Seger från start mot Schweiz: "Känns speciellt"

Caroline Seger är tillbaka. Den 38-åriga mittfältsveteranen spelar från start i fredagens viktiga Nations League-match mot Schweiz. –Det har varit en lång resa, säger hon.

Caroline Seger är tillbaka från start i landslaget.

Caroline Seger är tillbaka från start i landslaget.

Foto: Adam Ihse/TT

Fotboll2023-10-26 11:43

Caroline Seger kom till VM i somras med en lång skadebakgrund.

I gruppspelet mot Argentina spelade hon från start i en landskamp för första gången på ett år, men byttes ut efter 45 minuter med en ny skadekänning.

Nu är hon tillbaka från start även igen, på hemmaplan.

– Caroline kommer att vara lagkapten och är man kapten så startar man, säger Sveriges förbundskapten Peter Gerhardsson inför fredagens match på Gamla Ullevi i Göteborg.

Caroline Seger tackade nej till det senaste landslagslägret för att i stället spela sig i form i klubblaget Rosengård.

– Det var tufft. Jag tror det varit bara en gång tidigare då jag tackat nej, på grund av att jag spelat för mycket matcher. I detta fallet handlade det mer om att jag behövde spela matcher, säger hon.

– Det har visat sig vara rätt beslut.

Opererad i fjol

Skadeproblemen började redan på EM i fjol, där Seger skadade sig i gruppspelsmatchen mot just Schweiz.

Hon opererade hälsenan efter mästerskapet och var tillbaka först till den här säsongen. Men så kom ett skadebakslag nästan direkt och sedan ett till på VM.

Mästerskapet följdes av lite betänketid. Men skadeproblemen till trots ville Caroline Seger fortsätta i landslaget.

– Redan när jag fyllde 30 började frågorna hagla in om när jag skulle sluta. Så det har varit en drivkraft för mig också att kunna bevisa för alla, år ut och år in. Ingen ska kunna ifrågasätta om jag fortfarande är tillräckligt bra, säger hon.

– Det är viktigt för mig att jag fortfarande kan. Ingen ska kunna säga något annat, den dagen jag slutar så ska jag vara stolt över det jag har gjort och att jag har varit på den absolut högsta nivån, trots siffran i mitt pass.

Sverige tar emot Schweiz i Göteborg på fredag och möter sedan Italien i Malmö på tisdag. Mycket talar för att två segrar behövs för att inte halka efter tabellettan Spanien i kampen om den förstaplats som krävs för att ha chansen att kvala in till OS.

Samtidigt som Peter Gerhardsson kunde avslöja att Caroline Seger får starta mot Schweiz tvingades han dock också konstatera att Arsenalanfallaren Lina Hurtig missar de båda matcherna.

Även Hurtigs klubbkompis Amanda Ilestedt är ett osäkert kort. Mittbacken har inte tränat med resten av laget under veckan.

Sedan tidigare saknas även bland andra Barcelonastjärnan Fridolina Rolfö.

– Man vill alltid ha alla spelare tillgängliga, men det vet jag inte om det har inträffat någon gång eller kommer att inträffa någon gång, säger Peter Gerhardsson.

– Oavsett om vi hade haft de andra spelarna här är jag glad att Seger är tillbaka och att hon spelmässigt ser väldigt bra ut, både på våra träningar och i de sista matcherna.

Som Zlatan?

Dessutom har ju lagkaptenen hyfsat med rutin – hon gör på fredagen sin 239:e landskamp.

Hur många till det blir återstår att se.

Caroline Seger får i slutet av pressträffen frågan om hon tänker hålla på lika länge som Zlatan Ibrahimovic (som lade av som 41-åring).

– Hur gammal var Zlatan? skämtar hon.

– Nej, det är inget jag funderar på. Var saga har sitt slut. Ni kommer att få veta, så får vi se vad det är för siffra då.

Fakta: Caroline Seger

Född: 19 mars 1985 i Gantofta (38 år).

Position: innermittfältare.

Klubb: Rosengård.

Moderklubb: Stattena.

Klubbar: Stattena 2001–2004, Linköping 2005–2009, Philadelphia 2010, Western New York Flash 2011, Ldb FC Malmö 2011, Tyresö 2012–2014, Paris Saint-Germain 2014–2016, Lyon 2016–2017, Rosengård 2017–.

Landskamper/mål: 238/32.

Meriter i urval: OS-silver 2021 och 2016, VM-brons 2023, 2019 och 2011, EM-brons 2005 och 2022, Diamantbollen 2009 och 2019, SM-guld med Tyresö 2012, med Ldb Malmö 2011, med Linköping 2009 och med Rosengård 2019, 2021 och 2022. Ligaseger i USA med Western New York Flash 2011, fransk mästare, cupmästare och Champions League-mästare med Lyon 2017.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!