I veckan kom nyheten att Braslien och England sällar sig till den skara av fotbollsförbund som betalar samma ersättning till sina dam- och herrlandslagsspelare.
Även exempelvis Australien, Norge och Nya Zeeland har tidigare beslutat om att ge samma ersättning till sina landslag, men landslagskaptenen Caroline Seger vill nyansera debatten.
– Jag tror att det är lätt att dra lite förhastade slutsatser. Det är jättebra att det skrivs om det och att det diskuteras att man har samma samlingsavtal, men mästerskapsavtal och bonusavtal är inte samma, säger Caroline Seger.
Var källkritisk
Hon framhåller att så är fallet i exempelvis England och Brasilien.
– Det är lätt att slå sig till ro och tycka att det är jämställt och bra, men det är viktigt att det arbetet fortsätter och att man är lite källkritisk när den här debatten dras igång. Att man tar reda på all fakta innan man klappar sig själv på axeln, säger Seger.
Nyligen konstaterade Diskrimineringsombudsmannen (DO) att damlandslaget inte är utsatt för lönediskriminering. DO kom dock fram till att Svenska fotbollförbundets (SvFF) upplägg – som bland annat påverkas av publik- och marknadsföringsintäkter – ändå missgynnar damerna ekonomiskt i förhållande till herrarna.
Bonus vid avancemang i mästerskap bygger exempelvis på vad SvFF får i ersättning från de europeiska respektive internationella fotbollsförbunden, Uefa och Fifa.
"Bästa lösningen"
Visserligen får damerna och herrarna en lika stor andel av bruttointäkterna, men i faktiska pengar fick förbundet cirka 167 miljoner kronor för herrarnas VM-kvartsfinal 2018 medan ersättningen för damernas VM-brons sommaren 2019 gav runt 24 miljoner kronor.
I torsdags meddelade herrlandslaget att man avstår all ersättning för höstens landskamper, på grund av det ansträngda ekonomiska läget inom svensk fotboll. Förbundet uppgav även att det ger "en möjlighet att samordna avtalsdiskussionerna med damlandslagets avtal som löper ut vid årsskiftet".
– Min förhoppning att vi ska kunna ha ett gemensamt avtal som vi kan diskutera fram tillsammans. För det tror jag hade varit den bästa lösningen för svensk fotboll framöver, säger Caroline Seger.