Seger: "En dröm att få spela Champions League"

Ligasäsongen är en gigantisk besvikelse – bättre går det för Rosengård i Champions League. Skånskorna är klara för gruppspel för andra året i rad och har säkrat runt 4,8 miljoner kronor till klubbkassan. –Det är alltid en dröm att få spela Champions League, säger stjärnan Caroline Seger.

Rosengårds Caroline Seger tar selfies med supportrar efter att Malmöklubben säkrat en plats i Champions League-gruppspelet.

Rosengårds Caroline Seger tar selfies med supportrar efter att Malmöklubben säkrat en plats i Champions League-gruppspelet.

Foto: Johan Nilsson/TT

Fotboll2023-10-18 19:52

Den damallsvenska säsongen vill det regerande mästarlaget Rosengård allra helst glömma – Malmöklubben ligger sjua med tre omgångar kvar att spela och kommer att få sin sämsta placering någonsin.

Då får Rosengård trösta sig med att för andra året i följd nå gruppspelet i Champions League och inkassera runt 4,8 miljoner kronor i enbart startpengar. Rosengård körde över serbiska Spartak Subotica med 5–1 i kvalreturen på hemmaplan och är vidare med sammanlagt 7–2.

– Detta var ett mål och med tanke på hur säsongen har sett ut i övrigt var det skönt, säger landslagsstjärnan Caroline Seger.

"Sista chansen"

Det har varit ångestfyllt inför returen på Malmö IP, säger veteranen.

– Dels med hur säsongen sett ut och detta var sista chansen också för att få avsluta lite med flaggan i topp, säger Seger och fortsätter:

– Det är alltid en dröm att få spela Champions League, särskilt med Rosengård. Jag tycker att vi är ett lag som ska vara där. Jag ser verkligen fram emot få att uppleva ett gruppspel. Jag har ju aldrig fått göra det. Bara det ska bli kul.

Gruppspel för damernas CL-säsong infördes hösten 2021, men då missade Rosengård avancemang. När klubben nådde dit förra säsongen var Seger borta på grund av sin opererade häl. Efter EM förra sommaren tvingades hon lägga sig på operationsbordet.

På grund av VM i år drar dock gruppspelet i gång först i mitten av november och innan jul ska fyra omgångar avklaras. Därefter väntar de två avslutande gruppspelsmatcherna i slutet av januari.

– Sedan är det ju en baksida att säsongen fortsätter ända fram till januari, säsongen blir ju väldigt lång, säger Caroline Seger.

TT: Så du har inte bokat någon semesterresa ännu?

– Nej, det kan man inte göra nu för tiden. Det får man vänta med, säger 38-åringen.

"Jätteskönt"

I fjol åkte Rosengård på sex raka förluster i gruppen, som bestod av slutliga titelvinnaren Barcelona, Bayern München och Benfica. Vilka tre motståndare Rosengård får denna säsong lottas på fredag.

– Bara att vi är där är jätteskönt, sedan får vi se vilka vi får i gruppen, säger Caroline Seger.

Redan i halvlek hade Rosengård säkrat sin biljett till Champions League hemma mot Spartak Subotica. Trion Mai Kadowaki, Hanna Andersson och Olivia Schough fixade 3–0 innan paus och då ledde Rosengård med 5–1 sammanlagt efter att ha vunnit första mötet på bortaplan med 2–1.

På tilläggstid av den andra halvleken tröstnätade bortalaget, men innan dess hade Olivia Holdt och Gudrún Arnardóttir svarat för var sitt mål och Rosengård gick vidare med totalt 7–2.

Fakta: Miljonerna i Champions League

Plats i gruppspelet: 4,78 miljoner kronor (400 000 euro).

Vunnen match i gruppspelet: 579 000 kronor (50 000 euro).

Oavgjord match i gruppspelet: 197 000 kronor (17 000 euro).

Gruppseger: 232 000 kronor (20 000 euro).

Plats i kvartsfinal: 1,86 miljoner kronor (160 000 euro).

Plats i semifinal: 2,09 miljoner kronor (180 000 euro).

Finalförlust: 2,32 miljoner kronor (200 000 euro).

Finalseger: 4,06 miljoner kronor (350 000 euro).

Fotnot: Valutakurs från 16 oktober 2023 där 1 euro motsvarar cirka 11,59 svenska kronor.


Fakta: Champions League

Totalt 16 klubbar kvalificerar sig till gruppspelet i damernas Champions League.

Fyra är direktkvalificerade via antingen ligarankning eller resultat under förra säsongens turnering. Denna säsong är Barcelona (titelförsvarare), Lyon, Bayern München och Chelsea direktkvalificerade.

Övriga klara lag: Rosengård, Häcken, Roma, Slavia Prag, Eintracht Frankfurt, Paris FC, Ajax, St Pölten, Brann, Real Madrid, Paris Saint-Germain, Benfica.

Fyra fyrlagsgrupper lottas fredagen den 20 oktober. De två främsta i respektive grupp går vidare till kvartsfinal.

Övriga viktiga datum:

Gruppspelet (sex omgångar): 14–15 november, 22–23 november, 13–14 december, 20–21 december, 24–25 januari, 30–31 januari.

Lottning av kvartsfinaler och semifinaler: 6 februari.

Kvartsfinaler (bäst av två matcher): 19–20 mars och 27–28 mars.

Semifinaler (bäst av två matcher): 20–21 april och 27–28 april.

Final: 25 maj på San Mamés Stadium i spanska Bilbao.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!