Schough: "Chocktillstånd på hög nivå"

Rosengårdsspelarna hade förberett sig på eventuell guldfest. Om några dagar. När SM-titeln säkrades redan på måndagen blev det många oplanerade champagnekorkar som flög. –Det är chocktillstånd på hög nivå, säger Olivia Schough till TT.

Olivia Schough har med sina tolv mål varit en av Rosengårds viktigaste spelare på vägen mot SM-guldet. Arkivbild.

Olivia Schough har med sina tolv mål varit en av Rosengårds viktigaste spelare på vägen mot SM-guldet. Arkivbild.

Foto: Johan Nilsson/TT

Fotboll2022-10-24 21:45

Spelarna i serieledande Rosengård var så säkra på att Linköping skulle besegra IFK Kalmar att de inte ens såg matchen ihop. Runtom i Malmö satt i stället olika kluster av spelarkonstellationer och tittade på den enda kvarvarande guldutmanarens match, med inställningen att titelracet går vidare ytterligare några dagar.

Så när Kalmar snodde åt sig en poäng (2–2), och på så sätt skickade pokalen till Rosengård, var det ett mästarlag som helt glömt att förbereda sig för guldfest.

– Ja, vem hade trott det här? Vi sitter här, jag, Caroline Seger, Fiona Brown och Emma Berglund och har sett matchen. Och resten av lagkamraterna är runtom i stan i sina hem. Det här var inte alls planerat, säger anfallaren Olivia Schough.

– Så bra som Linköping har varit i år så tänkte vi att de löser det här. Men det säger något om den här ligan, att allt kan hända.

TT: Hur är det att bli mästare i soffan?

– Det är speciellt såklart. Förra året blev det på planen och det är såklart något alldeles extra, med fans och allt möjligt. Men det här är ändå ett guld och jäkligt skönt. Vi får planera lite festligheter framöver i stället.

Tolv mål hittills

Planen var att hela laget skulle samlas först på fredag, för att framför tv:n se Linköping ta emot toppkonkurrenten Kristianstad. Där kändes det mer troligt att guldet skulle kunna bli klart, säger Schough.

Det oväntade utfallet satte i alla fall fart på lagets kommunikationsvägar.

– Lagchatten går varm nu. Så vi ska nog mötas upp någonstans. Jag ser att många har poppat lite champagne.

31-åringen har varit en av Rosengårds nyckelspelare den här säsongen. Dels med sina tolv mål, flest i laget, dels med sin erfarenhet som blivit särskilt viktig efter att ordinarie lagkaptenen Caroline Seger åkte på en långtidsskada i samband med sommarens EM.

Själv vill hon lyfta laget som helhet som förklaring till att det blev SM-guld för andra året i följd.

– Vi har hållit en jäkligt jämn och bra nivå hela säsongen. Det känns extra kul eftersom många inte trodde det skulle gå så här bra med tanke på skador och spelartapp. Jag är så fantastiskt stolt över att vi har klarat av att ta poäng i de absolut svåraste matcherna. Men även i de här matcherna där vi på pappret ska ta poäng. Det är anledningen till att vi vinner, att vi inte har haft några tydliga svackor, säger Schough.

Lyfter fram veteranen

Om hon ska lyfta en enskild spelare väljer hon nämnda Emma Berglund, backveteranen som tagit över lagkaptensbindeln i Segers frånvaro.

– Hon har tagit över kaptensrollen efter Seger på ett fantastiskt bra sätt. Hon har tagit ett jäkla ansvar både på och utanför planen. Hon styr upp vårt försvarsspel fantastiskt bra.

En annan viktig spelare, kanske särskilt nu under hösten, har varit danska stortalangen Sofie Bredgaard, som anslöt från Linköping i våras. Med det ena viktiga, och tjusiga, målet efter det andra har 20-åringen vuxit ut till en allsvensk stjärna.

– Laget har lyft tillsammans. När vi har saknat spelare så är det många som har klivit in och presterat, säger Bredgaard till TV6.

Barcelona på torsdag

Precis som Schough hade hon inte trott att IFK Kalmar skulle spela guldet till Rosengård.

– Jag trodde nog att Linköping skulle ta det, så vi har inte planerat något. Det är ett lite speciellt sätt att vinna ligan på. Men jag är såklart jätteglad.

Något festande in på småtimmarna är trots SM-guldet inte aktuellt. På torsdag väntar en viktig match, när storlaget Barcelona gästar Malmö IP i Champions Leagues gruppspel.

– Jag vet inte vad det blir i kväll, säger Olivia Schough.

– Vi får väl se. Vi har ju en väldigt viktig match på torsdag mot Barcelona. Så det blir nog inte för mycket. Men något lär det nog bli. Jag ska se var resten av tjejerna i stan håller hus.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!