Sef vill se mer generöst publiktak

Max 100 åskådare. Fler än så lär det inte bli på den allsvenska premiären om Folkhälsomyndigheten (FHM) får bestämma. För lite anser Svensk elitfotboll (Sef), som hoppas att FHM lyssnar.
–Jag tycker att vi har ett väldigt starkt case, sen är det bara att hoppas på att det faller i god jord, säger Mats Enquist, Sef:s generalsekreterare.

Tomma läktare mellan Hammarby och IFK Göteborg i Allsvenskan. Arkivbild.

Tomma läktare mellan Hammarby och IFK Göteborg i Allsvenskan. Arkivbild.

Foto: Jessica Gow/TT

Fotboll2021-03-12 19:25

FHM:s förslag innebär att man tar hänsyn till evenemangets förutsättningar, exempelvis om det är inomhus eller utomhus. Tidigare har maxtaket på åtta personer gällt oavsett vad.

I en intervju med Göteborgs-Posten tidigare i veckan öppnade idrottsminister Amanda Lind (MP) upp får en återöppning av arenorna, som då övertolkades på olika håll. I själva verket pratade hon utifrån nivåerna som FHM föreslagit.

De nivåerna innebär i så fall att man ska kunna vara 50 personer på inomhussittande evenemang, 100 personer utomhus och 150 på motionslopp från och med den 11 april – samma helg som de högsta fotbollsserierna startar.

På fredagen hade Sef, intresseorganisationen för allsvenskan och superettan, ett möte med FHM för att diskutera publikfrågan. Sef framförde att de anser att man behöver anpassa siffrorna ännu mer efter olika evenemang och att fotbollen har förutsättningar och resurser för en mer generös öppning.

Olika förhållanden

– Det där 100, det är ju en generell beskrivning för att det ska passa allt och alla och så sätter man en miniminivå, men förhållandena är ju inte lika på en utomhusarena som Friends till exempel mot någonting annat, säger Enquist.

I Sef:s och Svenska fotbollförbundets (SvFF) eget remissvar föreslog man ett betydligt högre tak. Målbilden var att man redan till våren skulle kunna fylla arenorna till 15 procent, eller ta in max 3 000 åskådare på arenor med 30 000 eller mer i publikkapacitet.

– Det är ju det förslaget vi har gjort efter våra medicinska bedömningar, men vi måste ju synka det med hur Folkhälsomyndigheten ser på saken, säger Enquist.

– Jag tycker att vi har ett väldigt starkt case, sen är det bara att hoppas på att det faller i god jord.

Det finns ännu inget slutgiltigt besked på hur, eller om, nivåerna kommer att ändras.

"Göra något positivt"

Förhoppningen är ändå att FHM ska lyssna på fotbollen, och eventuellt tillåta ett mer generöst publiktak under våren. Enquist anser att fotbollen och supportrarna blivit åsidosatta tidigare i pandemin.

– Istället för att vi och många supportrar blir frustrerade över att hela tiden bli bortglömda så kan vi göra något positivt: att visa hur ett säkert evenemang ska se ut i ett smittdrabbat Sverige, säger han.

FHM:s remiss lämnades in den 26 februari, och sedan dess har smittan ökat i Sverige. Om utvecklingen fortsätter åt det hållet säger FHM att det kan bli aktuellt att revidera datumet eller ändra nivåerna.

Fakta: FHM:s tre steg för smittspridning

Publiknivåerna i FHM:s remissvar utgår ifrån smittoläget, som man har delat in i tre olika steg, där steg 1 är det mest akuta, och steg 3 är det lindrigaste.

Så här definieras stegen:

Steg 1: Sjukvården är hårt belastad och flera regioner befinner sig i förstärkningsläge, katastrofläge eller stabsläge. Vård som inte är akut får skjutas upp på grund av covid-19. En majoritet av regionerna har antingen ökande eller en hög nivå av covidfall.

Inomhus: 8 personer

Inomhussittande: 50

Utomhus: 100

Motionslopp: 150

Steg 2: Sjukvården i de flesta regioner har goda förutsättningar att klara av vården av både covidpatienter och andra. Fallen minskar eller ligger plant på en relativt låg nivå.

Inomhus: 50

Inomhussittande: 300

Utomhus: 600

Motionslopp: 900

Steg 3: Sjukvården har goda förutsättningar att klara av all vård som krävs, och få patienter läggs in på grund av covid-19. Få personer bekräftas smittade med covid-19, eller mindre utbrott förekommer. Andelen positiva tester ligger på en mycket låg nivå.

Inget tak för publik eller motionsloppsdeltagare.

När remissvaret skrevs var utgångspunkten att reglerna för steg 1 skulle införas den 11 april.

Källa: Folkhälsomyndigheten


Fakta: Publikfrågan under coronkrisen

11 mars: Regeringen förbjuder sammankomster med fler än 500 personer.

27 mars: Regeringen skärper förbudet, som nu gäller sammankomster med fler än 50 personer. Beskedet innebär i praktiken att åskådare stoppas från all idrott på samtliga nivåer i Sverige.

12 augusti: Damallsvenska Piteå blir första elitlag att släppa in 50 åskådare på sina matcher.

28 augusti: Folkhälsomyndigheten föreslår att publikgränsen ska höjas till maximalt 500 personer.

24 september: Regeringen meddelar att man väntar med att införa lättnader för bland annat publik på idrottsevenemang. Orsaken är en ökad smittspridning i samhället.

8 oktober: Regeringen meddelar att det inte blir någon höjning av publik den 15 oktober på grund av det rådande smittläget.

22 oktober: Regeringen beslutar att tillåta 300 åskådare, om de sitter ner, från och med den 1 november.

1 november: Falkenberg i herrallsvenskan tar in 267 personer när laget möter Djurgården. Det blir den enda herrallsvenska matchen med publik förra säsongen.

24 november: Gränsen för offentliga tillställningar och allmänna sammankomster sänks från 300 till 8 personer.

2021

4 februari: Regeringen meddelar att man ska se över restriktioner och deltagarbegränsningar.

17 februari: Regeringen föreslår att det ska bli möjligt att höja publiktaket från den 11 mars.

26 februari: Folkhälsomyndigheten skriver i ett remissvar att man vill ändra publiktaket från och med den 11 april. Det kan bli aktuellt med 100 åskådare till den allsvenska premiären.

9 mars: Idrottsminister Amanda Lind (MP) säger i en intervju med Göteborgs-Posten att det kan bli aktuellt med publik till den allsvenska premiären.

12 mars: Folkhälsomyndigheten och Svensk elitfotboll har möte för att diskutera publikfrågan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!