Seger om Ryssland: "Borde absolut inte få spela"

Sverige ska möta Ryssland i gruppspelet i sommarens fotbolls-EM. Men om kriget i Ukraina fortfarande pågår väntas de ryska damerna kastas ut ur mästerskapet. –De borde absolut inte få spela, säger den svenska landslagskaptenen Caroline Seger.

Caroline Seger.

Caroline Seger.

Foto: Johan Nilsson/TT

Fotboll2022-03-18 16:02

Tidigare veckan kom beskedet att Uefas (Europeiska fotbollsförbundet) beslut om att stoppa ryska fotbollslag kvarstår, enligt ett beslut i idrottens skiljedomstol Cas.

Det innebär att Ryssland kastas ut ur i damernas EM om kriget fortfarande rasar i Ukraina när mästerskapet ska spelas i England 6–31 juli. Sverige spelar i samma grupp som Ryssland i EM och lagen ska enligt programmet mötas den 17 juli.

"Stora massan drabbas"

– De borde absolut inte få spela. Det är den stora massan som drabbas, så är det. Men om man ser till helheten måste allt sådant här till för att det ska slå till som hårdast och då blir ju den stora massan drabbad, säger Caroline Seger till TT och fortsätter:

– Då kan man inte tillåta en liten skara att tävla under en annan flagg eller vad man nu skulle hitta på. Så det är helt rätt beslut.

Den 4 april ska Sverige spela VM-kval borta mot Georgien, som är ett grannland till Ryssland.

TT: Känns det säkert att åka dit med tanke på kriget i Ukraina?

– Just nu känns det inte roligt att resa någonstans över huvud taget med tanke på hur det ser ut i världen. Det är klart att man funderar på det och hoppas att alla beslut för vår säkerhet tas rätt, säger Caroline Seger.

– Fotbollen känns så oerhört liten när något sådant här händer. För mig personligen hoppas jag bara att de tar de bra och rätta besluten, så att man känner sig trygg nog att kunna åka.

Svenska fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand uppgav tidigare i veckan att förbundet följer säkerhetsläget i regionen runt omkring Ukraina. Sveriges herrlandslag kan eventuellt få möta Polen, som gränsar till Ukraina, på bortaplan i en avgörande playoff till VM i Qatar.

– Vi vet att situationen kan förändras snabbt, så vi kommer självklart jobba vidare med de här frågorna. Och vi gör precis samma arbete runt damernas VM-kvalmatch i Georgien, sade Sjöstrand.

Cas-beslutet är interimistiskt, vilket innebär att det gäller tills vidare och således kan det åtminstone i teorin upphävas om det inte pågår något krig i Ukraina i sommar.

Stoppas från VM-playoff

På fredagen kom Cas med beskedet att skiljedomstolen även avslår Rysslands begäran om att häva landets avstängning under herrarnas VM-playoff.

"Alla ryska lag och klubbar är fortsättningsvis avstängda från deltagande i Fifa-tävlingar", löd beslutet.

Det innebär att de ryska herrarna inte får spela VM-playoffmatchen mot Polen nästa vecka och att polackerna därmed går vidare till den avgörande playoffmatchen. Där väntar segraren mellan Sverige och Tjeckien, som möts på Friends arena den 24 mars.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!