grundar sig på koranen och på islamisk rätt, sharia. Landet styrs i enlighet med wahhabismen, en fundamentalistisk riktning inom sunniislam.

Människorättsgrupper som Amnesty International och Human Rights Watch (HRW) anklagar regelbundet Saudiarabien för godtyckliga gripanden, tortyr och dödsstraff, som även döms ut för barn.

Underrättelsetjänster i USA har tidigare dragit slutsatsen att kronprinsen Mohammed bin Salman var den som gav det högsta godkännandet för mordet på journalisten Jamal Khashoggi, som ägde rum på det saudiska konsulatet i Istanbul 2018.

I mars 2022 avrättades 81 personer på en och samma dag. Alla dömdes på anklagelser om terrorbrott. Fram till början av november hade 128 avrättningar genomförts under 2022 – att jämföra med 69 under hela 2021.

Källa: Nationalencyklopedin, Landguiden/UI, AFP

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!