Schough: "Fått tron på att jag kan göra mål"

Rosengård är obesegrat under nye huvudtränaren Joel Kjetselberg – och landslagsstjärnan Olivia Schough fortsätter att göra mål. När Malmöklubben krossade Växjö med 7–1 satte 32-åringen sitt nionde mål för säsongen. –Jag har fått tron på att jag kan göra mål, säger Schough.

Rosengårds Olivia Schough (mitten) gör 3-0 på Växjös målvakt Louise Högrell Ledbetter.

Fotboll2023-06-04 16:51

Olivia Schough mådde prima efter storsegern mot Växjö, som inför mötet på Malmö IP skuggade sjuan Rosengård i den damallsvenska tabellen.

Det syntes inte på planen.

– Fantastiskt. Superhärligt med många mål. Vi har många tuffa matcher det senaste, tuffa lika-matcher (mot Hammarby och Häcken) och tuffa vinstmatcher. Otroligt skönt att få spräcka nollan tidigt och bara köra. Skönt att vi får så många olika målskyttar, säger landslagsstjärnan.

"Bättre spelare"

Redan efter fyra minuter lobbade danskan Olivia Holdt in ledningsmålet. Fyra minuter senare utökade landsmaninnan Sofie Bredgaard till 2–0. Efter en halvtimme skickade Schough in sitt nionde mål för säsongen fram till 3–0 efter en soloräd.

– Jag förstår inte riktigt vad som händer, säger Schough om sin målskörd.

– Jag vet ju att jag kan göra mål, men det har väl blivit några fler än jag hade förväntat mig. Jag brukar ju vara den som spelar fram oftast. Jag har fått tron på att jag kan göra mål sedan jag kom till Rosengård, säger 32-åringen, som anslöt till Rosengård inför säsongen 2021.

TT: Vad beror det på?

– Jag har ju bättre spelare runt omkring mig också, det underlättar ju. Sedan har jag fått en större tro på mig själv. Nu vet jag att jag kan göra mål, innan var jag mer att: "nej, nu passar jag fram i stället".

TT: Du gjorde tolv mål både 2021 och 2022 – den noteringen slår du väl?

– Det hoppas jag verkligen. Just nu är jag inne i ett bra stim och ska försöka hålla det, men det var superkul och bra för hela laget att vi är många som gör mål i dag, säger Schough, som delar skytteligaledningen med Kristianstads Evelyne Viens.

Jessica Wik nickade in 4–0 på hörna strax före pausvilan och sedan rullade det på för Rosengård i den andra akten. Till slut vann det regerande mästarlaget med hela 7–1 efter att Holdt svarat för ytterligare ett mål och även Karin Lundin och Emilia Larsson hittat rätt.

Rosengård inledde årets damallsvenska katastrofalt och efter blott en poäng på de tre inledande matcherna fick tränaren Renée Slegers sparken. Assisterande tränaren Joel Kjetselberg fick ta över huvudansvaret och sedan dess har inte Malmöklubben förlorat.

"Är jättestolt"

– Jag är jättestolt över laget hur vi har vänt den negativa trenden vi inledde med. Sedan dess bara kört på och fått in en helt annan tro i truppen. Verkligen trott på vårt spel på ett helt annat sätt, säger Oliva Schough.

Precis som Schough siktar landslagsveteranen Caroline Seger, 38, på VM i Australien och Nya Zeeland i sommar. Förra söndagen gjorde hon comeback efter sin vadskada när det blev ett inhopp på 19 minuter mot Kif Örebro, men mot Växjö saknades mittfältaren i truppen på grund av sjukdom.

Efter segern mot Växjö står Rosengård på 21 poäng efter elva omgångar – sju poäng efter serieledande Häcken.

Fakta: Rosengårds förlustfria svit

Rosengård har inte förlorat på åtta damallsvenska matcher. Här är lagets förlustfria svit:

Växjö (hemma) 7–1

Kif Örebro (h) 2–1

Hammarby (borta) 2–2

Häcken (h) 2–2

IFK Norrköping (b) 2–0

Kristianstad (h) 2–0

Brommapojkarna (b) 3–1

Vittsjö (h) 4–0