FHM:s förslag innebär att man tar hänsyn till evenemangets förutsättningar, exempelvis om det är inomhus eller utomhus. Tidigare har maxtaket på åtta personer gällt oavsett vad.
I en intervju med Göteborgs-Posten tidigare i veckan öppnade idrottsminister Amanda Lind (MP) upp får en återöppning av arenorna, som då övertolkades på olika håll. I själva verket pratade hon utifrån nivåerna som FHM föreslagit.
De nivåerna innebär i så fall att man ska kunna vara 50 personer på inomhussittande evenemang, 100 personer utomhus och 150 på motionslopp från och med den 11 april – samma helg som de högsta fotbollsserierna startar.
På fredagen hade Sef, intresseorganisationen för allsvenskan och superettan, ett möte med FHM för att diskutera publikfrågan. Sef framförde att de anser att man behöver anpassa siffrorna ännu mer efter olika evenemang och att fotbollen har förutsättningar och resurser för en mer generös öppning.
Olika förhållanden
– Det där 100, det är ju en generell beskrivning för att det ska passa allt och alla och så sätter man en miniminivå, men förhållandena är ju inte lika på en utomhusarena som Friends till exempel mot någonting annat, säger Enquist.
I Sef:s och Svenska fotbollförbundets (SvFF) eget remissvar föreslog man ett betydligt högre tak. Målbilden var att man redan till våren skulle kunna fylla arenorna till 15 procent, eller ta in max 3 000 åskådare på arenor med 30 000 eller mer i publikkapacitet.
– Det är ju det förslaget vi har gjort efter våra medicinska bedömningar, men vi måste ju synka det med hur Folkhälsomyndigheten ser på saken, säger Enquist.
– Jag tycker att vi har ett väldigt starkt case, sen är det bara att hoppas på att det faller i god jord.
Det finns ännu inget slutgiltigt besked på hur, eller om, nivåerna kommer att ändras.
"Göra något positivt"
Förhoppningen är ändå att FHM ska lyssna på fotbollen, och eventuellt tillåta ett mer generöst publiktak under våren. Enquist anser att fotbollen och supportrarna blivit åsidosatta tidigare i pandemin.
– Istället för att vi och många supportrar blir frustrerade över att hela tiden bli bortglömda så kan vi göra något positivt: att visa hur ett säkert evenemang ska se ut i ett smittdrabbat Sverige, säger han.
FHM:s remiss lämnades in den 26 februari, och sedan dess har smittan ökat i Sverige. Om utvecklingen fortsätter åt det hållet säger FHM att det kan bli aktuellt att revidera datumet eller ändra nivåerna.