Schough: "Låter kanske lite sjukt att åka hit"

En dygnslång resa för en knapp vecka med träningar och en match. Det är många som frågar sig: Vad gör svenska fotbollsdamerna i Melbourne?
–Det låter kanske lite sjukt att åka hit, det förstår jag att folk tycker, säger Olivia Schough.

Damlandslaget tränar på fredagen inför landskampen mot Australien i Melbourne.

Damlandslaget tränar på fredagen inför landskampen mot Australien i Melbourne.

Foto: Emma Gyllestad/TT

Fotboll2022-11-11 12:54

Tidigt på lördagsmorgonen, svensk tid, är det dags för bortamöte för årets sista landskamp för Sveriges fotbollsdamer.

Långt borta.

Från Sverige är det nära 16 000 kilometer och tio timmar i tidsskillnad till Melbourne där matchen spelas.

Men trots att veckans omställning har varit tuff för svenskorna verkar de flesta vara överens om att det är en nyttig erfarenhet inför nästa års VM i just Australien och Nya Zeeland.

– Det har verkligen varit ett test, både fysiskt och mentalt att se hur man klarar det. Och jag tycker att sådant är roligt så jag har sett det lite som en utmaning, säger Magdalena Eriksson till TT.

"Lite sjukt"

– Det låter kanske lite sjukt att åka hit, det förstår jag att folk tycker och det måste jag medge att det tyckte jag också. Men nu när jag väl är här är det en jättebra erfarenhet att känna på hur det är att resa hit för det första och sedan för det andra hur våra kroppar reagerar. Det är en jättelärdom som vi kan ta oss med till VM, säger Olivia Schough.

Att åka halvvägs runt jorden för en vänskapsmatch mot Australien, som man spelade mot hela tre gånger i fjol, kan tyckas extremt.

Damlandslagets läkare Houman Ebrahimi påpekar att det är möjlighet att testa strategier för att hantera tidsomställningen inför VM. Han säger att det handlar om att ta reda på hur man kan optimera spelarnas prestationer och att det ur medicinsk hänsyn är möjligt att spela matcher efter en tidsomställning.

Noggranna

– Men de ska prestera på sin absolut bästa nivå där reaktionsförmåga och styrka spelar roll, så det är viktigt att vi är noggranna i vårt arbete, säger Houman Ebrahimi.

TT: Hur har det fungerat så här långt då?

– Jag tycker att vår grundteori är rätt, sedan måste man också tänka på att vi alla är individer och vi har olika individuella förutsättningar, både genetiskt och praktiskt.

TT: I fjol var landslaget i Japan för OS, med bara tre timmar mindre än Melbourne i tidsskillnad till Sverige. Räckte inte det?

– Det här är ingenting nytt som vi gör. Men vi vill komma verkligheten så nära som möjligt och vara så väl förberedda som möjligt.

Fler tidszoner

Förutom den långa resan till Australien kommer också en lång hemresa och klubblagsmatcher redan nästa helg för en del.

– Så länge man är medveten om det och tar det på allvar så kan man precis som vi anpassar oss för att komma hit anpassa sig för att åka tillbaka igen. Det är en dialog som vi har med klubbarna, säger Houman Ebrahimi.

Fakta: Jetlag

När vi rör oss över flera tidszoner så rubbas vår inre klocka – det som kallas den cirkadiska rytmen – som styr bland annat återhämtning, blodtryck, kroppstemperatur och hormoner.

"När vi hamnar i osynk och den här cirkadiska rytmen skiljer sig från den tid då man behöver prestera blir det en utmaning", säger Houman Ebrahimi från damlandslagets samling i Melbourne.

Förutom sömnrubbningar är det vanligt med både trötthet och överaktivitet. Man kan också känna sig extra hungrig.

Under omställningen minskar prestationsförmågan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!