Den tidigare anfallsstjärnan Lotta Schelin hoppades få till förändring när hon 2016 försökte bryta menstabut.
– Man kartlägger oss elitidrottare, man vet allt och gör allt från hjärtundersökningar till blodprover. Men man har inte någon gång kartlagt min menstruation och hur den påverkar mig, sade Schelin då.
En del har hänt sedan dess. Engelska Chelsea är ett lag som legat i framkant genom att sedan några år tillbaka anpassa träningarna efter spelarnas menscykel. Flera klubbar har också valt att byta bort sina vita shorts mot andra färger för att spelarna ska slippa oroa sig för att blöda igenom.
Kopplingen mellan mens och knäskador är ett annat ämne som fått allt mer utrymme de senaste åren.
"Sorgligt med Lotta"
Att Svenska fotbollförbundet (SvFF) nu kastar loss sitt senaste projekt, "Alla dagar", tyder dock på att det finns en del kvar att göra. Genom initiativet hoppas man dels ta reda på om och hur menstruationen påverkar spelare, dels ge de förutsättningar som behövs för att ingen ska sluta med fotbollen på grund av sin mens.
Carolin Seger, lagkapten i Rosengård och landslaget, är ambassadör för projektet.
– Det var jättesorgligt med Lotta. När hon tog upp det här och försökte driva det så var det väldigt lite hjälp från alla runt omkring. Då blir det väldigt svårt att driva en sådan här fråga, för man kan inte vara ensam i det. Det krävs stora muskler som med allt annat för att få till en förändring. Därför tycker jag att det är jättebra att Svenska fotbollförbundet gör det här, säger Seger.
– Det är på tiden att den här frågan lyfts på riktigt och att man gör någonting av det, att det sker en förändring så att det inte blir en anledning till att unga flickor slutar spela fotboll på grund av något som är så självklart för oss allihop.
TT: Finns det fortfarande ett tabu?
– Absolut. Det ser vi i föreningar från ung ålder. De har ju gjort en enkät där mens nämns som en jättestor anledning till att en del slutar spela fotboll.
Hälften hämmades av det
Enkäten i fråga gjordes under två veckor sommaren 2021, när 462 spelare och 200 ledare fick svara på frågor om menstruation kopplat till fotboll. Några av slutsatserna:
+ Hälften av de tillfrågade spelarna uppgav att mens och/eller mensvärk hindrat dem i deras fotbollsutövande.
+ Hälften av de tillfrågade upplevde att ämnet är tabubelagt.
+ 21 procent uppgav att de det senaste halvåret avstått från träning eller match på grund av mens.
Caroline Seger känner igen det, både personligen och genom berättelser från andra.
– Jag var en spelare som … det var inget problem för mig. Men jag vet att det fanns spelare runt mig, och jag har också erfarenhet av problemen från att jag har blivit äldre. Det kan vara att det påverkar träningar, det är humörsvängningar och det är prestationsproblem som man kan få på grund av att man har sin mens, säger Seger.
"Vi är också dåliga"
Ämnet måste upp till ytan oftare, det är en del av lösningen, säger Seger. Men det finns också konkreta åtgärder som kan implementeras omgående.
– På samma sätt som det finns tejp i en sjukvårdsväska så ska det ju finnas ett menskit. Jag tycker att alla föreningar i hela Sverige ska ha det, säger Seger.
TT: Hur ser det ut i Rosengård, ligger det ett menskit i sjukvårdsväskan?
– Vi har också varit dåliga på det, måste jag erkänna. Vi har varit en förening som har gått i bräschen för väldigt många saker och vi har sådana här boxar (med mensskydd) på våra toaletter men det är lite dålig påfyllning på dem också. Jag vill aldrig känna en oro för att ”oj, jag glömde mina tamponger” och så finns det ingenstans just där jag är där och då. Det ska finnas överallt.